Magické souznění? Jednoznačně zpěvačka Dasha a kvarteto Epoque Quartet na albu Ellaboration

Magické souznění? Jednoznačně zpěvačka Dasha a kvarteto Epoque Quartet na albu Ellaboration

Tisk

dasha200Inspirace písněmi nesmrtelné Elly Fiztgerald, láskyplný vztah k jazzové muzice a neotřelé uchopení klasiky, to je album Ellaboration, jehož protagonisty jsou zpěvačka Dasha a smyčcové kvarteto Epoque Quartet, jehož zvuk ještě posílil hráč s nejrůznějšími perkusemi Šimon Veselý. Autorem většiny úprav je aranžérský mág Alexey Aslamas, přičemž výsledkem je specifický a úžasný komplexní zvuk.

 

Komorní a intimní. Tak bych nazval náladu alba, které odkazuje k fenoménu jazzové královny Elly Fitzgerald. Právě její dnes už klasické písně jsou materiálem, který je zde rozváděn neboli elaborován do nových netuctových poloh a hudebních zákoutí. Ideální interpretkou je Dasha a její výsostná muzikálnost, její hudební cit a neselhávající technika, kterou je schopna aplikovat na různé žánrové oblasti.

dasha foto1

Na první pohled je vidět a slyšet, že byla už dávno infikována jazzovými bacily a že nás i na tomto albu zavádí do jazzového ráje. Může za to její záběr, zpěv i scatové zpívání. A i když znám řadu jejích swingových nahrávek, a vím, co má všechno ve své kariéře i repertoáru za sebou, na albu Ellaboration dosáhla dalšího vrcholu. Samozřejmě, album je plné evergreenů z pera jazzových velikánů (Duke Elington, Cole Porter nebo George Gershwin), ale jak jsou ty skladby nově, nápaditě a špičkově uchopeny. Je v nich jiskření, elegance, radost.

Mnohé může fascinovat zpěvaččin způsob, jakým dává nahrávkám tvář a přesvědčivost. Jazzový projev se tu ve vzácné rovnováze spojil jednak s hudebníky stejné krevní skupiny, jednak s pečlivě vybíraným materiálem, který má i pro současné publikem mnoho přitažlivých rysů. A pokud je řeč o kvartetu Epoque Quartet, tak ten si už dávno našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, a výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový multižánrový soubor. 

dasha foto2

Projekt Ellaboration předkládá sice písně Elly Fitzgerald, zato ve svěžím muzikantském pojetí. Je z něj cítit hloubku i lehkost, ale také respekt k „první dámě písně“, od jejíhož narození uplynulo přes sto let. Spojení jedné z nejtalentovanějších zpěvaček s prvotřídními hudebníky trvá už nějakou dobu, což dokládají vedle supraphonské nahrávky i úspěšné koncerty.

dasha foto3

Zdroj foto: archiv Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kazan: „Dokud se o tu troubu nespálíte, nepoznáte, že je horká…“

creative zen tereza kazanNedávno se na pultech knihkupectví objevila její kniha Chameleonka. Tereza Kazan sepsala čtivé příběhy, které většinou jako modelka prožila na cestách světem. Některé jsou zábavné, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ženy v přelomových situacích života

ritual 200Dnes představujeme knihu, která jako další dokazuje, že Švédi umí psát i něco jiného než zběsilé thrillery. Autorka Inger Edelfeldt se zaměřuje ve svých povídkách na ženy. Na ženy v určitém zlomovém okamžiku jejich života – první zklamání, první ...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...