Folková skupina Bonsai č. 3 vydává album Hořká letní noc a slaví 25 let

Folková skupina Bonsai č. 3 vydává album Hořká letní noc a slaví 25 let

Tisk

BONSAI 200Skupina Bonsai č. 3, která hraje folk s violoncellem, natočila nové CD Hořká letní noc. Navazuje v něm zčásti na legendární kapelu Bonsai známou z 80. let, hlavně ale přináší své vlastní písničky. Jsou o lásce, o verších rytých do podtácků, o rudé rtěnce z Marseille i o (ne)lásce k běhání. Kapela zhudebnila i dva z posledních textů Františka Stralczynského, hlavního autora Bonsaie. Album, které vydává nakladatelství Galén, pokřtí kapela 18. srpna v Českých Budějovicích a 1. září na přehlídce Mohelnický Folk Fest. Novým CD zároveň slaví českobudějovická kapela 25 let existence.

„Bonsai mě provází životem již čtvrtstoletí. Prožil jsem díky ní chvíle magické, třeba při nočních koncertech v Telči, nebo když s námi na jednom festivalu zpíval celý amfiteátr, že ‚opilý tulák bere srdce do dlaní‘. Vzpomínám ale i na chvíle zábavné, jako když jsme zavařili motor Škody 120. Nová deska Hořká letní noc odráží to, jak poslední roky hrajeme, jak žijeme. Je to naše třetí album, poprvé na něm převládají naše vlastní písničky. Zároveň jsem moc rád, že posluchačům přinášíme i dva neznámé texty Františka Stralczynského. Zvlášť při písničce Vlasy, natočené jako šanson s pianem, mě i při opakovaném poslechu mrazí,“ konstatuje kapelník Václav Koblenc.

Na desce je 15 písniček, kapelu doplnili i hosté na klavír, bicí nebo foukací harmoniku. Zvláštním hostem byl Karel Stralczynský, bratr Františka. Jako violoncellista působil do letošního léta v České filharmonii. Na CD hostuje v písni Song lodního kuchaře, kde je sólový part pro dvě violoncella, a symbolicky v písničce Tajná znamení, jednom z posledních textů Františka Stralczynského. Název získala deska podle písně Hořká letní noc, která se již prosadila i v hitparádě Country radia. Napsal ji člen kapely, kytarista a zpěvák Michal Štrobl, z nějž roste nový hlavní autor skupiny. Jednu písničku přímo pro zpěvačku Zuzku složila bývalá zpěvačka kapely Živana Stupková. Jako producent i poradce s deskou zásadně pomohl někdejší kytarista kapely Jiří Toman.

BONSAI booklet

„Chtěla jsem do těch písní vtisknout samu sebe, protože o tom vlastně písně jsou. Vyprávějí příběhy našich životů, a čím víc má člověk zkušeností, tím najednou všemu lépe rozumí a dokáže to poselství předat dál. Věřím, že CD přinese všem posluchačům to, co přináší nám: radost, melancholii, možná i trochu smutku. Prostě to, co přináší i život,“ říká o desce zpěvačka Zuzana Králová, která s Václavem Koblencem kapelu v roce 1998 spolu založila.

Bonsai č. 3 si tímto albem zároveň připomíná 25 let hraní. Za čtvrt století se podle kritiků stala z kapely stálice na českém folkovém nebi. Kapela zčásti rozvíjí odkaz folkové Bonsaie z 80. let. V roce 2018 získala skupina hlavní cenu poroty na festivalu Mohelnický dostavník a ve finále festivalu Porta Cenu Českého rozhlasu. Kapela zatím vydala dvě CD: Historka (2002) a Z dlouhých poutí (2016). Při koronakrizi připravila kapela několik sérií hraní do oken v jihočeských domovech pro seniory. Základním melodickým prvkem v hudbě je violoncello, kapela má ráda lehce poetické texty a baví ji hledat zajímavé vícehlasy.

Bonsai

„Díky kapele jsem poznala různé lidi, z nichž se stali mí přátelé. Taky jsem moc ráda, že jsem se seznámila s Karlem Stralczynským. Je to úžasný, milý člověk a skvělý violoncellista. Díky kapele jsem se podívala na spoustu míst, která bych jinak neobjevila, třeba hrad Landštejn v srdci České Kanady nebo zámek v Hradci nad Moravicí. Zažila jsem s Bonsai č. 3 taky to, že jsem sama stopovala s violoncellem z Jihlavy na festival Prázdniny v Telči,“ vzpomíná violoncellistka Petra Štroblová, která v kapele hraje od roku 2001.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nora hledá vraha

NoraMěl to být víkend jako každý jiný. Nora jede za svou sestrou Rachel do jejího domu v Cornwallu, aby jej spolu strávily. Mají v plánu dobrou večeři, výlet spolu s Racheliným psem a domluvit plány na Vánoce. Hned je jí divné, že ji Ra...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Poláková a Příkazký vyrazí obytňákem k moři. Do kin dojedou v dubnu

prazdniny s brouckem200Bára Poláková a Lukáš Příkazký vyjedou na letní dovolenou k moři obytňákem v nové filmové komedii Prázdniny s Broučkem režiséra Jiřího Matouška. Nečekané dědictví jim přihraje do cesty starý karavan, jemuž se odjakživa říká Br...