Profesor RAK k nedožitým stým narozeninám prof. Štěpána URBANA

Profesor RAK k nedožitým stým narozeninám prof. Štěpána URBANA

Tisk

200hudPražská konzervatoř pořádá 7. října 2013 koncert u příležitosti nedožitých 100. narozenin nestora české kytary a prvního profesora tohoto oboru na státní konzervatoři v Praze Štěpána Urbana.

 

 

 

Slavnostní koncert především z jeho tvorby pro kytaru se uskuteční 7.10. v 19.00 v nově rekonstruovaném velkém sále pražské konzervatoře Na Rejdišti 1 Praha 1.
Na tomto večeru, krom studentů konzervatoře, vystoupí i Duo Conspiro, přední houslista Petr Střížek, světoznámé Pražské kytarové kvarteto a skladatel a kytarista, absolvent ze třídy prof. Štěpána Urbana - Štěpán Rak. Koncert slovem provází náš přední herec a recitátor Alfred Strejček.
Tento večer bude jistě milým setkáním s kytarou, o níž se sám L. V. Beethoven vyjádřil jako o malém orchestru.

hud1

Štěpán Urban, kytarový virtuóz, hudební pedagog, hudební skladatel, zakladatel kytarové třídy na pražské konzervatoři, astrolog, antroposof, esperantský básník a spisovatel se narodil 4. října 1913 v Bořanovicích. Vytvořil českou klasickou školu na kytaru, která se opírá o četné pedagogické a umělecké publikace či série odborných článků, které publikoval doma i v zahraničí. V cizině, ale i v naší zemi, je dodnes jeho přístup kladen za vzor moderní pedagogiky.
Mezi rozsáhlou kompoziční tvorbu Štěpána Urbana patří Kytarové skladby, Sólové skladby pro klavír, Skladby pro zpěv a klavír, Scénická hudba, Skladby pro symfonicky orchestr, Kytarové úpravy. Početné skladby pro sólovou kytaru obsahují veškeré moderní možnosti nástrojové techniky i barevnosti tónu a na světových soutěžích získaly několik prestižních cen. Například za čtyři sólové skladby "Miniatures" byla Štěpánovi Urbanovi v mezinárodní soutěži Rádio-televize-Paříž udělena první cena.
Několik let působil v Československému rozhlasu. Spolupracoval s režiséry jako byl A. Pek, J. Trojan či doktor Somr, doprovázel řadu pěvců – K. Leise, M. Budilovou a mnoho dalších. Navíc ve válečné době pořádal umělecké zájezdy se známými hereckými osobnostmi – Karlem Högerem, Vlastou Fabiánovou, Marií Burešovou či Jiřinou Štěpničkovou. Tyto literárně-hudební večery získaly velmi pozitivní ohlas po celé republice a pro své publikum se staly doslova požitkem.

hud

Štěpán Urban byl však mnohostranně nadaný umělec. Kromě hudby se intenzívně věnoval i psaní v esperantu a stal se uznávaným autorem. Jeho próza i poezie byly publikovány v mnoha zemích, kupříkladu kniha vtipných, satirických veršů pod názvem „Nova Esopo“ vyšla roce 1961 na exotických Kanárských ostrovech. Publikoval však i celou řadu filozofických či něžných, lyrických povídek.
O tomto talentovaném umělci obdařeném charismatem duchovního člověka můžete více autobiografických podrobností nalézt v knize "Kytara má láska“, kterou napsala jeho druhá manželka Jaroslava Urbanová a někdejší žák Štěpán Rak.

Na vaši návštěvu se těší realizační štáb v zastoupení Štěpána Raka, profesora a zakladatele oboru kytara na HAMU Praha a PR Agentura Andante Ivy Klusalové

Zdroj informací: www.hudbapribram.cz a internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

headmailUž od dubna funguje na českém internetu projekt Audiokniha roku. Na jeho webových stránkách www.audiokniharoku.cz nachází posluchači audioknih recenze na novinkové i starší tituly, ale na pozadí lze tušit i ně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Válečné lodě a námořní strategie v rukou žen

Pisen more perexV knize Píseň moře autorka poutavě a s hlubokou znalostí reálií líčí příběh dívky Victory, která je zároveň lodí Victory. Právě na její palubě porazil britský námořní vojevůdce, admirál Horatio Nelson, v roce 1805 francouzské loďstvo v...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

PLANETA PRAHA se hlásí trailerem

planeta praha 200Kolik „obyvatel“ má Praha? Tvůrci oceňovaného filmu Planeta Česko se tentokrát vydali na výpravu do betonové džungle hlavního města.

...