Trochu jiné jižní Čechy

Trochu jiné jižní Čechy

Tisk

jizni cechy 200Nakladatelství Mladá fronta nedávno vydalo velkoformátovou obrazovou knihu Jana Lakosila Jižní Čechy krásné i zrádné v dobových fotografiích a dokumentech. Výpravná fotografická publikace nabízí zcela nový a unikátní pohled na novodobou historii naší země – tentokrát jižních Čech.

 

Tři stovky převážně dosud nepublikovaných fotografií a ukázek historických dokumentů z období let 1933–1966 zachycují tento region pro mnohého čtenáře dosud neznámou perspektivou.
Kniha přináší nová fakta o zákulisí příprav agrese nacistického Německa proti ČSR včetně ukázek zpravodajské činnosti německých informátorů.
Rozsáhlý soubor komentovaných dobových snímků přibližuje rovněž obsazování jižních Čech v říjnu 1938 a březnu 1939. Značný prostor je věnován přípravě obrany jihočeského území československou armádou – výstavbě lehkého opevnění z let 1936–1938 především v prostoru České Kanady.
Na hraniční čáru studené války pak čtenáře zavedou unikátní panoramatické snímky z roku 1966, které zachycují nejen krásu jihočeského příhraničí, ale i zakázané pásmo s pásem železné opony. Autor rozdělil knihu do třech částí: Lehké opevnění; Období okupace; Železná opona. Z obsahu publikace: Německá zpravodajská činnost na území jižních Čech; Německé přípravy útoku v roce 1938; Obsazení jižních Čech v letech 1938 a 1939; Lehké opevnění v jižních Čechách; Jižní Čechy ve stínu železné opony.
Kniha Jižní Čechy krásné i zrádné tak představuje jedinečný obrazový dokument, který by neměl chybět v knihovně žádného zájemce o novodobou historii Československa.

jizni cechy
Krátce o autorovi
Jan Lakosil je absolventem Fakulty stavební ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako projektant pozemních staveb. Dlouhodobě se věnuje průzkumu předválečného i poválečného opevnění; spolu s kolegy z KHV Brno se podílel na dokumentaci několika tisíc objektů lehkého opevnění. Je autor nebo spoluautor řady publikaci s tématem československé opevnění a obsazení našich příhraničních oblastí v roce 1938. Podílel se i na řadě článků o opevnění publikovaných v domácích i zahraničních časopisech.  
Jižní Čechy krásné i zrádné, autor Jan Lakosil, vydalo Nakladatelství Mladá fronta 2016, vázaná, 304 stran, množství unikátních ilustrací.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem hodně okysličován mladými spoluhráči v čele se zpěvačkou Danielou, říká Martin Němec

martin nemec200Je nezmar. Nebo ďábel? Tak nějak vidím muzikanta a navíc kapelníka, hudebního skladatele, textaře a malíře Martina Němce, a jsem ještě zdaleka nevyjmenoval všechno, čím vším se zabývá. Jeho originální vidění představuje tedy nejen hudba, s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Víte, že jste pravděpodobně také Idioti 21. století?

200litPsychologická novela Idioti 21. století je druhou samostatnou knihou Vesny Tvrtković. Tato autorka se narodila v Sarajevu, z kterého v roce 1992 s rodinou uprchla kvůli válce do Prahy, kde žije a pracuje. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Lit...


Literatura

Moje vodácké holky je kniha nejen pro vodáky

moje-vodacke-holky 200Na knihu Moje vodácké holky jsem narazila úplnou náhodou v nějaké čtenářské skupině na Facebooku. Hned jsem viděla obal, tak jsem ucítila, že právě takový titul si v těchto aprílových dnech potřebuju přečíst a udělala jsem dob...

Divadlo

Divadelní Flora nabídne Mikuláška, Komedii i tanec

altHned tři dramaturgické linie připravila pro své diváky letošní – již šestnáctá – Divadelní Flora. Tradiční festival s mezinárodní účastí, který v Olomouci spolupořádá občanské sdružení Divadlo Konvikt a Mor...

Film

Teroristka sice chce zabít Martina Hoffmana, ale přesto vás pobaví

Teroristka 1

Hned na začátku dubna přichází do kin nový český film Teroristka s Ivou Janžurovou a Martinem Hoffmanem v hlavních rolích. Stojí tato komedie s poučnou zápletkou za návštěvu kina?

...