Pavel Bobek: Snů by bylo moc, ale času zbývá málo

Pavel Bobek: Snů by bylo moc, ale času zbývá málo

Tisk

pavel bobekZpěvák Pavel Bobek (*1937) se na české scéně populární hudby objevuje už padesát let, v září letošního roku přitom oslavil pětasedmdesátiny. Když jsem přemýšlela o tom, jak ho nejlépe charakterizovat, uvědomila jsem si, že je naprosto profesionální a má vytříbený čich na výběr hudby i textů. Zřejmě proto ho neodvála žádná módní vlna, a že jich za to půlstoletí opravdu bylo…


Nedávno jste oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Co a kdo vám při oslavách udělalo největší radost?

Největší radost z oslav pětasedmdesátin mi udělalo to, že jsem je mohl strávit v kruhu svých přátel a rodiny. A navíc písničkami ze svého repertoáru a písničkami v podání mých kolegyň a kolegů, jichž si tolik vážím.

Jaký jste dostal v životě nejhezčí dárek? A nemyslím samozřejmě jenom k narozeninám...

Svou rodinu, ženu, děti a můj rodný dům, který je celý život mým domovem.

Na jaké období ve svém životě nejraději vzpomínáte? Řeknete si: Tak tohle bych si přál zažít znovu?

Na své dětství.

Dlouho byl vaším dvorním textařem Vladimír Poštulka, ze kterého se ale v posledních letech stal hlavně gourmet-kritik. Myslím, že jste si spolu jako textař a interpret dokonale sedli. Nechystáte ještě nějakou spolupráci?

Vladimír Poštulka píše pro mě texty i v současné době. Na mém posledním albu z jara tohoto roku „ Kruhy“ jsou čtyři jeho texty.

pavel bobek

Podobně úžasná byla i vaše symbióza zpěváka s textařem s Michaelem Žantovským, než se dal na politiku. Existuje možnost, že se ještě někdy pracovně potkáte a napíše pro vás podobně nádherný text jako třeba Zkus se životu dál smát?

Bohužel, Michaelova angažovanost v diplomatických službách je tak velká, že o případné spolupráci by musel rozhodovat podle svých možností.

Neměla bych zapomenout ani na Jiřího Grosmanna, který vás přesvědčil, abyste zpíval česky. Hodně českých hvězd přebíralo písně zahraničních interpretů a šilo na ně české kabátky. Díky tomu vznikla spousta nádherných českých textů. Myslíte si, že kdyby u nás byla v těch 50 a 60. letech zahraniční hudba dostupnější, nedocházelo by tolik k tomuhle jevu?

I kdyby v 50. a 60. letech byla americká hudba k dostání v originálních verzích, české verze – samozřejmě ty kvalitní – by se uplatnily. Současná situace tomu plně nasvědčuje.

Kdybyste měl ze svého repertoáru vybrat tři své nejoblíbenější písničky, které by to byly a proč zrovna ony?

Na to není lehká odpověď. Všechny písničky jsem si vybíral sám a zcela dobrovolně a mám je pořád rád.

pavel bobek

Stalo se vám, že vám některý z textařů napsal na písničku a vás až zamrazilo a řekl jste si: Jé, to znám, to jsem sám zažil?

Ano, Kristoffersonova píseň „ Silver tongued devil!“ (Výmluvný ďábel) s krásným českým textem Víta Hrubína, vlastně spíš převodem z mého posledního alba „Kruhy“ je takovou písničkou, při které mě zamrazilo. Ten příběh jsem mnohokrát prožil.

Který text z vašich písniček vás nejvíc a nejlépe charakterizuje?

Nezlobte se, ale to ponechám posoudit svým posluchačům.

Koho ze současné české country hudební scény nebo populární hudby vůbec máte nejraději? Měl byste chuť zazpívat si třeba s někým ze současných zpěváků mladší generace duet? S kým?

Moji doprovodní muzikanti jsou mnohem mladší než já a spolupráce s nimi je pro mne velkým zážitkem. Totéž platí i o duetech, které už jsou součástí mého repertoáru. Vzpomenu jen tři jména, i když je jich víc: Katka Garcia, Svaťka Štěpánková, Pavlína Jíšová.

Máte za zády Malinaband, zkušené muzikanty z kapely Roberta Křesťana. Jsou o něco mladší. Jak se vám s nimi spolupracuje? Mají podobné muzikantské vzory jako vy?

Ta spolupráce je ohromná. Vzájemně si respektujeme svůj vkus. Vzory jsou velmi podobné.

S Malinabandem jste byli společně i v Americe a natočili tam CD. Jaké máte vzpomínky na Ameriku? Překvapilo vás za oceánem něco?

To je poněkud nepřesné. V Nashvillu jsem byl s Lubošem Malinou a Robertem Křesťanem. Doprovod obstarávali američtí muzikanti, někteří z nich byli součástí Cashovy kapely. Vokály se většinou natáčely v Praze a závěreční míchání opět v Nashvillu. Američané byli báječnými spolupracovníky. Nikdy jsem nepocítil jakoukoli nadřazenost či pocity „Little Brothera“ mezi „Big Brothers“. Pobyt v USA byl velkým zážitkem, ať jsme byli v Chicagu, v Nashvillu či v New Yorku.

pavel bobek

Máte ještě nějaký dosud nesplněný muzikantský sen? Tajné přání, které se dosud nesplnilo?

Ach, těch snů by bylo moc. Ale času zbývá málo.

Moderní technika na nás dnes útočí ze všech stran. Kdysi to bylo jenom rádio, pak přišla televize, později počítače. Kamarádíte se s computery? Využíváte jejich možností? Brouzdáte po internetu nebo je vaším nepřítelem?

Jsem počítačový primitiv až ignorant. Doufám, že se polepším.

Jste vystudovaný architekt. Jaký názor máte na současnou architekturu? Líbí se vám?

Myslím, že české architektuře chybí odvaha a nekonvenčnost. Přicházíme o mnoho, zadupaný projekt Národní knihovny Jana Kaplického je ukázkou toho, jak mnohým architektům či veřejným činitelům zatemňuje oči závist. A to je velká škoda.

Děkujeme za rozhovor a za Kulturu21 přejeme hlavně zdraví, protože to ostatní už přijde samo.

Zdroj foto: Oficiální web Pavla Bobka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Občas to hraničí s akousi schizofréniou, říká o své práci operní pěvec Šimon Svitok

simon svitok perexBylo to začátkem loňského roku,  co barytonista Šimon Svitok, sólista a zároveň umělecký šéf Státní opery Banská Bystrica, oslavil dvacet let působení na divadelní scéně. Bylo to pěkné výročí a tak jsem tomu věnoval několik člán...


Literatura

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...