„Něžnými drápky“ – výstava legendárních filmových plakátů, obrazů i komiksu

„Něžnými drápky“ – výstava legendárních filmových plakátů, obrazů i komiksu

Tisk

Vyletalova perexJeště do soboty 21. listopadu v Praze potrvá poměrně neobyčejná výstavní expozice NĚŽNÝMI DRÁPKY v Galerii Smečky (Praha 1, Ve smečkách 24 – dům hned nad divadlem Činoherní klub). Zahrnuje legendární filmové plakáty konce 20. století, obrazy i komiks. Byla uspořádána k nedožitým pětasedmdesátinám geniálního surrealistického malíře, grafika, filmového výtvarníka i příležitostného sochaře Josefa Vyleťala a je dodatečnou poctou k témuž loňskému jubileu jeho vdovy Olgy.

 

 

Jde o se zatím o největší výstavní defilé filmových plakátů v Praze. Z páteřní části výstavy - tvorby převážně poslední třetiny dvacátého století – nás do současnosti převede mladá generace tvůrců – Markéta Chludová-Vyleťalová a její manžel kroměřížský rodák Tomáš Chlud, který patří k nejvýznamnějším zástupcům moderní ilustrace a komiksu u nás.

Vyletalova

V duchu tradice Galerie Smečky je převážná část expozice tvořena technikou koláže. Umělci zde často používají domalovávané prvky či metodu americké retuše. Můžete zde vidět legendární – hlavní cenou v Cannes ověnčený – plakát na film Něžná. Ten Vyleťalová vytvořila ještě před svatbou pod dívčím jménem Poláčková.

Vyletalova2

Návštěvník zde spatří i legendární Vyleťalova díla k filmům Ptáci, Medium Cool, Jahodová proklamace, Amarcord a mnoho dalších. Zajímavou konfrontací je vystavení výsledných tisků plakátů vedle jejich originálních verzí. Dalším hlavním motivem výstavy je film v širokém smyslu slova. Není divu, že na vernisáži promluvil i režisér Juraj Herz.

Vyletalova1

Na nejen filmové plakáty (Vyleťalová zde představuje i netradičně malovaný plakát cirkusu) vhodně navazují obrazy tří všech hlavních protagonistů a v odděleném prostoru moderní komiksy a ilustrace Tomáše Chluda.

Celá obsáhlá, pestrá a mnohovrstevná expozice směle aspiruje na výstavní hit (nejen) pražského galerijního podzimu 2015. Je otevřena od úterý do soboty od 11 do 18 hodin a nenechejte si ji rozhodně ujít.

www.facebook.com/GalerieSmecky/?fref=ts


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc už sbírá materiál na novou desku, kterou by chtěl natočit příští rok

vlady200Textaře a zpěváka Vladyho Gryce znají hlavně příznivci české populární hudby. I když pochází z Ostravy a během let procestoval řadu zemí, nakonec zůstal v Berlíně. Přesto se do Česka pravidelně vrací. Natáčí tu písničky případně sbírá ceny - například „zl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Doprovodný program festivalu SIGNAL

200signalFestival nabídne pestrý doprovodný program pro laiky i odborníky a profesionály z oboru světelného designu a technologií.

...

Literatura

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta ukazuje střet kultur

tisic podzimu200Na spisovatele Davida Mitchella upozornila experimentující filmová hříčka tří režisérů Atlas mraků, až mžikavě se komíhající rozličnými časovými rovinami i prostory, zalidněná rozličnými postavami ztěles...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Alena Mihulová vzpomíná na Karla Kachyňu i svůj život bez něho

muj 200U herečky Aleny Mihulové - narodila se přesně před půlstoletím, 4. května 1965 - občas vzniká dojem, jako kdyby se její existence zploštila na soužití s režisérem Karlem Kachyňou. Jistě měl na ni mimořádný vliv a jejich manželství neublížil ani více než ...