Tep města, úzkost i noční tančírny. Kafka Band novým albem Der Process uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných romány Franze Kafky

Tep města, úzkost i noční tančírny. Kafka Band novým albem Der Process uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných romány Franze Kafky

Tisk

der proces 200Kafka Band vydal 15. září u vydavatelství Indies Scope nové album Der Process (Proces). Po Zámku a Americe jím formace okolo spisovatele a zpěváka Jaroslava Rudiše, výtvarníka a zpěváka Jaromíra 99 a hudebníka Dušana Neuwertha uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných dílem spisovatele Franze Kafky, od jehož smrti uplyne příští rok sto let.

 

Opět jde o koncepční album, které vzniklo v produkci Dušana Neuwertha a samotné kapely. Obsahuje dvanáct skladeb, ve kterých se hudba prolíná s literaturou, čeština s němčinou (jednou i s angličtinou) a temné momenty s absurdním humorem. Naživo nahrávku kapela, kterou nyní vedle výše jmenovaných tvoří hudebníci Tomáš Neuwerth, Lukáš Morávek, Zdeněk Jurčík a Petr Weiser, představí v říjnu a listopadu v Brně, Olomouci, Opavě, Táboře, Praze, Ústí nad Labem a v německém Bielefeldu a Brémách.

Kafka Band zároveň zveřeňuje videoklip Türhüter - Dveřník.

Jak se hudebně liší jednotlivé části trilogie, přibližuje Jaromír 99: „První album Das Schloss/Zámek je hodně literární a hodně surové. Amerika je epická. Myslím, že je z ní cítit, že vznikala pro divadlo. A Der Process je klubová deska. Cítíme tep města i noční tančírny a šantány. Ale také úzkost a strach.” První album Das Schloss vzniklo v roce 2014 jako soundtrack ke komiksové adaptaci Jaromíra 99 a Davida Mairowitze. „Měli jsme odehrát jen dva koncerty, jeden v Praze a druhý v Literárním domě ve Stuttgartu na výstavě K: Kafka v KomiKsu, kde Jaromír vystavoval s kultovním komiksovým tvůrcem Robertem Crumbem a francouzskou výtvarnicí Chantal Montellier. Ale hned jsme dostali další nabídky,” líčí vznik celé trilogie Jaroslav Rudiš. A Jaromír 99 pokračuje: „Mysleli jsme si, že to bude jednorázový projekt. Pak nám v divadle v Brémách, kde podle Zámku vzniklo představení, ve kterém jsme hráli, nabídli převést na jeviště Kafkův fragment Amerika. A pak jsme si řekli, že by bylo dobré trilogii uzavřít asi nejznámějším Kafkovým dílem - Procesem.”

Příprava desky připomínala literárně-hudební seminář, říká s nadsázkou Dušan Neuwerth: „Jára Rudiš s námi knihu rozebere a už přitom najdeme místa, která nás inspirují a pomohou nám děj odvyprávět. Některé písně vznikají improvizací, jiné nápady přinesou do zkušebny hudebníci. Některé skladby na albu Der Process jsou Kafkou volně inspirované. Většina textů ale vychází přímo z Kafky.” Kapela pak desku nahrála v lednu 2023 ve studiu SONO Records Doupě.

der proces1

Podle Rudiše je román Proces příběhem o vině a touze po spravedlnosti: „Bankovní úředník Josef K. je jednoho rána zatčen. Neví proč a nikdy se to ani nedozví. Bojuje s neviditelnou silou, temnou mocí, byrokracií. Chce dosáhnout očištění, ale nakonec skončí v lomu s nožem v srdci. Zemře jako pes, jak Kafka píše. Je to temný a současný příběh, ve kterém je ale i humor.”

Podobně jako Kafka psal německy, ale jeho druhým jazykem byla čeština, tak i texty se pohybují mezi němčinou a češtinou. Přesto se na albu objevuje jedna anglická píseň. „Prostě to tak přišlo. Ve skladbě Shame - Stud jsme to zkoušeli německy i česky, ale nakonec z toho nejlépe vyšla přece jen angličtina. Stud a vina jsou velké Kafkovo téma. Ta píseň působí křehce - možná proto, že Dušan Neuwerth ji složil na klavír, když uspával svou malou dcerku. Ale ten text je absolutní protiklad. Je v něm velká temnota. Vzniká tak zajímavé napětí. A to, myslím, platí i pro další skladby,” vysvětluje Jaromír 99.

Kafka Band představí Der Process naživo na několika málo koncertech v říjnu a listopadu. „Každé album vzniklo s úplně jiným nástrojovým obsazením, a proto není možné jen tak mezi alby přeskakovat. A ani to nechceme. Chceme na scéně odvyprávět Kafkův příběh tak, jak ho my vnímáme. Takže tentokrát nás čeká Der Process. Ale v přídavcích pár starších skladeb připomeneme,” přibližuje Dušan Neuwerth živou podobu.

V roce 2024 uplyne sto let od smrti Franze Kafky. A již letos 140 let od jeho narození. Spisovatel se narodil v Praze 3.7.1883 a zemřel 3.6.1924 v rakouském Kierlingu. Dnes platí za patrně nejslavnějšího pražského autora.

der proces obal

Kafka Band - koncerty:

11.10. Brno - Kabinet múz
12.10. Olomouc - Dny židovské kultury, Jazz Tibet Club
13.10. Opava - Bezručova Opava, Kino Mír
31.10. Tábor - Divadlo Oskara Nedbala
1.11. Praha - Palác Akropolis, křest alba
3.11. Ústí n. Labem - Hraničář
4.11. Bielefeld (DE) - 28. Literaturtage
5.11. Bremen (DE) - FESTIVAL GLOBALE °

Der Process vychází jako 2LP, CD, mp3 a samozřejmě na všech hlavních streamovacích službách.

Více informací:

https://orcd.co/kafkaprocess
https://kafkaband.eu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Mami, miluju! Knížka od Palána se zaměřuje na vztahy mezi matkami a dcerami

big mami-miluju-nyK-514699 (2)Aleš Palán znovu zabodoval. Tentokrát vsadil na spletité vztahy matek a dcer, ženskou úlohu, a to, když to žena nemá v životě snadné. Co za tím vším stojí? Rozvrat původní rodin...

Divadlo

Zlínské představení Koně se také střílejí má atmosféru a přináší hluboký divácký zážitek

konefoto200Šest hereckých párů, moderátor, živá kapela, nekonečný taneční maraton, během kterého by účastník vypustil duši – to vše slibuje nová inscenace Městského divadle Zlín Koně se také střílejí, jehož premiéra proběhla 25. února. Režisérem je Jakub Nvota...

Film

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince ...