Nahlédněte do přírody prostřednictvím skvělé knihy Podívej! Příroda

Nahlédněte do přírody prostřednictvím skvělé knihy Podívej! Příroda

Tisk

podivej-priroda 200V nakladatelství Bookmedia vyšla loni na podzim kniha s názvem Podívej! Příroda, kterou prostě musíte mít doma, a to ať už máte nebo nemáte děti.

 

 

Na první pohled kniha zaujme svým formátem – na výšku měří 38 centimetrů a je tak opravdu obří. Také z přebalu už je jasné, co čtenáře čeká – stránky hojně poseté ilustracemi těch nejrůznějších zvířat.

Kniha je rozdělan podle ročních období a díky autorovi se podíváte na přirozený život listnatého a jehličnatého lesa, hor, u řek a jezer, na poli a na louce, v mokřadec a také ve městě a parcích. Jednotlivému místu je vždy určena dvojstrana, na které se to jen hemží zvířaty a také rostlinami. Od všeobecně známých zvířat jako jsou jezevci, divočáci a ledňáčci se setkáte také s méně obyvklými druhy jako jsou jespáci bojovní, nebo páteříčci sněhový. Z takových věcí jsem byla osobně úplně nadšená a chtěla si vše zapamatovat.

Podívej! Příroda není jen o ilustracích, ale také o textech. Ty jsou ve formě krátkého úvodu a především popisků u jednotlivé fauny a flory. Pro jasnost a přehlednost zde často nechybí přerušovaná čára vedoucí od popisek k tomu správnému tvorovi. Obzvlášť trefné jsou přímé řeči různých zvířat typu: „To je smůla! V temné dutině není vidět, jak jsem hezká!“ (mandelík hajní, str. 21), „Nespěte mi tady! Shromáždujeme se a odlétame! Raz! Dva!“ (divoká kachna, str. 70). Díky těmto větičkám a také tomu, že se zvířata objevují na vícerostranách, mohou děti spolu s rodičemi vymýšlet spousty a spousty zajímavých příběhů.

podivej priroda2

Ilustrace od Tomasze Samojlika jsou opravdu krásné, propracované a především věrné. A hlavně je z nich patrné, že jsou dílem odborníka v daném oboru. Podívej! Příroda je tak jak propracovaná a originální, tak také poučná kniha.

Tomasz Samojlik je polský biolog Ústavu biologie savců Polské akademie věd, který ve dne zkoumá přírodní historii Bělověžského pralesa a v noci převádí své znalosti o přírodě do knížek pro nejmenší a komiksů. Snaží se popularizovat přírodu a přiblížit ji jak dětem, tak dospělým. Mezi jeho knihy patří například série příběhů o Zubrovi Pompikovi nebo komiksy o rejskovi.

podivej-priroda

Podívej! Příroda
Autor: Tomasz Samojlik
Žánr: dětská
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2017
Počet stran: 96
Hodnocení: 94 %

http://www.bookmedia.cz/products/podivej-priroda/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

200 danielaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod sl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jiří Hájíček Vzpomínkami na jednu vesnickou tancovačku dal vědět o svém talentu

Hajicek 200Po dvou letech se pachatel vrátil na místo činu. Jiří Hájíček se opět spisovatelsky zatoulal do vesnic a měst jižních Čech, na místa, kde se odehrávají příběhy jeho nových povídek. Do kraje, ze kterého vzešel před dvěma lety jeho oceněný román Ry...


Literatura

Ivona Březinová se vydala po stopách Franze Kafky

200litVe svém sedmém – posledním v řadě – literárním cestopisu zůstala Ivona Březinová v hlavním městě naší země. Její hrdinové z „béčkové řady“ (béčko zde není označením jakosti románů, ale vyjádřením toho, že v řadě tituly začínají shodně na „B“ – Básník v ...

Divadlo

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas v...

Film

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...