Nová detektivní série Souřadnice zločinu začíná, nejprve v Táboře

Nová detektivní série Souřadnice zločinu začíná, nejprve v Táboře

Tisk

mrtva200Legenda české fantastiky Jiří W. Procházka se pustil do v poslední době moderního žánru - ponořil se do vod detektivního příběhu. Nebyl na to sám, pomohla mu jeho činorodá manželka a spisovatelka knih převážně pro dětské čtenáře, Klára Smolíková. Jak se tomuto páru povedlo zhostit se moderní detektivky s historickým nádechem, to se dozvíte v následující recenzi.

 


Klára Smolíková (1974) je spisovatelkou, scénáristkou komiksových příběhů, publicistkou a lektorkou. Napsala řadu pohádek, povídek, hádanek a komiksů pro děti.
Jiří W. Procházka (1959) je spisovatelem fantasy a scifi a každý, kdo se zajímá o tyto žánry, jeho jméno zná.  Má na kontě nepřeberné množství povídek a spolu s Miroslavem Žambochem stojí za zrodem dobrodružné sci-fi série Agent JFK.
Zmizení renomovaného profesora z muzea uvede v činnost vyšetřování nesourodé dvojice – vytříbené muzejní kurátorky Bereniky Weissové a bývalého policisty a bystrého skoro alkoholika Roberta Štolby. Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, případ je čím dál zapeklitější a rozuzlení je komplikované a pro mnohé jistě nečekané.
Líbí se mi uvození kapitol citátem či úryvkem básně; výpisky z obecní kroniky mi nejprve přišly dost na sílu, ale postupem času mi přestaly vadit. Přece jenom z celé knížky přímo dýchá bohatá historie a proč se tomu vzpírat? Další osvěžení v podobně výstřižků z novin, policejních výslechů a dalších abnormalit, bylo též vítané. Musím pochválit i vykreslení hlavních postav, jejich nesourodost a situace, v níž se proti své vůli ocitli, dokázala naplno využít jejich potenciál.
Co mi místy nesedlo, to je humor. Což je zvláštní, jelikož je to přesně můj druh humoru a hlášek. Čekal jsem něco většího. Nevím, proč se mi vybavila ponorka kapitána Nema. Za panoramatickými okny měly být plovoucí kosatky s nahými akvabelami, uprostřed místnosti bazének s krokodýlem, kolem kulatého stolu bych ocenil židle zapůjčené od krále Artuše a dobře zásobený bar od Jamese Bonda. Byla to jen ředitelna. Alkohol se nepodával. (str. 75)

mrtva1


Taky mně osobně přišlo, že příběh gradoval někdy za půlkou, když Weissová objevila tajemnou komnatu – výborně sepsaná pasáž, napětí by se dalo krájet. Výzdobu tvořily povětšinou repliky husitských zbraní, pavéz a korouhví z devatenáctého století. Jeden prapor mi byl obzvlášť povědomý. Dala bych ruku na to, že jsem ho viděla u Františka doma. Že by nakonec mezi ně patřil? Na další průzkum nebyl čas. Srdce se mi rozbušilo. Někdo sem šel. Nevěřte nikomu, že vás revizoři nemohou chytnout třikrát za den, že to odporuje teorii pravděpodobnosti. Vždycky můžete mít smůlu. (str. 182)
Kdybych v nedávné době nečetla Kopřivovu Rychlopalbu, měla bych nutkání hodnocení Mrtvé šelmy zvýšit. Ale něco na stylu, jímž je Mrtvá šelma napsaná, mně přimělo o hodnocení dlouze přemítat. Na jednu stranu jsem nadšená, že taková kniha u nás vůbec vyšla, protože je srovnatelná s mistry žánru detektivek z celého světa. Na druhou stranu jsem od prvního setkání se „zloduchem“ vytušila, že právě tady není něco v pořádku. Každopádně, na druhý díl, Souřadnice zločinu 2: Kutná Hora s titulem Stříbrná iniciála, se už teď moc těším!

Název: Mrtvá šelma 1 – Souřadnice zločinu
Autor: Jiří W. Procházka, Klára Smolíková
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 328
Hodnocení: 90%


http://www.nakladatelstviplus.cz/mrtva-selma/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ře...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Anděl mu zabil rodiče před očima

letnideti perAgentka Ramirezová najde na verandě svého domu chlapce. Je celý od krve, svírá plyšového medvídka a mluví o tom, že mu anděl před očima zavraždil rodiče. Místo toho, aby zabil i jeho, odvedl ho na bezpečné místo. Jeví známky týrání, které s vraž...


Literatura

Odhalte chybějící kousek životního příběhu Jima Hoppera

stranger things200Sledování seriálu Stranger Things jsem dlouze odkládala, i když se na něj pěla velká chvála. Odrazovalo mě, že se odehrává v osmdesátých letech - a vycpávky na ramenou, modré oční stíny a trvalá, na to se obvykle odmítám dívat. Nic...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Seděl režisér Roy Andersson na větvi a rozmýšlel o životě?

holub 200Švédský režisér Roy Andersson (viděli jsme od něho např. Písně z druhého patra a Ty, který žiješ) se zařadil mezi tvůrce festivalově ceněných filmů, jejichž samoúčelnost tvarová i syžetová, zahlcující významotvornou složku, vystupuje stále silněji do ...