Podívejme se pod pokličku dinosaurům - Jak dinosauři fungují

Podívejme se pod pokličku dinosaurům - Jak dinosauři fungují

Tisk

jak dinosauri 200Nakladatelství Fragment vydalo pro všechny zvídavé děti poučnou, ale hlavně originální a zábavnou publikaci, která zodpoví mnohé otázky ze života dinosaurů. Takže se například dozvíte, jak tito tvorové vypadali nebo co patřilo do jejich jídelníčku a pobavíte se a pokocháte krásnými barevnými ilustracemi.

 

Alan Snow (* 1959) je anglický autor a ilustrátor dětských knih. Jak dinosauři fungují (How Dinosaurs Really Work) z roku 2012 je jeho první kniha, která vyšla v češtině.

Kniha je vhodná pro děti od čtyř let, ale obrázky i velikost písma jsou velké, tak nevidím problém, pokud by si ji starší děti chtěly číst samy. I to patří mezi výhody této knížečky. Má velký formát (266 x 267 mm), ale se svými 32 stranami není až natolik obsáhlá. Pro malé děti bude ale rozhodně dostačující a vyčerpávající.

Jak dinosauři fungují nabízí bohatě ilustrovaný vhled do života těchto pradávných tvorů. Dozvíme se, kdo to dinosauři vlastně jsou, kdy žili, jak asi vypadali a také se podíváme na zoubek jednotlivým druhům (např. stegosaurus, triceratops, apatosaurus, velociraptor, tyranosaurus rex a další). Dočteme se také, jak a proč nastal jejich konec a kdo se dá v dnešní době považovat za dinosaura.

Knížka je celá popsána svižně a vtipně, ačkoliv někdy mi to pro malého českého čtenáře přijde poněkud krkolomné (třeba vsuvky v podobě vtipů, např.: Jak se říká dinosaurovi s deskami na hřbetě, který má rád teplíčko? StegoSAUNUS.) nebo zbytečné (například vysvětlení pojmu thagomizovat, thagomizér). A v tom vidím největší problém, ale s jazykovým transferem nic nenaděláme.

Přesto si myslím, že nejen děti, které hltají dinosaury, budou touto knížkou nadšeny – i ti, co tyto zvířata neznají, se lehce nechají strhnout a to právě díky rozmanitým a zábavnou formou podaným ilustracím. Knihu doporučuji pro menší děti, odhadem tak do osmi let. Ti starší si můžou číst sami a naučit se nová a nezvyklá slova a mladší budou nadšeni hlavně kresbami a podivuhodným životem těchto tvorů.

jak dinosauri

Název: Jak dinosauři fungují
Autor: Alan Snow
Žánr: poučný humor pro děti
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 32
Hodnocení: 70 %

http://www.fragment.cz/-49060/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

tomas kympl200Je dobré si pustit tohle album v klidu, třeba se zavřenýma očima, protože díky tomu oceníte nejen jeho zvukovou bohatost i světové parametry stejně jako tvůrčí potenciál Tomáše Kympla. Barevně rockové jiskření, rámus ve světě ticha, promě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sestry Springrovy jsou jako Malé ženy - každá jiná, všechny úžasné

Sestry SpringDěvčata Springrovy vyrůstají na vojenské základně se svojí matkou Meredith a prožívají svoje radosti i strasti všedních dnů. Společně, a zároveň každá zvlášť, se vyrovnávají nejen s odloučením otce, který je služeb...


Literatura

Čas odejít – poutavý román nejen o slonech

cas odejit 200V nakladatelství Ikar vyšel další titul v Edici světový bestseller – kniha Čas odejít od populární spisovatelky Jodi Picoultové. Loni jí vyšla ve stejné edici kniha Vypravěčka a tak byli čtenáři zvědaví, co přijde nyní. Od tématu holocaustu ...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...