Atlasova vzpoura: „Kapitalisté všech zemí, spojte se!“

Atlasova vzpoura: „Kapitalisté všech zemí, spojte se!“

Tisk

AtlasovaVzpoura perexDíky nakladatelstvím Argo a Dokořán spatřilo světlo světa nové vydání filosofického románu Ayn Randové Atlasova vzpoura. Moc jsem se těšila, až si ji přečtu, ale těsně předtím, než jsem se do toho pustila, prozradil mi jeden člověk nevědomky zápletku – a stačila mu k tomu jediná věta. Alespoň vím, čeho se mám nyní vyvarovat, abych potencionálnímu čtenáři nezkazila požitek z tohoto mistrovského díla…tedy snad.

 

 


Na více než tisíci stránkách se odehrává románová fikce, psaná procesem převodu abstrakce na konkrétní realitu originálně a s použitím nových a originálních prostředků. Nějak podobně, bez falešné skromnosti, definovala své snažení sama autorka. Do logicky se odvíjejícího příběhu je zařazeno mnoho filosofických pasáží, kde jsou rozvíjeny myšlenky, jež se z určitého pohledu mohou jevit kacířskými. Nabízí totiž neotřelý obraz světa byznysu, vztahů mezi „odpornými“ kapitalisty a vykořisťovanými zaměstnanci právě z té druhé stránky. Z pohledu oněch hybatelů, vizionářů a vynálezců, kteří jsou společností stavěni do pozice těch zlých, přestože právě díky nim dostávají další lidé práci a získávají tak prostředky ke své obživě. Filosoficko-románové pojetí této problematiky se pozastavuje například i nad obecně vžitým pravidlem solidarity s těmi, kdo nejsou schopni sami něco vytvořit a nad dalšími společenskými paradoxy. Patří mezi ně i názor, že bohatí by se snad měli pomalu stydět za to, že mají dostatek peněz a majetku.

Vůbec se nedivím, že v době svého vzniku vzbudila Atlasova vzpoura tolik rozruchu a pobouření. A tuším, že ani dnes myšlenky vizionářky Ayn Randové nepřijmou všichni úplně bez výhrad. Svědčí o tom i mnoho komentářů, které si lze na netu vyhledat (mohu-li vám poradit, nedělejte to předtím, než se sami pustíte do četby románu). Zejména generaci, která byla masírována „proletářskou propagandou“ se budou některé myšlenky zdát zvrácené a hůř uchopitelné. Je to vlastně tak trochu Anna proletářka naruby. Na druhou stranu by se toto pojetí mohlo líbit těm, kdo se nacházejí právě v pozicích oněch hybatelů – podnikatelům a dalším lidem, díky nimž se vývoj sune vpřed. Třeba jim to i pomůže utřídit si některé z priorit a uvědomit si hodnotu vlastního konání.

AtlasovaVzpoura

Co se samotného příběhu týče, nečekejte žádný zázrak. Hlavní hrdiny provází na jejich cestě životem běžné problémy, láska i nenávist, úspěchy i neúspěchy. Dočkáte se klišé milostných scén, pohledných a zdravím kypících pozitivních postav a nevzhledných, neduživých záporáků. To, co činí knihu výjimečnou, jsou již zmiňované filosofické pasáže (někdy možná zbytečně dlouhé), myšlenkové pochody stěžejních postav a hlavně způsob, jakým autorka celé téma uchopila.

Atlasova vzpoura nesporně patří mezi velká díla světové literatury nejen svým gigantickým rozsahem, ale hlavně obsahem.

Ayn Randová (1905-1982) se narodila jako Alisa Zinovjevna Rosenbaumová v Rusku. Studovala v Petrohradě, jejím oborem byla historie. V SSSR jí vyšla i její první kniha, biografie slavné herečky polského původu jménem Pola Negri. V roce 1926 přesídlila do USA. V roce 1931 získala díky sňatku s hollywoodským hercem americké občanství, ve 40. letech se začala politicky angažovat. Roku 1943 vydala knihu The Fountainhead, ve které románové i romantické prvky mísí s politicko-filozofickým poselstvím. Kniha jí přinesla celosvětový úspěch a množství oddaných příznivců, v roce 1949 vznikl film z Garym Cooperem v hlavní roli. Za její opus magnum se považuje Atlas Shrugged z roku 1957. Vliv této knihy daleko přesáhl hranice literatury.

Atlasova vzpoura / Atlas Shrugged

Autor: Randová Ayn
Překlad: Aleš Drobek
EAN: 9788025712979
Formát: 1112 stran, vázaná
Rok vydání: 2014

Hodnocení: 100%

Kniha byla vydána ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán.

www.argo.cz
www.argo.cz/knihy/194540/atlasova-vzpoura/
www.dokoran.cz

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s hvězdou Henry Lee Festu Mickem Harveyem

mick harvey 200Na Henry Lee Festu, který se koná 27. září v brněnské Zbrojovce, se představí Australan Mick Harvey. Je zakladatelem skupiny Nick Cave and the Bad Seeds, proto se v tomto rozhovoru mimo jiné dozvíte něco i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Šťastná to kniha!

babicka host perexDávno, dávno je již tomu, kdy byla Babička Boženy Němcové vydána poprvé. Od té doby se objevila v tolika různých provedeních, že snad ani samotná literární historie nezná jejich přesný počet. A letos vychází znovu. Tentokrát v moder...


Literatura

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...