Co nám Nový zákon nepoví

Co nám Nový zákon nepoví

Tisk

Mariina zavet 200Klasický biblický příběh o narození Ježíše Krista, jeho životní cestě a zázračných skutcích, které vykonal, nás doprovází od raného dětství. Velký boom způsobil Dan Brown, když ve svých knihách zpochybnil více jak tisíc let vžité dogma. Colm Tóibín však přišel s novou, zatím opomíjenou, verzí vyprávění – Ježíšův život z pohledu jeho matky.

Čtenáře může ze začátku překvapit členění knihy – přehledných částí a kapitol se totiž nedohledají. Toto rozhodnutí autora však nelze jednoznačně odsoudit, protože v celkovém dojmu text působí, jakoby si Marie v duchu přemítala zásadní momenty, které prožila. I přes tento výtečný nápad je úvod lehce zmatený. Ačkoliv si můžeme domyslet, v jakém časovém období se scéna odehrává, a kde se nachází postavy, je potřeba počkat pár dalších stránek, abychom si vše ujasnili.


Zajímavé je pojetí zázraků, které vykonal Ježíš. Autor na jednu stranu předkládá jejich racionální vysvětlení, na druhou se je ale nesnaží vyvrátit. Proměnil Kristus víno ve vodu, nebo neproměnil? Uklidnil bouři na širém moři, nebo neuklidnil? Ať si čtenář vybere sám.


K Mariině závěti nedílně patří obsáhlá lyrická část příběhu. Colm Tóibín se rozhodl důkladně prozkoumat myšlení hlavní hrdinky a detailně rozebrat její pocity. Kdo potřebuje neustálou akci, nečekané zvraty a nejvíce obdivuje nekomplikované osobnosti, ten si moc neužije. Pokud se ovšem snažíte porozumět a splynout s danou postavou, přijdete si na své.

Mariina zavet


Ačkoliv je celé dílo úzce spjaté s Ježíšem, pojednává především o Marii. Věnuje se době, kdy ještě žil její manžel Josef, často se vrací k šabatu a zážitkům s ním spojeným, ale především ukazuje skryté části biblického příběhu a nezměrné utrpení, které Marie musela nést.


A co by Vás dále mohlo přimět ke čtení tohoto románu? Mariina závěť byla v roce 2013 mezi finalisty prestižního ocenění The Man Booker Prize, což jen svědčí o jejích kvalitách. Snad jste si i Vy našli důvod, proč se po této knize poohlédnout – a pokud ano, s chutí do nejbližšího knihkupectví!

Název: Mariina závěť (v originále The testament of Mary)
Autor: Colm Tóibín
Žánr: historický román
Nakladatelství: Mladá fronta a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 136
Hodnocení: 85%


Zdroj foto: www.zbozi.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Snový svět - nebo ne?

knihkupkyne200Taky míváte tak živé sny, že po probuzení cítíte, že jste události v nich doopravdy prožili? Snové výlety mívá i hrdinka knihy Kitty a její alter ego Katharyn. Který svět je ale reálný, ten ve kterém žije Kitty sama a vede knihkupectví se s...


Literatura

Jsou lidé lepší než jejich zvířata?

Zvirata a lide perexNa zvířata bylo doposud nahlíženo z pohledu lidí když byla považována za potravu, za zdroj fyzické výpomoci, případně za domácí mazlíčky. Už v Bibli nacházíme pokyn, aby lidé panovali nad mořskými rybami a nad nebeským ptact...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničen...