Špičky české i zahraniční klasické hudby míří do Kroměříže na Letní hudební akademii

Špičky české i zahraniční klasické hudby míří do Kroměříže na Letní hudební akademii

Tisk

kromeriz 200Šestý ročník hudební akademie pro mladé talenty začne v Kroměříži už ve čtvrtek 17. srpna. Přivítá na šest desítek studentů ze šesti zemí světa, kteří se budou zdokonalovat v deseti různých oborech. Veřejnost se pak může těšit na nabitý program festivalu Hudební Kroměříž, zazní barokní hudba, Mozart, Beethoven, Dvořák i skladba Jiřího Pavlici.

 

Hudební projekt kroměřížského rodáka Tomáše Netopila, který si získal uznání a prestiž ve světě, se letos otevírá už po šesté. Mezinárodní akademie je určena mladým hudebníkům, kteří se chtějí učit od těch nejlepších ve svých oborech. Letos jich dorazí kolem šedesáti a své zkušenosti i cenné rady jim předají kromě Tomáše Netopila i další esa mezinárodní hudební scény, jako například houslista Fedor Rudin, cemballistka Barbara Maria Willi, violoncellistka Michaela Fukačová, klavírní virtuos Ivo Kahánek, houslisté Jan Mráček a Dalibor Karvay, violista Pavel Nikl nebo Zdeněk Klauda při výuce korepetitorů.

Kromě hry na hudební nástroje se vyučuje také zpěv, studium pro hudební manažery pod vedením Davida Marečka, komorní hra a orchestrální hra. „Lektorem zpěvu je přední český operní pěvec, barytonista Adam Plachetka, který tak letos zastoupí Kateřinu Kněžíkovou,“ upozornila Jana Kubáčová.

kromeriz 1 Nikl vyuka

Přestože je mezinárodní Letní hudební akademie poměrně mladým projektem, už nyní je možné se doma i ve světě setkat s jejími úspěšnými absolventy. „Řada z nich skutečně míří až mezi hudební špičku další nastupující hudební generace,“ uvedl umělecký ředitel akademie Tomáš Netopil. „Pomáhat talentům najít směr a naplno využít svůj potenciál je ten hlavní smysl akademie. Můžeme se dnes ohlédnout a být šťastní, že naše práce má smysl,“ dodal.

kromeriz 3 Rudin vyuka

Na své si přijdou i milovníci klasické hudby z řad široké veřejnosti, pro které jsou připraveny zajímavé koncerty. Dva z nich se uskuteční v atraktivních prostorách Arcibiskupského zámku, konkrétně Barocco frizzante, kde se 17. srpna představí barokní orchestr Collegium Colloredo & hosté, a 20. srpna slavnostní symfonický koncert Svěcení domu sestavený ze skladeb W. A. Mozarta, L. van Beethovena a P. I. Čajkovského.

„Pro změnu secesní kulisy nabídne sál v kroměřížské Psychiatrické nemocnici posluchačům koncertu, kde virtuózní umělci Jiří Vodička a David Mareček představí dílo českého hudebního génia,“ doplnila Jana Kubáčová a připomněla, že si právě zde mohou návštěvníci 19. srpna poslechnout koncert Návrat Antonína Dvořáka.

Také studentky a studenti Letní hudební akademie předvedou své umění v sérii koncertů Budoucí mistři a Operní gala, ty se uskuteční v kině Nadsklepí. Vrcholem celého ročníku bude 24. srpna závěrečný koncert Budoucí mistři III. & Akademický komorní orchestr s vyhlášením laureátů letošní akademie. Soubor, který vytvoří studenti smyčcových oborů LHAK a také někteří lektoři, povede dirigent a umělecký ředitel LHAK, Tomáš Netopil. „Letos chceme vzdát hold k blížícímu se životnímu jubileu našemu blízkému kolegovi a příteli. Proto uvedeme dílo tohoto houslisty a skladatele, Jiřího Pavlici, který sám hudebníky doprovodí svým komentářem,“ nastínil Tomáš Netopil.

kromeriz 2

Vstupenky na koncerty se dají pořídit on-line prostřednictvím webu www.hudebnikromeriz.cz, kde je také kompletní program koncertů, besed a dalších akcí. Osobně je lze zakoupit v kanceláři ZUŠ Kroměříž.

6. ročník Letní hudební akademie a festival klasické hudby Hudební Kroměříž se konají od 17. do 25. srpna 2023.

 kromeriz 4

PROGRAM pro veřejnost

  • 17. 8. Barocco frizzante /účinkuje barokní orchestr Collegium Colloredo & hosté/
  • 19. 8. Návrat Antonína Dvořáka – J. Vodička /housle/ a D. Mareček /klavír/
  • 20. 8. Svěcení domu /slavnostní symfonický koncert/
  • FBM Zlín, laureáti LHAK, Tomáš Netopil – dirigent, Fedor Rudin – dirigent
  • L. van Beethoven, W. A. Mozart, P. I. Čajkovský
  • 21. 8. Přednáška prof. Cyrila Höschla
  • Budoucí mistři I. /koncert mladých umělců LHAK/
  • 22. 8. Budoucí mistři II. /koncert mladých umělců LHAK/
  • 23. 8. Operní gala /pěvecká třída A. Plachetky a Z. Klaudy/
  • 24. 8. Budoucí mistři III. & Akademický komorní orchestr

O Letní hudební akademii Kroměříž

Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval základní uměleckou školu i konzervatoř. První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům.

Letní hudební akademie Kroměříž kromě výjimečného uměleckého vedení studentům nabízí možnost setkávání a sdílení zkušeností vzájemně i s dalšími hosty, veřejné koncerty a laureátům pak účinkování s orchestrem filharmonie. Letní hudební akademie Kroměříž nabídne pestrý doprovodný program pro širokou veřejnost pod názvem Hudební Kroměříž, festival klasické hudby.

Více informací na www.academykromeriz.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

lol 200Večer na charitativním festivalu bude patřit mladým klukům z kapely Lola běží. Momentálně finišují práce na nové desce a jsou odhodláni si užít nejenom tento koncert. V tomto rozhovoru se dozvíte informace jak o novém albu, tak o jejich přístupu k muzice.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Greg Loomis: Případ Pegasus

pripad pegasus 200Konspirační thrillery už trochu vyšly z módy, ale přesto se občas nějaký ten nový přírůstek najde. Tentokrát se jedná o knihu s názvem Případ Pegasus od amerického spisovatele Gregga Loomise. Vyplatí se podívat se po ní v knihkupe...

Divadlo

Kontroverzní malé feministky pobavily brněnský Kabinet Múz

Minifemini 200Kulturní sdružení Napříč.cz je skupina odvážných a především umělecky nadaných lidí, kteří se snaží společně vytvořit alternativu k současnému tradičnímu konzumnímu proudu umění a zábavy. Toto sdružení předvedlo v rámci osla...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...