Owen Marcus: Pochlap se!

Owen Marcus: Pochlap se!

Tisk

pochla200„Vzala si svého otce.“ Podobnou větu jsme už všichni slyšeli, píše v této knize autor. Je to jen jedna z mnoha situací, které v této nabité knize otevřete nejen na sněhobílých stránkách, ale především ve své duši. A pak už je jen na vás, nakolik autorovy teorie vezmete za své, nakolik nad nimi budete uvažovat a nakolik třeba fakt, že jste si vzala svého otce, necháte plavat.

 

 


„Dobře známe představu, že váš partner je vlastně váš rodič. Máme vrozenou potřebu doplnit své dětství „dobrými rodiči“, a tak používáme všechny své vztahy jako učební nástroje. Snažíme se prostě zaplnit všechny díry, co v našem životě zůstaly po rodičích a dětství. Přirozeně chceme vyplnit mezery ve svém zrání.“
Musíme si přiznat, že toto je zrovna jedna z mnoha, mnoha oblastí, která často stojí za doopravdy nedospělými jedinci ve vztahu. Vzít si za ženu holčičku, která na svém manžílkovi očkama visí je možná zkraje roztomilé, ale po letech to půjde setsakramentsky na nervy. A ženy také jednou omrzí opečovávat mamánky a nosit jim lahváče k gauči. Najednou v této knize, ač je sice od amerického autora, vidíte i typicky české vlastnosti nebo máte možnost retrospektivou vidět nejen vztahy své vlastní, ale i třeba svých kamarádek, známých, rodičů nebo prarodičů.


Emoční inteligence jako vodítko? Také logika!
 Je to průvodce emoční inteligencí a to jak známo, je docela pole neorané. A hodně zaplevelené. Navíc tady koně do pluhu zapřáhl člověk, autor, který sám trpí Aspergerovým syndromem, dyslexií a mnoha další dys a dys, které mu velice znepříjemňovali život. Nechám už na posouzení každého čtenáře, do jaké míry pojme jeho osobní příběh a vyléčení se (či spíše naučit se s těmito poruchami žít), ale určitě je v celé knize znát jeho snaha se s emocemi poprat, jeho vlastní osobní cesta, díky které rozumí všem z jakýchkoliv důvodů „uzavřeným“ mužům. Zprvu jsem nad knihou kroutila hlavou, ale s přibývajícími stránkami jsem chtě nechtě musela uznat, že právě tento autorův handicap stojí za několika hodně dobrými myšlenkami (které by průměrně či nadprůměrně emočně inteligentní muž nevymyslel).
A že ona strohost, která z knihy občas proniká a činí ji tak trošku víc jako příručku, než jako hladivé čteníčko, je vlastně přesně tím, co muži s jejich dřevěnými hlavami potřebují. Logicky vysvětlit emoce. Protože logika je něco, co oni umí. Emoce v nich výchova většinou zatlačila do pozadí a navíc je drtivá většina mužů považuje za slabost. Nejen jejich projevení, ale dokonce i jejich cítění.

pochla2


Tak právě pro tyto muže je tato kniha jako dělaná! Naučí zdokonalit svou duši, zasadit nová semínka, najít si nové vzory, své učitele, otevřít se světu, naslouchat, dávat, přijímat, chválit, ale také pochvalu se zdravým sebevědomím přijímat. A naučí se přijmout i fakt, že někdy je třeba se něčeho vzdát, aby něco dalšího, mnohdy lepšího, získal. A to vše formou teoretických částí a posléze i praktických cvičení vhodných do všedních dnů.


