Vyžene Exorcismus ďábla z mé nejlepší kamarádky?

Vyžene Exorcismus ďábla z mé nejlepší kamarádky?

Tisk

Exorcismus me nejlepsi kamaradky, perexPtá se Abby, ptám se já. Jestli dostanu odpověď, na to si budu muset chvilku počkat. Minimálně do závěru knihy Gradyho Hendrixe. Filmů o démonech už jsem pár viděla, ale démonskou knížku ještě žádnou přečtenou nemám. Nejvyšší čas to napravit a sáhnout po novince od Joty.

 

Občas se ráda bojím. A občas i ráda dumám, jestli skutečně něco jako třeba andělé a démoni existuje. Na duchařinu tak úplně nevěřím, ale ty příběhy, ty mne k sobě zvláštním způsobem přitahují. Exorcismus mé nejlepší kamarádky proto byla jasná volba v momentě, kdy jsem si přečetla oficiální anotaci nakladatelství Jota:

„Přátelství Abby a Gretchen započalo v den oslavy Abbyiných desátých narozenin a v nerozlučném duchu vztahu, jaký mohou mít jen nejlepší kamarádky, pokračovalo až na střední školu. Abby a Gretchen sice nepocházely ze stejných poměrů, ale jejich zvláštní pouto a veliká vzájemná blízkost tím nikdy neutrpěly – vždy byly jedna druhé oporou, dokázaly se bláznivě bavit, vymýšlet ztřeštěnosti, chodit na dlouhé noční procházky či později jezdit na projížďky v Abbyině starém, rozvrzaném autě. Abby a Gretchen byly kamarádky na život a na smrt... Až do oné osudné noci rok před maturitou, kdy se s Gretchen stalo něco podivného, si obě dívky myslely, že jejich přátelství nemůže nic ohrozit. Když se Gretchen ztratí v lese, zažívají Abby a další dvě spolužačky při jejím celonočním hledání muka – co když už ji nenajdou živou? Gretchen se nakonec objeví – trochu otřesená, ale na první pohled v pořádku. Něco se jí ale té noci stalo a Gretchen už není tou dívkou, co dřív, tedy... ne tak úplně. Grady Hendrix zasadil svůj příběh o velkém přátelství dvou středoškolaček do malého klidného amerického městečka na přelomu let 1988 a 1989. Pro dnešního čtenáře je možná doba, v níž hlavní hrdinové nemají internet ani mobil až nepředstavitelná, ale právě ukotvení do konce osmdesátých let dodává celému příběhu na ještě silnější atmosféře. Zapojení temných sil, o nichž až do samého konce vlastně nevíme, jestli jsou či nejsou skutečné, jen podtrhuje Hendrixovy skvělé vypravěčské schopnosti a mistrně vystavěný příběh stojící na síle a obětavosti pravého přátelství.“.

Nutno podotknout, že bych tenhle horor málem přehlédla. Obálka knížky mi totiž na první pohled připadala jako nějaké „ekologické“ čtení. Asi ten strom místo Gretcheniných vlasů, ty růžové, žluté a zelené detaily… nevím, ale originální přebal se mi zdá atmosférou mnohem lákavější. Ovšem retro nádech se nezapře u obou obálek. Zklamání z venkovní grafiky mi vynahradila grafika vnitřní. Ta knížku hezky osvěžila.

Naštěstí knihy nekupujeme kvůli titulkám, ale kvůli příběhům. A tento se mi líbil moc. Americký spisovatel Grady Hendrix použil pro vyprávění třetí osobu. Nezvyklé, ale v tomto případě trefné použití. Tak nějak mne er forma lépe vtáhne do děje. A že Grady vtahovat umí. Píše líbivě, čtivě, stránky odsýpají. Umí si skvěle pohrávat s charaktery hlavních postav, má je dokonale propracované tak, abychom si je oblíbili nebo naopak zatratili.

Oceňuji i autorův smysl pro humor. Je protkaný celou knihou. Ač téma závažné a strašidelné, že v některých pasážích být slabší povahou, nejspíš bych se skutečně bála, tak právě ten jeho nadhled a šarm celou dramatičnost jemně obrušuje. A mně osobně se tato kombinace moc líbí. Najdeme tu samozřejmě i čistě hororové chvilky s démonickým nadpřirozenem. Grandy nám to všechno dávkuje hezky postupně, čtivě. Zapadnout do příběhu, vcítit se do děje jde úplně samo od sebe. A vy chcete jen číst dál a dozvědět se, jak to teda celé vlastně je.

Já osobně jsem nadšená i z doby, ve které se posednutí Gretchen odehrává. Konec osmdesátých let je nostalgie, kterou si pamatuji ze svého dětství. Ráda jsem se do té doby plné pop kultury vrátila. Autor nám, pamětníkům připomene, jak to tenkrát chodilo, jaká móda se nosila, jak jsme ujížděli na Madonně, no prostě nostalgie jak blázen.

A přátelství Abby a Gretchen? Perfektní příklad skutečného, syrového vztahu, který překoná absolutně každou překážku. Abbyino odhodlání a silné rozhodnutí dostat zpět svoji „starou“ kamarádku je obdivuhodné. Kéž bychom každý z nás měli po boku někoho takového. Vztah obou dívek sledujeme od doby, kdy se seznamují, až po vyřešení celé té démonské šlamastyky. Pro mě, jako nečtenáře duchařských příběhů, bylo finále zajímavé. Jestli bude i pro vás, to už si musíte vyzkoušet sami.

Román Exorcismus mé nejlepší kamarádky vám mohu vřele doporučit. Trošku jsem se této knihy bála, aby to nebyla nějaká slátanina o ničem, ale čekalo mne velmi milé překvapení. Nechte se překvapit i vy. A vůbec nevadí, jestli je vám náct, cet nebo sát, myslím, že se dočkáte super čtenářského zážitku.

Exorcismus me nejlepsi kamaradky

Název: Exorcismus mé nejlepší kamarádky (My Best Friend’s Exorcism)
Autor: Grady Hendrix
Žánr: Světová literatura, Horor
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Počet stran: 392
Hodnocení: 85 %                                                    
Zdroj foto: Jota
Odkaz na web: Jota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Budiž móda aneb budeme v budoucnosti chodit nazí?

budiz-moda machalovaV knize „Budiž móda“ čtivým a přehledným způsobem zachycujeme dějiny módy 20. století, přičemž rovněž sledujeme její vývoj až do současné doby. A uvědomíme si také, že stále převládajícím rysem dění v módní branži j...


Literatura

Přečtěte si „strašně krásné básničky hrozně dobrého autora“

divka ktera se ptala na otazky 200V Hukvaldech v květnu 2017 až červenci 2018 vznikla kniha se zajímavým názvem Dívka, která se ptala na otázky aneb Slovo je o váze od Neklana. Vyšla v nákladu 100 kusů a najdete v ní plno hravých i pr...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Vrabčáka Ríšu čeká další dobrodružství – Letíme 2 je právě v kinech

Letime 2 200Zábavný animák pro celou rodinu v podobě velkolepého ptačího dobrodružství je zpět! Malý vrabčák Richard stále žije se svou rodinkou čápů, která ho vychovala. Tak jako každý rok se chystají přezimovat u Velkého jezera v severní Africe, a Richard...