Nejistota proměňuje realitu Kolektivní Halucinace

Nejistota proměňuje realitu Kolektivní Halucinace

Tisk

Kolektivni Halucinace200Novou nahrávku “Nejistota” natočila kapela Kolektivní Halucinace za producentského dohledu Tomáše Havlena. Od vydání předchozího alba “Reality” uběhly tři roky, z tria se stalo duo a realitou současného světa začala čím dál více pronikat nejistota, kterou zpracovala kapela do deseti skladeb. Album Nejistota je spíše zachycením stavu mysli, než-li zvukovou konstrukcí a výsledkem je autentická esence atmosféry své doby.

 

Kolektivní Halucinaci tvoří dvojice kladenských muzikantů. Bubeník Tomáš Příkaský a Jakub Mühlfeit, který kromě zpěvu a kytary navíc v kapele píše všechny texty písní. Jakub zároveň vysvětluje, proče se album jmenuje Nejistota: “Všichni čekají, až se vrátí starý dobrý svět. Bude to ale nejistota, která nás obejme, aby všechny osvobodila. Jestli se chcete dozvědět, co se před našima očima dělo od vydání našeho předchozího alba Reality, poslechněte si naši novinku. Je to skrýš emocí, balíček hudby a poezie, smíšený a propojený a připravený stát se součástí vaší reality.”

Texty jako by se prolínaly mezi sněním a zároveň zcela reflektovaly okolní situaci. Vše pak podporuje místy minimalistická a někdy až elektronicky hyperpopová hudba, která staví na písničkářských základech, které Kolektivní Halucinace protěžuje už od svého prvního alba. “Tomáš Havlen (jinak polovina kapely post-hudba) nám říkal, že chce projasnit poselství textů popovým zvukem a tento princip se stal určujícím pro naši spolupráci na celém albu. Zásadní změnou bylo, že se producent jakoby stal členem kapely. Vzájemně jsme diskutovali vše do nejmenších detailů a ze vzájemného dialogu vyplynulo to, co slyšíte,” říká Jakub Mühlfeit.

Kolektivní Halucinace každou svoji nahrávkou postupuje ve svém pátrání o co nejlepší symbiózu mezi poezií, hudebním textem a samotnou formou písně. Nejistota je v tomto případě trochu zavádějící název pro album, které nabízí tak silné skladby.

KolektivniHalucinace2

Koncerty:
25.4. Brno - Alterna, křest
14.5. Praha - Kaštan, křest
31.5. Kladno - Pod Třešní, křest
12.7. Polička - Colour meeting
20.7. Branžež - Bar Nebe
13.8. Ostrava - Léto v centru
13.9. Znojmo - Znojemské vinobraní
21.9. Přibyslav - Přibyslavská nokturna

BIO:

Kapela Kolektivní Halucinace vznikla na Kladně a je pojmenována po křehkých iluzích, které sdílíme při hledání smyslu života. Prvotinu Bůh z Umakartu (2014) si vydala vlastním nákladem. Za píseň Jsem, jaká jsem z tohoto alba získala na festivalu Porta v roce 2019 zvláštní cenu poroty. V tom samém roce kapela zvítězila v konkurzu na Welcome scénu festivalu Hradecký slunovrat. Singl Jan 69 z druhého alba Kosti (2017) obsadil 2. místo v celoroční Velké sedmě Radia 1. Skvělé album Reality (Indes Scope, 2021) v produkci Tomáše Neuwertha o labyrintu současnosti umně kloubí akustické s elektronickým. Singl Já čekám dál (2022) kapela už vydala jako duo a zahájila na něm spolupráci s producentem Tomášem Havlenem (post-hudba), která pokračuje i na novém albu Nejistota (Indies Scope, 3/2024), kde společně stvořili deset písní s rentgenovýma očima.

Kolektivni Halucinace Nejistota cover

Umělec: Kolektivní Halucinace
Album: Nejistota
Seznam skladeb:
1. Pompeje
2. Nejistota
3. Soucit
4. Démoni
5. Zelený víly
6. Slunce v limonádě
7. Horníci
8. Láska
9. Mrtvý ryby
10. Umět tak…

autor hudby: Kolektivní Halucinace
autor textu: Jakub Mühlfeit
Jakub Mühlfeit: zpěv, kytary akustické, elektrické, microKorg
Tomáš Příkaský: bicí souprava, perkuse, microKorg, zpěv, metalofon
Tomáš Havlen: basová kytara, synth
nahráno ve studiu Chatařská III, Zadní Třebáň v srpnu 2023 a ve studiu Tomáše Havlena, Praha Libeň září 2023 - leden 2024
Mix: Tomáš Havlen
Mastering: Gaex
Produkce: Tomáš Havlen
Booklet ilustrace: Pavel Příkaský
Grafický design: Martina Stará

Zdroj foto: Anna Bastýřová

Multilink: https://orcd.co/kolhal24


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

První případ právničky Tóry

ritua 200Tuto zajímavou dámu jsem objevila asi před rokem a jsem tomu ráda. Tóra je ženská podle mého gusta – s ničím se nemazlí, ovšem s ní nikdo taky ne. Na krku má pubertálního syna a o něco mladší dcerku, je rozvedená, pracuje v advokátní kanceláři s příše...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

XII. Mezinárodní festival outdoorových filmů v Praze

a 200Mezinárodní festival outdoorových filmů, který již od 3. října brázdí kinosály a další spřízněná místa nejen České a Slovenské republiky, ale i Sibiře, dorazí 20. listopadu také do hlavního města. Letošní ročník uvádí desítky snímků s adrenalinovou, ale i...