Literární debut z Polska: Motýl Katarzyny Puzyńské

Literární debut z Polska: Motýl Katarzyny Puzyńské

Tisk

motyl200V říjnu vydalo nakladatelství XYZ napínavý detektivní příběh Motýl od mladé polské autorky Katarzyny Puzyńské. V něm se přesvědčíme, že propracovaný příběh s komplexními postavami a napínavým nepředvídatelným dějem umí psát i naši sousedi z Polska!

 

Katarzyna Puzyńska (* 1985) je polská spisovatelka, autorka série detektivních románů o fiktivní obci Lipowo, které se nachází na půl cesty mezi Varšavou a Gdaňskem. Vystudovala psychologii a než se začala věnovat psaní, působila na akademické půdě. Motýl je jejím literárním debutem a tato série má prozatím osm dílů. Snad vyjdou v češtině i další svazky!

Mladá psycholožka Weronika Nowakovská se kvůli rozvodu rozhodne vyměnit rušnou Varšavu za vísku Lipowo, kam se přestěhuje do starého domu na samotě u lesa. Obyvatelé vesnice o sobě vědí první poslední, drby jsou zde na denním pořádku, i když tajemství tu nalezneme také přehršle. Za pár dní se tu však stane podivná událost, je totiž nalezena mrtvá jeptiška. Místní nesourodý policejní tým začne vyšetřovat a rozplétat nejen tuto záhadu.

Tělo jeptišky bylo pohozené v příkopu u silnice jako nějaká rozbitá panenka. Od vesnice ji dělilo pouhých pár stovek metrů lesní cesty a jedna zatáčka. Krev potřísnila čerstvě napadaný sníh zářivou červení. Končetiny byly rozdrcené, trup také a vylézaly z něj groteskně zkroucené vnitřnosti. Klopy černého hábitu obklopovaly zmrzačené tělo jako veliká křídla. Pouze tvář zůstala neporušená. Skvěl se na ní výraz překvapení spojeného s bolestí. (str. 18)

Autorka dokázala vdechnout život mnohovrstvému příběhu s psychologickou zápletkou, který je uvěřitelný a hlavně logický. Obdivuji také její schopnost vykreslení jednotlivých postav a jejich motivů, tužeb a aspirací. Strašně mě však iritovala jedna postava, kriminalistka Klementina Koppová, a v mých očích v příběhu působila nadbytečně a tudíž ho pro mě osobně srážela níž.

Polská média připodobňují styl Puzyńské královně detektivek, Agatě Christie a nelze říci, že by se u ní autorka neinspirovala. Zápletka je totiž napínavá až do konce a až v samotném závěru se dovídáme, kdo má na svědomí bestiální vraždy. Pro milovníky detektivek se jedná o must-have kousek!

motyl

Název: Motýl
Autor: Katarzyna Puzyńska
Žánr: detektivní příběh
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 528
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Český Travolta brzdí emoce

HoreckaKrizPerexVíte, kde s největší pravděpodobností momentálně zastihnete herce, zpěváka a jednu z největších muzikálových hvězd Jana Kříže? Na jakékoli běžecké stezce na okraji Prahy! Mladý talent, kt...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Chvíle na chalupě očima sedmiletého kluka

na chalupe s modernim fotrem 200Dominik Landsman vydal teď v příhodném čase před prázdninami další knihu – po Deníčcích moderního fotra se nyní přesouvá na chalupu a udělal vypravěče ze svého syna.

...


Literatura

Ponořte se do fascinujícího světa ryb

co-ryba-vi 200Etolog Jonathan Balcombe napsal knihu nazvanou Co ryba ví?, ve které vyvrací mýty a přináší spoustu zajímavých informací.

 

...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

Kronika – každý neumí být superhrdinou
ImageAsi neexistuje nikdo, kdo by neznal slavné, kladné hrdiny, jako je například Superman. Připadá nám jako samozřejmost, že své nadpřirozené schopnosti využívají jen k pomoci a ochraně lidí. Ale předsta...