Dobrodružný komiks pro malé egyptoložky

Dobrodružný komiks pro malé egyptoložky

Tisk

Marcy perexMarcy a hádanka od sfingy je druhým dílem komiksové série Bájná pokladnice profesora Brownstona, jejímž autorem je Joe Todd-Stanton. Tento mladý britský kreslíř vystudoval ilustraci na Bristolské univerzitě a loni získal cenu pro začínající talenty dětské literatury Waterstones Children's Book Prize. Podívejme se tedy nyní na jeho nejnovější komiksovou knížečku, která byla u nás v únoru vydána nakladatelstvím Paseka.

Malá Marcy je dcerou dobrodruha Artura (známého z předchozí knihy Artur a zlaté lano) a zpočátku se zdá, jako by po něm tak úplně nepodědila statečnou povahu. Když ji však situace přinutí vydat se na cestu do Egypta, ukáže se, že v sobě přece jen ony odvážné „brownstonské geny“ nezapře.

Jedná se tedy o klasický dobrodružný příběh pro děti, který ale v tomto případě nabízí určitý přesah. Když si totiž budete knížku se svými diblíky předčítat, dozvědí se, kde je Egypt, že se v něm nachází Sfinga a případně se třeba i přiučí něco málo o tamní mytologii. Namísto vymyšleného světa se totiž pohybujeme ve světě mytologickém a získané poznání je tímto způsobem jakoby mimochodem zakomponováno do zábavného příběhu.

Na co bych nicméně upozornila především, je samotná kresba. Jednak se výtvarný styl Todda-Stantona zdá být líbivý (jak vidno na fotkách níže), ale hlavně - každé jednotlivé okénko komiksu je ztvárněno precizně a s úžasným smyslem pro detail. Malůvky na stěnách, pyramidy, mapy, hieroglyfy, dalekohled, hrnek s čajem… Každá věc je nakreslena s takovou pečlivostí, jako by měla být v rámci děje téměř klíčová. Hádám, že právě z tohoto budou děti nadšené. A když už jsem u toho – obraz hraje v knize vůbec ústřední roli. Vše, co Marcy dělá, je totiž vizuálně podchyceno. Myslím si dokonce, že si vaše dítě bude schopno zanedlouho komiks „číst“ samo i bez textu, bude-li mít zájem.

Závěrem bych možná podotkla, že se s Marcy pravděpodobně ztotožní spíše holčičky než kluci - přece jenom se tu setkáváme s dívčí hrdinkou. Tohle ale určitě nevadí. Je to zkrátka takový roztomilý (a trochu tajemný) komiksík pro malé zvídavé slečny, který zaujme, poučí a bude se líbit.

 

Marcy priloha 1

Marcy priloha 2

Marcy priloha 3

 

Marcy a hádanka od sfingy / Marcy and the Riddle of the Sphinx

Autor: Joe Todd-Stanton
Překlad: Naďa Špetláková
Lettering: Eva Nečasová
Žánr: komiks
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2019
Počet stran: 48
ISBN: 978-80-7432-961-6

Hodnocení: 84 %

https://www.paseka.cz/joe-todd-stanton-marcy-a-hadanka-od-sfingy-bajna-pokladnice-profesora-brownstona/produkt-4730/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Cejl neměl Bůh na mapě“

krvavy-bronx 200Nakladatelství Host se spojilo s nakladatelstvím Druhé město a dalo dohromady velmi zajímavé dílo nazvané Krvavý Bronx.

 

...

Literatura

Známá neznámá Hana Benešová

hana banesova200O první dámě a manželce druhého československého prezidenta Haně Benešové se vždy hovořilo jen v superlativech. I odpůrci Edvarda Beneše, pro kterého nešetřili kritikou, se chovali k paní Haně s notnou dávkou úcty. Jaká ale ve skutečnost...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...