Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

Tisk

polednice 200Nakladatelství Motto vydalo v srpnu nejnovější detektivní příběh mladého nadějného českého spisovatele Jiřího Březiny, knihu Polednice. Dokázal Březina navázat na úspěch kritikou i čtenáři ověnčeného románu Na kopci, který nakopl jeho kariéru? A patří jeho Polednice ke svěží prázdninové četbě, která rozčeří letní dusno?


Jiří Březina (* 1980) je český spisovatel, překladatel a copywriter. Na svém kontě má prvotinu Na kopci (2013), za kterou získal prestižní Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní román; dále sérii Tomáš Volf: Promlčení (2013) a nyní je to Polednice.
Na velkém sídlišti, uprostřed vlny veder, dojde k úmrtí mladé ženy. A co se nejprve zdálo jako nešťastná náhoda, je vzápětí označeno jako vražda. Vyšetřování padne naprostým nováčkům, nesourodé dvojici mladých policistů, Tomáš Volfovi a Evě Černé. Ti se musí poprat se svým prvním mordem; vyznat se v pavučině vyšetřování, zodpovídat se nadřízeným, vyrovnat se s nedůvěrou mezi sebou a naučit se spolupracovat. Naneštěstí dochází k další vraždě se stejným modem operandi a média lačnící po senzaci překřtí vraha, který vraždí za bílého dne, na Polednici.
Polednice čítá jen něco málo přes 200 stran, takže od ní nečekejte sálodlouhé pohledy do vnitřního života a psychologie postav, ačkoliv motiv a historie pachatele je tu nastíněna poměrně kvalitně. Je to krátké, věcné, má to spád a logiku. Ovšem mně tam právě chybí ty všední drobnosti a podrobnější vykreslení celého příběhu a ne jen důraz na policejní vyšetřování. Svým ztvárněním se blíží spíše severskému typu detektivek, který je u nás stále tak populární. Nelíbilo se mi klišovité vykreslení detektivní dvojice jako naprostých protikladů (on kouří, poslouchá metal, vše analyzuje; ona žije zdravě, cvičí, nejdříve koná a pak až řeší následky svých činů), ale chápu, že tak to u parťáků chodí a jejich interakce je pak jaksi akčnější a zajímavější.
Polednice zapadne do svižného letního čtení a bude dozvukem končícího léta. Nepřináší nic překotného - pachatele dokáží čtenáři identifikovat velmi brzy - ale jedná se o originální českou tvorbu a tu bychom měli podporovat. Takže pokud holdujete krátkým střízlivým detektivním příběhům, které se soustředí na policejní práci, Polednice je pro vás to pravé ořechové.

polednice1

Název: Polednice
Autor: Jiří Březina
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 224
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Otta: „Detektivní linka se do knihy dostala až postupně s tím, jak se příběh vyvíjel.“

marek otta 200Marek Otta (1993) prožil dětství v Kroměříži, kde navštěvoval Arcibiskupské gymnázium. Vystudoval angličtinu a mediální studia na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2019 debutoval románem ze studentského prostředí Příliš mladej pro život a le...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Divoké labutě – síla a odvaha tří generací žen

labuteNa pozadí novodobých čínských dějin se odehrávají osudy jedné rodiny, vyprávěné pohledy tří žen – babičkou, matkou a její dcerou, což je autorka knihy Jung Chang. Knihu Divoké labutě vydalo nakladatelství Euromedia Group. 

...

Literatura

Zákony jsou černé a bílé. Životy žen mají tisíce odstínů šedi

zablesk zivota perexPro policejního vyjednavače Hugha McElroye to měl být den jako každý jiný. Ano, měl narozeniny, ale ty stejně nikdy neslavil… Plánoval se tedy věnovat jenom rutinní policejní práci, a pak si užít klidný večer. Jeho plány však ...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Sammyho dobrodružství 2: vězeň v podmořském akváriu

sammyho dobrodruzstvi 2Přežijeme-li v našem rodinném kruhu letošní vánoční svátky ve zdraví, můžeme se jít s dětmi podívat na nový animák, tentokrát, jak je patrno z názvu, na pokračování Sammyho dobrodružství s názvem „Sammyho dobro...