Petr Šámal: Sicilská kuchyně

Petr Šámal: Sicilská kuchyně

Tisk

sicilska kuchyne 200Milujete horké podnebí, vůni tak trochu italských specialit? Hm, pak věřte, že tady víc než kde jinde platí, že Sicílie není Itálie. Ačkoliv mnohé vůně jsou podobné, tak tohle je kniha, kterou si na dovolenou sbalíte natošup. A díky její vyměkčené tvrdé vazbě  na ní můžete klidně usnout a rozhodně si nic neotlačíte. Miluju knihy, tedy, kdy se povedou, které jsou zároveň tak trochu cestopisy nebo životopisy a přitom ukazují slasti života lidí, jež  milují jídlo.


Petru Šámalovi se to povedlo!
„Tak jako jsem si na první pohled zamiloval Sicílii, tak stejně spontánně vznikala tato kniha. Celé léto 2015 jsem jako každý rok prožil na Sicílii, kde jsem zároveň začal pracovat na své poslední knize  z prostředí horské služby. Když  jsem se ale na podzim – opět plný dojmů – vracel, už cestou do Prahy se mi začalo stýskat…
…po lidech, kteří jsou neskutečně milí, pohostinní a otevření každému.
…po slunci, které svítí každý den, a když prší, po chvíli už zase svítí a hřeje snad ještě více než před deštěm.
….po jídle, které na Sicílii voní a je tak dobré, že se na něj člověk vždy a znovu těší a jako Sicilané jí pomalu a dlouho. Dokonale si vychutnává sousto za soustem.“
Takže tak nějak, milí čtenáři. Pokud se už teď toužíte ponořit do milých slov, do úhlu pohledu, kterým Čech vidí tak pohlednou, elegantní, horkou a neskutečně pohostinnou Sicílii, pak máte možnost. Kniha s pokorou a úctou, se zvědavou otevřeností a neustálou překvapeností popisuje své postupné pronikání do života na Sicílii, svou vznikající lásku a vášeň, nejen k té zemi, ale také k jídlu. A i drobnosti, které ho potkávali ve chvílích, kdy s knihou finišoval, kdy vařil se svou rodinou poslední jídla a kdy ochutnával, experimentoval. Každý recept je tak trochu vymazlený, je v něm vidět snaha a snad někdy i boj s tím ho uvařit. Protože proč by člověk na Sicílii zůstával u české kuchyně, když tam je nabídka tak bohatá? A hlavně jiná, jsou tu jiné suroviny, takže tak či onak se musíte přizpůsobit nové zemi.
Je vzácné, když takovou publikaci získáte z rukou Čecha. Když je to takříkajíc „od píky“ a s třesoucíma se rukama se vypracujete až k dokonalému výsledku. Třeba k pohodovému zákusku, ke vzrušující olihni a k dokonalostem tamního koření. Kombinace, ze kterých se vám bude točit hlava, vzrušením a extází. A jak správně píše autor, mnohá jídla si neuvaříte jen jednou. Jsou to všechno lahody, ke kterým se budete mít chuť vracet a těšit se na ně.
Mňam!
„Na žádném stole nikdy nesmí chybět čerstvý chléb. Pro obyvatele Sicílie byl základem jídelníčku po staletí a zůstal jím dodnes. Přistupují k němu s nábožnou úctou a v minulosti měla pouze hlava rodiny svaté právo a privilegium nakrojit pecen. Chléb bývá posypán sezamovými semínky a peče se z mouky z tvrdé pšenice. Má drsnou a krásně zlatou kůrčičku. Podle jednotlivých oblastí se různí jeho tvar od spletených copů přes oválný bochník až po rosettu ve tvaru květu.“

Název: Sicilská kuchyně
Autor: Petr Šámal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 211
Hodnocení: 100 %           

Zdroj foto: Epocha
Odkaz na web: www.epocha.cz 


 
Banner

Přihlášení



Občanská válka, draci a dvě dívky. Jak nás ovlivňuje původ naší rodiny?

Aurora a Eva. Dvě odlišné dívky. Aurora je sirota, o kterou se stará její babička. Eva má milující rodiče. Jejich cesty se protnou během války, která obě poznamená.

Knihy s úsměvem

Dagmar Pecková nežije z podstaty, neusíná na vavřínech a je kreativní, což dokládají i její alba

Mezzosopranistky Dagmar Peckové si vážím nejen pro její umění, ale je mi sympatická i tím, že je taková, jaká je. Přímá, bezprostřední a neskutečně agilní co se týče nejrůznějších uměleckých projektů – ať už je to hudební festival Zlatá Pecka nebo činoherní inscenace Mistrovská lekce, kde má hlavní roli. Jako jako jediná z pěvkyň své generace neustrnula, nežije z podstaty a neusíná na vavřínech. Jde o umělkyni hodně širokého záběru, o čemž svědčí i její tři „různobarevná“ alba…

www.dagmarpeckova.com

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Rozhovor

Pavlína Senić: „Posluchačům vážné hudby přeji, aby v ní vážně objevili její nesmrtelnost!!!“

senic perexTentokrát vám přinášíme rozhovor s velmi příjemnou dámou, vokalistkou Pavlínou Senić. Jak pečuje o své zlato v hrdle, jak si rozumí s manželem Tomášem Úlehlou a jaká je matka? V tomto rozhovoru se dozvíte plno dalších zajímavých věcí… 

Videorecenze knih

Kdo jsem a co tady dělám?

Novinkou nakladatelství Portál je knížka supervizora, lektora a poradce obětí trestných činů Rostislava Honuse s názvem Kdo jsem a co tady dělám? Tato publikace vycházející z existenciální filozofie nabízí praktickou sebezkušenost pro každého, kdo by jen na okamžik zapochyboval o tom, že je právě tam, kde má být a že jeho život má svůj smysl.

Portál

Z archivu...

Čtěte také...

Velmi užitečná kniha o vzácné nemoci
ssaNakladatelství Grada vydalo velmi užitečnou publikaci kolektivu autorů Spinální svalová atrofie v souvislostech. Prvotní impulz k jejímu vydání vznikl před 10 lety, kdy byla tato nemoc diagnostikována dceři jedné z autorek. Ta začala intenzivně hledat cesty, j...

Literatura

Skutečná cesta ven nominovaná na Magnesiu Literu

skutecna-cesta-ven200Nakladatelství HOST má hned tři nominace na Magnesii Literu: básně Petra Hrušky Spatřil jsem svou tvář, povídky Viktora Špačka Čistý, skromný život a Skutečnou cestu ven Patrika Bangy. Jaká je poslední zmíněná kniha?

Divadlo

Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota

Republiko SemTamFor perexVidím město veliké, ve kterém ZEMANU Žižkovi kalich vínem přetéká. A co na to jeho mluvčí Jan Hus? Co chystá slovenský lobista Bocian ve svém hnízdě? Nejdůležitější postavy české historie jsou zpět, aby nás varovaly, ...

Film

Požární autíčko Finley jako učitel společenské výchovy
ImageKaždý rodič se snaží do svého dítěte co nejdříve “napumpovat” základy slušného chování, nastínit svému potomkovi, jak správně fungovat v rodině i mezi kamarády. Vydavatelství Intersonic vysílá rodičům na pom...