Stroon na novince Meditations on Dichotomy přemítá o napětí ve společnosti

Stroon na novince Meditations on Dichotomy přemítá o napětí ve společnosti

Tisk

Stroon 200Novým albem Meditations on Dichotomy (2023) uzavírá slovenský hudebník Stroon vokální sérii, zahrnující alba Songs of Concealed Amplitude (2O2O) a Überhormones (2018).

 

 

Čtyřicetiminutová kompozice pro soprán, ansámbl a elektroniku je fúzí experimentální a soudobé klasické hudby. Tématem libreta je polarizace společnosti, přesycenost informačního prostoru rozporuplnými informacemi a snaha najít osobní východisko z této situace.

Kompozici tvoří dvě části - Tensions a Releases - odkazující na pocit napětí a uvolnění z něj. Tensions hovoří o budování tenze ve společnosti, neschopnost nalezení si k sobě cestu při diskutování aktuálních témat jako gender, trans identita, klimatické změny, imigrace, progresivismus a konzervatismus. Releases, tedy uvolnění z tenze, je snahou o smíření, nalezení cesty a lidského propojení, uvědomění si, že jsme součástí jednoho prostoru.

Výraznou linku tvoří zpěv sopranistky Kataríny Kurucové, držitelky řady pěveckých ocenění, která má za sebou i hostování v Carnegie Hall či na vídeňských pódiích.

„Meditace o dichotomii vznikly v době covidu, kdy jsem začal nejintenzivněji pociťovat rozdělení společnosti. Na písních jsem začal pracovat díky stipendiu Fondu na podporu umění, později se k nahrávání připojila Katarína a nahrála různé vrstvy vokálů, které jsem zpracoval. Album bylo od počátku koncipováno jako několikavrstvá skladba pro soprán. V prosinci 2022 jsme ji poprvé představili v Bratislavě a hned poté jsme ji nahráli ve studiu smile4u records. Inspirován buddhismem vnímám jevy jako pomíjivé a efemérní, zároveň cítím, že jsme součástí jednoho prostoru, v rámci kterého si můžeme vyměňovat informace, podobně jako fotony světla, které spolu mohou komunikovat, i když jsou vzdálené. Pomíjivost, efemérnost jevů a zároveň vzájemná propojenost mi přináší potřebné uvolnění z napětí, které můžeme pociťovat kvůli situaci ve společnosti,“ říká Dalibor Kocián aka Stroon k ideovému pozadí alba.

Coby instrumentalisty přizval Stroon vynikající hudebníky - Martina Štefánika (Ľudové Mladistvá), Jozefa Krupu (Ankramu), Andreje Gála (projekty Mira Totha) a Braňa Dugoviče (Jana Kirschner). Ti s ním spolupracovali již na uvedení skladby Songs of Concealed Amplitude roku 2017. Na projektu spolupracovala coby spolu editorka textu Zuzana Husarová, Stroonova kolegyně ze studentského rádia TLIS.

Stroon je již více než deset let živým elementem slovenské hudební scény. Nejen díky vibrafonu, který je jeho hlavním nástrojem, ale také díky řadě projektů a spoluprací, v nichž zanechává svůj rukopis. Zamyšlení, kontemplace, snaha o beztížný stav, koncepčnost - to vše jsou myšlenky jeho tvorby. Jeho živá vystoupení i produkce jsou specificky vytvářeny podle místa, času, publika a daného projektu, výsledkem je směs elektroakustických kompozic, které se snaží prozkoumat nové obzory a zprostředkovat pohlcující zážitek, dosud vydal více než deset alb.

Za desku Solar Preludes byl nominován ve dvou kategoriích slovenských hudebních cen Radio_Head Awards. Velkou část jeho tvorby tvoří scénická hudba (Shift, Folklore not War, Přivázaný ke kolu okamžiku, Od zeme), filmům, seriálům i reklamám (Good Old Czechs, Ikony, Kriminálka Kraj aj.). Za posledních deset let odehrál řadu koncertů na Slovensku i v zahraničí (Open'er, Lunchmeat, BAM festival, Waves Vienna, Sharpe, BUSH, Konvergencie, VIVA musica, Spectaculare, Pohoda...).

Album Meditations on Dichotomy vychází digitálně a na vinylu na Stroonově labelu Frequent Fires, poslechnout a zakoupit můžete na stroon.bandcamp.com

Stroon1

Zdroj foto: Ján Šipöcz

Více informací:

Multilink: https://stroon.fanlink.to/MoD

www.stroonmusic.net
www.instagram.com/stroonn/
www.stroon.bandcamp.com
www.facebook.com/stroonmusic


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Uzdravujte se pomocí tajných zbraní přírody

antibio200Nakladatelství Noxi dělá velmi užitečnou práci. V rámci série tématiky spojené s naším zdravím vydalo další knížku, tentokrát věnovanou rostlinným antibiotikům. Ani tentokrát se neodchýlilo od vysoce nastavené laťky a umožnilo čtenářům doplnit si...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Vrah se vrací patří k lepším béčkovým thrillerům

Jak se jednoduše pozná dobrý producent? Podle toho, s jakou rychlostí dokáže parazitovat na úspěchu jiných. Po úspěchu temného thrilleru Sedm se podezřele často začala objevovat díla s vraždícími náboženskými psychopaty. K pozdním dílům této v...