100 tipů pro plánování péče v domovech pro seniory

100 tipů pro plánování péče v domovech pro seniory

Tisk

100 tipu pro seniory perexAč je tahle knížka tenká, nemohla jsem se jejím obsahem vůbec prokousat. Jako dočasná pečovatelka v terénní pečovatelské službě moc dobře vím, že každá informace má svoji cenu. A i když se tady píše o plánování péče v domovech pro seniory, ty vzorce a principy fungují úplně stejně i v plánování pro terénní výjezdy. Bez plánování a zpětného hodnocení vám nebude fungovat nic. Ať už péče o klienty nebo třeba vedení obchodu či firmy.

 


Barbara Messer – autorka tohoto 2. rozšířeného a přepracovaného vydání radí: zapomeňte na „odborný jazyk“. Neznamená to nic jiného, než to, aby pečovatel při tvorbě plánu či anamnézy popisoval stav klienta klidně svými slovy. Kniha je rozdělena do osmi kapitol a každá má spoustu podkapitol. Jen samotný obsah zaplnil čtyři strany. Všechno se točí kolem plánování ošetřovatelské péče. Jsou tu vysvětleny principy práce, které mají vést k efektivním výsledkům. Není nic smutnějšího, než když strávíte spoustu času nad něčím, co v konečném důsledku nedává logiku, postrádá efekt a samotný výsledek je nejasný.


Stejně jako jiné oblasti v životě, může být i plánování plné nedorozumění. A přesně o tom pojednává první kapitola. Dozvíte se tady, že ne všechno, co jste dosud o plánování slyšeli, je ideální, naučíte se plánovat nenásilně s určitou dávkou humoru, namísto zdlouhavého vysvětlování se naučíte srozumitelně popisovat situace (mimochodem, tahle pasáž mi připomněla, jak je někdy obtížné cokoli vysvětlit malým dětem a jak konkrétní případy zaberou hned na poprvé). Taky je tady kladen důraz na klienta, ale to každý, kdo se o něj jakýmkoli způsobem stará, moc dobře ví.


Druhá kapitola vás provede krok za krokem plánováním samotné péče. Je důležité využívat doporučení sociálních služeb, stejně jako neustálé sbírání informací. Stejně tak nesmíte při plánování péče podcenit ošetřovatelskou anamnézu a vypracovat ji co nejpodrobněji. Uvidíte, že se to vyplatí. Aby byl popis co srozumitelný a pochopitelný i pro ostatní, není vůbec nutné používat přemíru odborných termínů. Samozřejmě, že musíte řešit problémy, ale jen ty správné. Abyste je rozpoznali, je důležité zapojovat různé filtry. Vše je v této tenké knize podrobně a srozumitelně popsáno.


Samostatná kapitola je věnována konkrétním příkladům plánování péče v různých oblastech, ať už je to hygiena, rizika pádu, strach, halucinace, nedůvěra nebo třeba tendence útěku. V příslušné kapitole najdete přehlednou tabulku, rozdělenou do tří sloupců. V prvním je Aktuální ošetřovatelská situace, ve druhém Cíle-řešení-požadovaný stav a v posledním Intervence, kde je popsáno, jakými možnými způsoby lze dosáhnout požadovaného a konstruktivního cíle.


Na 120 stranách je mnoho užitečných informací, jak plánovat lépe a efektivněji. V úplném závěru najdete Doslov. Skrývá dojemný příběh, který byste neměli minout. Byť vypráví o maličkosti, obsahově je nesmírně veliký. 100 tipů pro plánování péče v domovech pro seniory je dalším praktickým pomocníkem, který by neměl chybět v žádné kanceláři.

100 tipu pro seniory


100 tipů pro plánování péče v domovech pro seniory
Autor: Barbara Messer
Žánr: Zdravotnictví, psychologie
Překlad: PhDr. Renata Halmo, Ph.D.
Odpovědný redaktor: Mgr. Luděk Neužil
Sazba a zlom: Josef Pavlík
Vydala: Grada Publishing, a.s., Praha 7
Rok vydání: 2017, 6423. publikace, první české vydání, lepená
Počet stran: 120
Vytiskly: Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s.
ISBN: 978-80-271-0216-7
Hodnocení: 100 %



Zdroj foto: Grada Publishing, a.s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Při čtení o lovci myšlenek vás bude mrazit

Mindhunter 200V nakladatelství Jota vyšla knižní předloha úspěšného seriálu Mindhunter, na kterém se podílel také režisér David Fincher. Kniha potěší jak milovníky tohoto seriálů, tak detektivek a kriminálek.

...

Literatura

Sophie Hannah: Záhada tří čtvrtin a Poirot v novém kabátku

Hercule PoirotHercule Poirot se v tomto případu, který je nakonec zamotanější než se zprvu zdálo, prostě chová tak jako vždycky. Příběh nemá nudná místa a i když se v některých částech musíte víc soustředit, protože je informací hodně, tak to vynahrad...

Divadlo

Komediomat: “Vždycky se snažíme o určitou míru kultivovanosti a inteligentní humor.”
ImageMáte rádi Whose Line Is It Anyway? Nebo českou či slovenskou Partičku? Pak si jistě rádi přečtete rozhovor s improvizační partou Komediomat, která brázdí česká divadla a přináší do nich smích, ú...

Film

Porozumět Lustigovi...

Přítomnost Arnošta LustigaNakladatelství Mladá fronta se rozhodlo vydat, řekněme, přímé svědectví o osobnosti Arnošta Lustiga, jednoho z nejdůležitějších českých spisovatelů píšícího o holocau...