Dobrodruh Bear Grylls uvádí Let duchů

Dobrodruh Bear Grylls uvádí Let duchů

Tisk

let duchu 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota knihu britského dobrodruha a cestovatele Beara Gryllse Let duchů. Jak se jeho románové prvotině vedlo? Stojí za to, si ji přečíst?



Edward Michael Grylls přezdívaný Bear (* 1974) je britský dobrodruh, spisovatel a moderátor. Studoval na Eton College a studium španělštiny zakončil na Londýnské univerzitě. Tři roky sloužil jako výsadkář u britských speciálních jednotek SAS. Proslavil se jako průvodce seriálem Nutné k přežití (Ultimate Survival/Man vs. Wild) vysílaném na stanici Discovery Channel. Ve věku 23 let se stal nejmladším Britem, který zdolal Mount Everest. V červenci 2009 se stal nejmladším (35 let) vedoucím skautů ve Velké Británii. Má tři syny.

Ale nemyslete si, Grylls není žádným nováčkem, co se týká psaní knih – na kontě měl však pouze populárně naučné či životopisné: Cesta vlka, Extrémy naší planety, Let duchů, Příběhy skutečné odvahy, Zlato bohů, Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu.

Už nějakou dobu sleduju Gryllse jak v televizních pořadech o přežití, ale také jeho knížky. I ty se týkají přežití v nehostinném prostředí a také mentality, která je k překonání sebe sama nutná. I z toho důvodu jsem byla velmi zvědavá na jeho románový počin. Po přečtení anotace mé nadšení ještě stouplo a nutno dodat, že kniha překonala mé očekávání.

Bývalý elitní voják britských jednotek SAS se po tragické ztrátě rodiny ztratí do Afriky, aby zahnal žal. I tam si ho však dobrodružství najde. Je zachráněn svým parťákem a vrací se do rodné Anglie. Zde přistoupí na expedici do brazilské džungle, aby dostal svou firmu z palčivé situace. Připojí se k němu prvotřídní vojáci z celého světa a společně pátrají po tajemném letadle, které skrývá nečekané tajemství.

Na knize mně zaujal nejen šikovně propracovaný námět, ale také popisnost autora. Uchvátilo mě, jak popisuje džungli: Lidé z Jaegerovy branže říkali, že existují jen dva druhy reakce na džungli: buď láska na první pohled, nebo nenávist. Ti, kdo ji nenáviděli, v ní spatřovali temného, zlověstného nepřítele. Klaustrofobní prostředí, překypující nebezpečím. U Jaegera to však vždycky bylo naopak. Divočina ho neodolatelně přitahovala – to, jak hýřila průbojným, nevázaným životem. Úžas budící ekosystém tropického lesa. (str. 111)

A nejen u popisu míst, tradic a chování domorodců se Grylls, který taktéž působil tři roky jako výsadkář u SAS, vyřádil. Nabízí nám spoustu technických věcí, které dodávají knize na autentičnosti: Irina Narovová se k týmu připojila pozdě – příliš pozdě na to, aby ji Andy Smith protáhl nezbytným kurzem HAHO. Ta zkratka znamená High Altitude High Opening, neboli seskok z velké výšky s otevřením padáku ve velké výšce, kdy se parašutista nechává i několik kilometrů volně unášet směrem k cíli. Pro expedici zvolili právě tento způsob vysazení. (str. 116)

A naposled musím autora pochválit za to, že si pořádně nastudoval dějiny a nabízí nám odbočky do historie druhé světové války, špionáže a dalších vojenských akcí. „Zielgerät 1229 – Vampir,“ potvrdila Narovoá. „Infračervené noční vidění, jak bychom ho nazvali dneska. Pro přistávání a vzlétání v naprosté tmě.“ Vampir ji očividně nepřekvapil. Jaeger však do té doby věřil, že noční vidění vynalezla americká armáda teprve před několika desetiletími. (str. 341)

Kniha se četla snad sama a může za to autorův vkus. Na mě tam ale bylo příliš technických maličkostí, které sice dodávaly příběhu punc ryzosti, mě však místy trochu nudily. Také podmětů zde bylo až přehršel, nicméně námět mě nadchl a rozhodně nebudu sama, kdo ho uzná za poutavý. Vřele doporučuji všem vyznavačům dobrodružné literatury!

let duchu

Název: Let duchů
Autor: Bear Grylls
Žánr: dobrodružné
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017, pevná vazba
Počet stran: 447
Hodnocení: 85 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a objednat si ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/let-duchu

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlaďka Dobiášová: „Každý by se měl pomocí módních trendů snažit najít svůj styl a ne je pouze bezhlavě kopírovat“

vladka dobiasova perexPozvání k rozhovoru přijala paní Vlaďka Dobiášová, sběratelka historického a dobového oblečení, jeho doplňků, bižuterie, knoflíků, šicích potřeb a ozdob. Věci z její sbírky můžete vidět napříkl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Andersenův Starý dům a jiné pohádky

I když je Hans Christian Andersen (1805 – 1875) známý především jako spisovatel pohádek pro děti, na své si určitě v jeho příbězích přijdou i dospělí. Když jsem byla malá a maminka mi předčítala, pohádky dánského vypravěče nebyly zrovna na seznamu mých oblíbených. Byly pro mě moc „bojavé“ a ko...


Literatura

Naučte se, jak komunikovat na našem trhu

marketingova komunikaceV nakladatelství Grada vyšlo druhé aktualizované a doplněné vydání knihy Marketingová komunikace Jak komunikovat na našem trhu. Jedná se o nástavbu vydání z roku 2011 a rozhodně se jedná o přínosnou knihu.

...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Lovci a oběti - Jste připraveni vidět svět takový jaký je?

lovci 200Dluhy, exekuce, vymahači, to je hlavní téma filmu Lovci a oběti, ve kterém září Martin Kraus nebo Tomáš Hanák. Akce, napětí, nadsázka i příběh velké lásky nebude chybět v tomto novém českém filmu na...