Příběh, který vás zasáhne

Příběh, který vás zasáhne

Tisk

dan200„Uděláš pro mě něco?“ zeptá se jedna ze dvou hlavních postav románu Dánská dívka a rozpoutá tak nečekané, ve své době šokující, dění, které vede k metamorfóze druhé z nich. Malíř Einar Wegener se na naléhání své ženy, rovněž malířky, které nepřišla modelka, převleče do ženských šatů, aby ji nakrátko nahradil.

 

V jeho nitru se něco otevře a na povrch vytryskne utajovaná touha být ženou, moci se tak nejen oblékat, ale cele se projevovat. Díky citlivosti, moudrosti a velkorysosti své ženy se mu toto přání postupně splní. Děje se tak však ve dvacátých a třicátých letech 20. století, které podobným přáním nerozumí, nepřeje si je a takovéto osoby považuje za choromyslné. Autor tohoto čtivého románu, americký spisovatel David Ebershoff, se pokusil vylíčit příběh dánského malíře Einara Wegenera, který po změně pohlaví přijal jméno Lili Elbe, a jeho ženy Gerdy (v románě nazvané Greta). Své důvody, proč se David Ebershoff rozhodl tento příběh napsat, uvádí v doslovu. Lili Elbe totiž svůj příběh odvážně zveřejnila, když senzační zprávy o jejích operacích začaly pronikat do evropských i světových novin. V sérii rozhovorů s jedním dánským novinářem přiznala, že je transžena, a popsala svůj osobní vývoj, vliv své ženy i vliv samotného umění na sebevnímání.

Když si tyto rozhovory David Eberhoff přečetl, příběh ho zaujal. Navíc ho oslovily portréty Lili, které namalovala její žena Gerda. Ta Lili zachytila jako krásnou ženu s obrovskýma černýma očima a nádherně vykrojenými rty. Čím více o Lili přemýšlel, tím více její příběh považoval za příběh umění, lásky a identity. Skoro dvacet let mu trvalo, než pak tento příběh umělecky ztvárnil podle svých představ. Chtěl, aby čtenáři pochopili její život tak, jak ho vnímala ona sama, a ne tak, jak ji z dnešního pohledu vidíme my. Při psaní románu čerpal informace z pěti knihoven (Královské knihovny a knihovny Královské akademie umění v Kodani, knihovny Muzea hygieny v Drážďanech, Veřejné knihovny v New Yorku a Veřejné knihovny v Pasadeně), z novinových článků a z částečně fiktivního životopisu Fra Mand til Kvinde z roku 1933. Díky tomu mohl poměrně věrohodně popsat prostředí i samotný příběh. Přesto je román víceméně smyšlený. Nechce ji oslavovat jako jednu z transgenderových průkopnic. Zabývá se hlavně vnitřním životem Lili i její manželky, kterou považuje za stejně důležitou hrdinku příběhu.  David Eberhoff napsal milostný příběh jednoho manželství, kde oba partneři mají k sobě velmi blízko, ale současně se sobě pozvolna vzdalují. Vzhledem k autorské fikci změnil jméno a národnost Američanky Grety (původně se jmenovala Gerda a byla Dánka).  Tyto fikce mu umožňují hluboce se vpravit do příběhu a vyjádřit jeho citový náboj. Ačkoliv se o skutečných postavách nedozvíme zdaleka všechno, pochopíme, kým v podstatě byly.
Tento román mě velmi zaujal, přečetla jsem ho prakticky jedním dechem. Příběh byl zfilmován, hlavní role v něm ztvárnili Alicia Vikander a Eddie Redmayne. Já ale raději čtu a ponechávám si tak možnost snít a představovat si hlavní hrdiny po svém. V této knize navíc musím pochválit citlivý překlad Hany Čapkové. Vřele doporučuji všem čtenářům, kteří nemají předsudky a mají rádi příběhy o velké lásce.

dan9


Hodnocení: 100 %

Název: Dánská dívka /z anglického originálu The Danish Girl
Autor: David Ebershoff
Přeložila: Hana Čapková
Žánr: román
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2016
Počet stran: 376
Zdroj foto: Domino

link:

 [1] http://www.dominoknihy.cz/edice-mimo-edice/danska-divka

[2] http://www.dominoknihy.cz/

[3] http://kestazeni.turner.cz/knizni%20nakladatelstvi%20DOMINO/2016/leden/Danska%20divka_t

http://kestazeni.turner.cz/knizni%20nakladatelstvi%20DOMINO/2016/leden/Danska%20divka_tisk.jpg

[4] http://www.csfd.cz/film/249974-danska-divka/prehled/

[5] https://www.youtube.com/watch?v=d88APYIGkjk

[6] https://www.nytimes.com/books/00/02/27/reviews/000227.27schwart.html

[7] http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/sep/28/gerda-einar-wergener-danish-girl-trans-painter

[8] http://www.telegraph.co.uk/film/the-danish-girl/true-story-lili-elbe-transgender/

[9] http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/danish-girl/

[10] http://www.ebershoff.com/

[11] http://www.turner.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenechte se zaskočit Divným počasím Joe Hilla!

divne pocasi 200V březnu vydalo nakladatelství Beta povídkovou knihu mladého amerického autora Joea Hilla, který svého otce Stephena Kinga nezapře, ba co víc- pořádně mu šlape na paty!

 

...

Literatura

Rozluštěno

Rozlusteno 200Knížek od čínských spisovatelů u nás moc není. Spisovatel Jia Mai (ročník 1964), vl. jménem Jiang Benhu, se představuje poprvé v cizině knihou Vyluštěno. Původně voják, který si tím zlepšoval nevhodný rodinný „kádrový profil“, začíná psát p...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...