Kdopak se baví - všechno je propojené

Kdopak se baví - všechno je propojené

Tisk

Kdo se baviAčkoliv se hlavní postavy vůbec neznají, jsou z jiných krajů a společenských vrstev, přesto se jejich životy až osudově protnou. Jejich příběhy jsou jeden absurdnější než druhý - nejdříve se s nimi seznamujeme v jednotlivých, napohled spolu nesouvisejících, kapitolách, abychom na konci sledovali jak se vše překvapivě propojí.

 

Jednou z postav je mladá žena Siao-li. Nemá to v životě jednoduché – nejdříve jí umře otec a její matka od nich uteče poté, co ji přistihne s jiným mužem. A tak na ni zbydou povinnosti o domácnost, a ne zrovna bystrého bratra. Potom co od něj uteče první žena, chystá se mu koupit druhou. Nemá příslušnou hotovost, a tak si musí půjčit od místního lichváře, a když už se po svatbě zdá, že bude klid, tak bratrova nová žena vezme peníze a pláchne s nimi. A tak se Siao-li, jako vždy, chopí věci a vydá se ženu hledat. Brzy zjistí, že jim dotyčná od začátku lhala a uvedla falešné jméno i místo odkud pochází. I tak jí nezbývá vydat se na cestu jen s minimem informací a peněz.

Další postavou, se kterou se seznámíme, je Li-An pang, komunistický funkcionář, který to dotáhne až na zástupce guvernéra a pomalu si brousí zuby i na místo guvernéra. Ani on ovšem nemá vše jednoduché a jeho plány mu kříží marnotratný synek a poněkud rozmarná manželka.
Jang Kchaj-tchuo je okresní ředitel Pozemních staveb, státního úřadu výstavby silnic a mostů, který na vlastní kůži zkusí jaké to je, když se někdo stane nechtěným „miláčkem“ médií. Poté, co se bizarním způsobem zřítí most, za jehož stavbu je zodpovědný, způsobí jeho foto z místa činu úplné pozdvižení a on se stane proti své vůli mediální senzací.

Kdopak se baví není kniha prvoplánově komická – jistou komiku v ní vyvolává bizarnost situací, do kterých se hlavní hrdinové dostávají. Zároveň je v nich i ukázán nejen všední život dnešní Číny, ale i vysoká politika, úplatky a zkorumpovanost. A hlavně všudypřítomný vliv komunistické strany.

O autorovi:

Čínský autor se narodil roku 1958 v provincii Chen-nan a už v patnácti letech vstoupil do armády, kde ve vojenské službě strávil následujících pět let. Sloužil v Oblasti Pouště Gobi, kde krátce působil i jako středoškolský učitel. V roce 1978 složil úspěšně přijímací zkoušky a vystudoval čínský jazyk a literaturu na prestižní Pekingské univerzitě. Po absolutoriu v roce 1982 začal pracovat jako novinář v Rolnickém deníku a už od poloviny 80 - tých let, se začal věnovat spisovatelské a scénáristické kariéře. Do povědomí čtenářů se zapsal hned svým prvním románem Krámek v pagodě (1987), následovaly romány Kuřecí peří všude kolem (1992), Mobil (2002), Jmenuji se Lou Jüe-´tin (2007; v českém překladu Kuchař, chmaták a realitní magnát 2017), Vlídné slovo nad zlato (2008), Manžela jsem nezabila (2012; české vydání 2016) a jeho zatím poslední román Kdopak se baví (2017; český překlad 2019). Liou Čen-jün patří v současné době v kontroverzním seznamu mezi nejbohatší čínské spisovatele, je břitký a výmluvný, přesto mu to u čínského režimu prochází. Obdivuje klasická díla, naopak nesnáší literaturu bez fantazie – zejména některé populární romány s tématikou bojových umění kung –fu. Mezi jeho blízké přátele patří nositel Nobelovy ceny Mo Jen.

Ukázka z knihy:

Když táta umřel a máma zmizela, zůstal Sao-li už jen bratr. Byl starší, podle všech měřítek by se on měl postarat o mladší sestřičku, ale Niou Saio-š byl od malička nekňuba. Nekňubou nebyl vlastní vinou, když se táta s mámou hádají od tvého narození den co den, hádají se, když se učíš chodit, takovým rodičům mohou vyrůst jen dva druhy lidí, což Siao-li pochopila, jen co začala rozum brát: buď nebojsa, který má pro strach uděláno, jako je Siao-li, protože je na konflikty zvyklý a nic si z nich nedělá, nebo třasořitka, který se bojí všeho, jako Siao-š, protože to považuje za normální, že se po něm ostatní vozí. V šestadvaceti Siao-š oženil, jeho žena byla hodná a tichá, nikdy se nehádala, ale Siao-š z toho byl tak vedle, že nevěděl jak se k ní chovat, takže nakonec začal hádky vyvolávat sám. Později si oba našli práci ve městě, ale jednoho dne ženě došla trpělivost, tentokrát se s ním doopravdy pohádala sama a utekla od něj s jiným, i dcerku mu nechala. Siao-šmu bez manželky spadl hřebínek, sbalil věci, sebral dcerku a vrátil se do rodné vsi. I krach bratrova manželství zazlívala Siao-li ne bratrovi, ale mrtvému tátovi a „mrtvé“ mámě. S bratrem cimprlich a maličkou neteří Hrdličkou padly všechny starosti na její hlavu.Stala se s z ní druhá máma.

Kdo se bavi

Název: Kdopak se baví
Autor: Liou Čen-jün
Překlad: Zuzana Li
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 286
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group, a.s.
Hodnocení: 95 %

 

https://www.knizniklub.cz/knihy/398939-kdopak-se-bavi.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Dusil: „Nic bych neměnil, všechno nějak plyne…“

dusil marek200Cítí se spíše folkařem, ale zároveň v sobě nechává probublávat spodní rockový proud. S formací Marek Dusil Blend chystá nové album a své písně nejraději předkládá v prostém akustickém hávu. Rád hraje pro vnímavé publikum. Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Muž bez tváře – útěk před policií berte s humorem

muz bez tvareNedá se přímo říci, že by Paul neměl tvář jako takovou, spíše ji má tak všední a obyčejnou, že je možné ji zaměnit s jakoukoliv jinou. Každá linka a tvar na jeho tváři jsou přímo ódou na obyčejnost, postrádající jakýkoliv výrazný a zapamatovateln...


Literatura

Vařila jsem pro Picassa - pohádka z jihu Francie

picasso200Snad se nenajde nikdo, kdo by neznal věhlasného mistra kubismu Pabla Picassa. Muž ověnčený slávou a velkou přízní žen. I přesto, že je příběh knihy Vařila jsem pro Picassa smyšlený, můžeme doopravdy vědět, zda k něčemu podobnému nedošlo?

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

HBO GO přináší třetí řadu Temného případu!

TP TP perexHBO GO aktuálně napíná diváky Temného případu. První dva díly třetí série rozhodně dobře nalákaly a čekáme na další. Znovu je úspěch dán výběrem bezvýhradně charismatických herců v roli detektivů, kteří se v každé sérii dostávají divákovi pod k...