Večery v Umbrii lákají k dobrému jídlu a k pití vína

Večery v Umbrii lákají k dobrému jídlu a k pití vína

Tisk

Vecery v umbrii perexKniha vábí již svým obalem, a po otevření a začtení se jsem navíc okamžitě dostala hlad. Šéfkuchařka Marlena de Blasi zkrátka ví jak čtenáře nalákat. Večery v Umbrii jsou o jídle a víně, o lidských příbězích, a především o ženách.

 

 

Román je vhodný pro ženy na letní dovolenou k moři, ideálně do slunné Itálie. I když jsou hlavními hrdinkami dámy zralého věku, na své si přijdou ženy všech věkových kategorií. V zadní části knihy pak najdete výborné recepty, ovšem celý obsah knihy je doprovázen podrobným popisem přípravy jídla takovým způsobem, že se vám budou sbíhat sliny po celou dobu kontaktu s knihou. Příběh je plný ženské energie, lidských příběhů, čehokoli italského, vynikajících pokrmů i kvalitního vína.

Čtyři ženy z italského venkova se pravidelně scházejí v kamenném domě v kopcích nad městečkem Orvieto, vyprávějí si příběhy ze svého života o lásce, stárnutí i krevní mstě, vaří dobré jídlo a pijí kvalitní víno. Román tvoří nejen prolínání osudů Mirandy, Gildy, Ninuccii a Paoliny, ale také prolínání různých ingrediencí a chutí, i tajemství receptů předávaných z generace na generaci. Kniha má skvělou atmosféru, okamžitě vás vtáhne do italského prostředí.

Ukázky z knihy:

Jak tak zrovna přemítám o Ninuccině mosto, pomyslím si, že Paolinina slova jsou ryzí a hutná jako ty hrozny přeměněné v sirup. Je tichá jako vždy, ale dnes odpoledne z ní vyzařuje nezvykle dobrá nálada.

“Je mi šedesát, Chou,” promluví a pozoruje přitom oblohu, “a včera večer jsem byla poprvé v životě požádána o ruku.”

“Chci víc než jen čokoládu.”
“Já vím. Chceš chleba, víno a olej.”

O autorce:

Marlena de Blasi (*1952) napsala řadu bestsellerových románů z oblasti slunné Itálie, například Tisíc dnů v Toskánsku, Tisíc dnů v Benátkách nebo Léto na Sicílii. Je šéfkuchařkou, poradkyní v gastronomii a novinářkou. Vydala také dvě mezinárodně úspěšné italské kuchařky.

Vecery v umbrii 1

Český název knihy: Večery v Umbrii
Autor: Marlena de Blasi
Překlad: Ivona Barešová
Žánr: román pro ženy s recepty
Vydáno: 2017
Stran: 344
Vydalo nakladatelství: Jota, s.r.o.
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

,,Nezáleží na tom, kdo je má matka, či otec. Záleží na tom, kdo jsem já!“

vero200Mám pocit, že ji znám celý život. A přitom jsem ji poznala až nedávno, když jsem četla její knihu. Dlouho bych mohla mluvit o pocitech, které mě provázely, když jsem tuhle knihu četla. Byla jsem smutná, zhnusená, otřesená, plakala jsem, taky jsem se ale s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha pro duši = Štěstí voní jako chleba

stesti voni jako chleba200Začátek roku nám díky nakladatelství Cosmopolis přinesl další feel good knihu německé autorky Pauline Maiové – Štěstí voní jako chleba. Pokud prahnete po odpočinkové knize, která vás uklidní, přenese do krásného Sko...


Literatura

Iskari, Poslední Namsara, svět plný draků

Iskari, perexUž vás občas unavuje koloběh každodenního života a nejradši byste zmizeli někam úplně jinam? Tak směle do toho. Vydejte se za dobrodružstvím do zcela jiného světa. Do míst, podrobených králům, ale i drakům. Do světa plného pouštního písku, ...

Divadlo

Ztracený ráj (Zpráva o člověku v Městském divadle v Brně)

ztraceny raj perexRežisér Dodo Gombár (nar. 1973) je v Brně již dávno znám. V MDB režíroval… a výborně... Žitkovské bohyně (2017), nebo v Mahenově divadle také objevná režie činohry Želary (2017), v Huse na provázku Ticho na zemi (2019), a tak bycho...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...