Válka růží 1 – Bouře

Válka růží 1 – Bouře

Tisk

valka ruzi 200V březnu vydalo nakladatelství Plus historický román Conna Igguldena Válka růží 1 s podtitulem Bouře. Podíváme se do pohnuté historie nejen britského ostrova a necháme se strhnout jak postavami, tak barvitým líčením dějin.

 

 



Conn Iggulden je autorem především historických románů. Narodil se 1.1.1971 v Londýně, kde vystudoval angličtinu, kterou následně sedm let vyučoval. V současnosti se věnuje pouze psaní, žije v Hertfordshiru, je ženatý a má tři děti. Na literární scénu prorazil roku 2003 s tetralogií věnovanou Juliu Cezarovi Brány Říma (2003), Smrt králů (2004), Pole mečů (2005) a Bohové války (2006). Roku 2007 následovala trilogie pojednávající o životě Čingischána a jeho potomcích Vlk plání (2007), Vládci luků (2008) a Hora kostí (2008).

Začínáme v roce 1443, kdy mladý anglický král Jindřich hledá možnost, jak ukončit nekonečné válčení s Francouzi. To se vyřeší jeho svatbou s mladou Markétou z Anjou. Jenže i když má král na své straně oddané rádce, jeho upevnění moci nebude jednoduché. V opozici proti němu totiž bude stát silný Richard, vévoda z Yorku, a najde si neméně mocné spojence.

Král připomínal anděla, což oběma mužům rozdíralo srdce: vypadal tak mladě a křehce. Vyprávělo se, že jeho francouzská matka měla velmi těžký porod. Jen se štěstím přežila a dítě přišlo na svět modré a přidušené. Devět měsíců nato mu zemřel otec Jindřich V., když jeho život naplněný válkou přervala běžná choroba. Našli se takoví, kdo tvrdili, že pro krále milující bitvy bylo štěstím, že se nedožil synovy dospělosti. (str. 40)

Autora musím pochválit nejen z hlediska toho, jak píše a jak dokáže čtenáře vtáhnout do děje a vykreslit postavy tak, že jsou vám blízké či je naopak zatracujete. Ale jeho koncepce historického románu má co do sebe a kvituji s povděkem, že na začátek knihy zařadil rodokmeny, ke kterým se v průběhu četby budete určitě vracet a taky osoby vystupující v knize. Kniha se tedy dělí na tyto praktické informace, Prolog, Část první, druhou a třetí, Epilog a nechybí Historická poznámka, Seznam literatury, Dodatek: 1415, Historická poznámka a Poděkování a poznámka překladatele.

Chvíli mi trvalo, než jsem se v knize zorientovala a to kvůli počtu postav i tomu, o co jim vlastně jde. Ale byla jsem vypravováním pohlcena a o to víc, že zrovna tento úsek dějin Británie považuji za jeden z nejzajímavějších. Přesto si myslím, že i člověku neznalému problematice, se kniha bude líbit. Pokud tedy holduje historickému žánru. A v únoru vyšel druhý díl, Válka růží 2 – Trojice. Takže máte-li rádi historii, toto je kniha, kterou zcela jistě oceníte!

valka ruzi 1 boure

Název: Válka růží 1 - Bouře
Autor: Conn Iggulden
Žánr: historický román
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2017, pevná vazba
Počet stran: 504
Hodnocení: 75 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a objednat si ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/valka-ruzi-boure-1

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nevěřte svému sousedovi

Jeden z nas perexŽivot na poklidném newyorském předměstí se nese ve znamení míru a klidu, které naruší až anonymní dopis doručený do jednoho z domů. Jeho pisatelka se v něm omlouvá za to, že se jejich syn do domu vloupal a ujišťuje, že se to už n...


Literatura

Konečně mám koně

Konecne mam kone perexNajít svůj sen nebo se k němu vrátit v pozdějším období života vám může přinést úplně jiný druh užitku, než jaký vám připadal důležitý v mládí. Torresová mluví o tom, že plavání ji naučilo, jak „ovládnout své myšlenky, vráti...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Klapka – letní filmová škola po čtyřicáté!

LFS perexJiž po čtyřicáté se během týdne na přelomu července a srpna stane z Uherského Hradiště, toho menšího ospalého městečka, centrum filmu. Bylo by však zbytečností hledat červený koberec a na něm se promenádující hvězdy. ...