Zamávejte se svým jídelníčkem a přijďte na chuť Luštěninám

Zamávejte se svým jídelníčkem a přijďte na chuť Luštěninám

Tisk

luste200Nakladatelství Ikar nás začátkem roku zásobuje samými zdravými kuchařkami a příručkami, tentokráte se podíváme na zoubek 100 neodolatelných receptům pro milovníky fazolí, čočky a cizrny pod souhrnným názvem Luštěniny. Moderně pojaté recepty rozhodně nejsou určené jen pro food bloggery či vegetariány, tak proč je nevyzkoušet?

 


Britská autorka kuchařek a  food stylistka Genevieve Taylorová si pro nás přichystala knihu o Luštěninách, které podlehne kdejaký mlsný jazýček. Nabízí totiž sto receptů plných nepřeberných chutí, které jsou zaměřeny na tuto mnohdy opomíjenou součást našeho jídelníčku.
Knížka nám v teoretické části poví něco o luštěninách, o druzích i o tom, jak je správně vařit či skladovat. Oddíly s recepty jsou rozděleny na Jednoduché fazole pro všední den, Slavnostní fazole, Fazole na cesty, Lehká jídla a pomazánky a Sladké fazole. Ke každému receptu máme barevnou fotografii hotového pokrmu, přísady, postup, nějaký ten úvod, ale třeba i dobu na přípravu, nebo někdy i možnost obměny. Filo rolky s fetou a cizrnou, kuřecí salát s kokosem, sladká polévka z červených fazolí – už se vám sbíhají chutě?

luste


Z knihy jde na první pohled, na první prolistování vycítit, že autorkou je Britka. Podle řazení knížky i jejího rozdělení a repetitivnosti, podle inspirace indickou a východní kuchyní i podle výběru masa či ryb, potažmo mořských plodů. A to je i důvod, proč mě tato knížka zas až tolik neoslovila. Jednak i v dnešní době nemám přístup ke všem ingrediencím a zde popsané určité druhy a odrůdy fazolí prostě neseženu. Pár nápadů mě nadchlo, ale nejedná se o kuchařku na běžné denní vaření.


Název: Luštěniny – 100 neodolatelných receptů pro milovníky fazolí, čočky a cizrny
Autor: Genevieve Taylorová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2016, vázané
Počet stran: 144
Hodnocení: 70 %

( 0 hlasů )

https://www.kosmas.cz/knihy/213384/lusteniny/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Dusilová: Je čas na nové věci

200rozLenka Dusilová, nepřehlédnutelná a originální osobnost české hudby, přichází se svojí kapelou BAROMANTIKA s novým albem. Přesněji řečeno jde o komplet CD a DVD s živým koncertním záznamem Live at Café v lese, který je vůbec prvním živým albem v kompletn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Čertice Dorka děti potěší i pouč

dorka 200Oblíbená dětská spisovatelka Klára Smolíková přichází s další parádní knihou pro naše nejmilejší. Tentokrát dostala název Čertice Dorka – Nechytej mě za slovo. Vyšla u nakladatelství Pasparta.

...

Literatura

Průvodce labyrintem pohybu

Labyrint pohybu perexDůmyslné soustrojí lidského těla je pro někoho otevřenou knihou, ve které celý život čte a stále se učí, jak pečovat o své zdraví a udržuje se v kondici. Pro jiného je labyrintem, ve kterém bloudí se svými bolestmi, probl...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Tak trochu jiná láska - týden čínského filmu

Finding Mr. RightNejedná se o filmy Jiná láska nebo Tak trochu jiná love story. Řeč je o filmech, ke kterým se člověk zrovna často nedostane, pokud je nevyhledává. Mluvíme o asijských filmech. V pátek 26. 1. vyvrcholil v českobudějovickém...