Ukázka z praktické části:
VYSTUPTE Z DRAMATICKÉHO TROJÚHELNÍKU
… vytvořte si schéma zobrazující, kde se v takovém trojúhelníku nacházíte ve vztahu se svou partnerkou, příbuznými, spolupracovník a dalšími lidmi, kteří jsou pro vás v životě důležití. Mohli byste hrát tutéž roli v každém z nich, ale je možné, že se budete střídat.
Napište si, jak udržujete svoji roli v dramatu. Kdo a co vás dopálí. Co děláte, abyste vyjádřili tuhle energii nebo stres? Všimněte si, zda v jednom trojúhelníku (vztahu) jednáte nějakým způsobem, zatímco v dalším na sebe berete jinou roli. Jinými slovy, máte dominantního šéfa (tyrana), což vede k tomu, že se chováte jako tyran doma?
Jakmile začnete chápat scénář svých her, přeneste toto vědomí do okamžiků předcházejících součinnosti s ostatními. Všímejte si svých pocitů a jejich tělesných projevů. Pomocí výcviku všímavosti poskytněte těmto vjemům prostor. Nechte je, ať se projeví svou vlastní rychlostí…
…Až budete během interakcí s ostatními lidmi vstupovat do vědomí a zase z něj vystupovat, ucítíte, jak se drama uvolňuje. Z vlastní zkušeností vím, že tenhle proces trvá nějakou dobu, než zaznamenáte nějaké změny. Je to křivka učení, kde významná změna obvykle nenastane okamžitě.“
Na mnoha příkladech, teorii, příkladech z praxe a i těchto cvičeních máte možnost si uvědomit, že většina našeho chování je prostě naučená a že vědomým rýpáním se v problémech, jejich analýzou, prožíváním a uchopováním je jinak, se můžete těmto zlozvykům odnaučit a uvolnit tak nejen sebe, ale i své okolí, které může trpět i vaším vlastním chováním.
Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe a jistě nemusíte pro takový příklad chodit daleko.


O autorovi:
Owen Marcus vede mužské skupiny již téměř dvacet let a za tu dobu vytvořil jedinečný program, ve kterém mužům nabízí nástroje a dovednosti potřebné k tomu, aby se stali Pravými muži, přijali své silné stránky a žili naplno a s radostí. Na cestě za tímto snem musel čelit mnoha obtížím, například Aspergerovu syndromu, ADHD a dyslexii. Jeho touha pomáhat ostatním a objevovat nové cesty byla silnější. Nicméně trvalo dlouho, než pochopil, že nejprve musí být opravdu sám sebou, aby mohl stvořit a naplnit svůj život tak, jak si přeje. Během doby potkal celou spoustu úžasným mužů – mužů, kteří usilovali o to samé jako on. Začal tedy vést mužské skupiny a učit něco nového: jak být opravdu sám sebou.


Owen Marcus žije svůj sen v Severním Idahu v USA, kde se věnuje Rolfingu a práci s mužskými skupinami. www.owenmarcus.com


Název: Pochlap se! (Grow up: A Man´s Guide to Masculine Emotional Intelligence)
Přeložil: Michal Strenk
Autor: Owen Marcus
Žánr: motivace, seberozvoj, psychologie
Nakladatelství: Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2015
Počet stran: 239
Hodnocení:     99%            

Zdroj foto: Synergie, Renata Petříčková


Odkaz na web: www.synergiepublishing.com 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co ukrývá dokonalá chůva?

vzorna chuva perexMark a Melissa jsou mladí manželé, kteří mají dvě dcerky. Sedmiletou Poppy a několikaměsíční Evie. Mark je policajt, Melissa rozbíhá podnikání, a tak by se jim hodil někdo, kdo by jim s dětmi pomohl. Když jejich nové sousedce...


Literatura

Potřebujete zpomalit? Inspirujte se u Julie

zivot podle julie 200V nakladatelství Grada vyšla pod značkou Metafora inspirativní kniha zaměřená na osobní rozvoj s názvem Život podle Julie.

 

...

Divadlo

Nový muzikál Mýdlový princ na prknech Divadla Broadway

MP perexUž od začátku ledna probíhají v pražském Divadle Broadway zkoušky na nový muzikál Mýdlový princ, jehož premiéra je ohlášena na 12. března 2015. Zatímco režisérem inscenace, která je avizována rovněž jako hudební komedie, je...

Film

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...