Co se dělo pod zámkem? Za zavřenými dveřmi?

Co se dělo pod zámkem? Za zavřenými dveřmi?

Tisk

Pod zamkem, perex

V momentě, kdy mi došlo, že název nové knihy od Joty Pod zámkem, neznamená v podzámčí, ale za zavřenými dveřmi, začala mnou cloumat typická ženská vlastnost, zvědavost. Tu ještě umocnila obálka, ze které na mě kouká roztomilé dítě a nad ním se tyčí už od pohledu velmi přísný pán.

 

Po přečtení anotace jsem lehce zaváhala. Vážně chci tohle číst? Prožívat minulost jedné ženy zrovna s takovýmto osudem? Rozhodnutí přišlo vzápětí. Ano, chci. A proč? A proč si myslím, že bychom takovéto knihy měli číst my všichni? Protože i když je jasné, že půjde o děsivé čtení, každé písmenko v knize popisuje realitu. Skutečnost, která se stala. A je nad slunce jasné, že lidé, jako je Louis Didier nejsou jen pomyslným zrníčkem v moři písku naší populace. Jen o nich nevíme. A to je velká chyba. Protože když budeme vědět, máme šanci pomoci. Už to se počítá. O čem, že tedy vlastně Maude Julienová vypráví?

Oficiální anotace vydavatele:

I po více než padesáti letech si Maude Julienová pamatuje ten zvuk, když se za ní zavřela mříž. Její otec právě koupil pochmurný dům obklopený parkem v oblasti Saint-Omer. Maude, které tehdy byly tři roky, zde bude žít zavřená, aniž by kdy šla do školy, aniž by kdy měla přátele. Je také uzavřená psychicky, protože patriarcha chce ze své dcery udělat „nadčlověka“. Musí se učit překonávat strach, nouzi, bolest i samotu, aby byla schopná uskutečnit poslání, k němuž ji předurčil. Až po dlouhé době pochopí, že její otec, vysoký hodnostář zednářské instituce, vytvořil závratný projekt, v němž ona hraje hlavní roli.

Jak se zbavit tak extrémního vlivu? Kde najít sílu uniknout z takového zajetí?

Maude se podařilo v osmnácti letech opustit vězení svého dětství. A pak, po dlouhém úsilí, si vydobýt svou svobodu.

První, co musím udělat, je vyseknout Maude tu největší poklonu, jaké jsem schopná. Nejen za to, že přežila a že přežila se zdravým rozumem a dnes žije poměrně spokojeným životem, ale hlavně za to, že dokázala otevřít staré rány ve své duši a podělit se s námi o svůj osmnáctiletý příběh života věznění svým vlastním otcem.

Maude se narodila do rodiny, které vládl despotický otec. Matka v této domácnosti byla pouze do počtu, zcela ovládaná svým manželem. Louis Didier plně převzal výchovu dcery do svých rukou a rozhodl se splnit si jejím prostřednictvím svůj sen. O vychování nadčlověka, který přežije jakoukoliv hrůzu, bolest i strach. A proto svoji holčičku už od útlého věku nechává těmito emocemi a pocity procházet. Den po dni na ní vykonává své kruté a tyranské fantazie, díky kterým chce svého cíle dosáhnout. Pod zámkem se odehrává brutalita nejvyšší kategorie podporovaná sektářskou ideou.

To, co Maude prožívala je děsivé, až do morku kostí. Člověku při čtení vstávají vlasy hrůzou a mezi slzami lítosti a bezmoci se ptá, proč si nikdo nikdy nevšiml, toho chorého mozku a nezasáhl? Proč tohle všechno Maude musela prožít a nakonec si pomoci sama? Miliony dalších otázek se mi honí hlavou. Na některé odpovědi dostávám, jiné mi v hlavě zní dodnes.

I když je čtení tohoto autobiografického románu velmi temné, ani na vteřinu nelituji, že jsem knihu přečetla. Autorka píše svižně, krátké kapitoly nutí čtenáře pokračovat ve čtení, i když by vlastně nejradši knihu zašlapal do země. Tedy vlastně knihu ne, ale jejího hlavního hrdinu určitě ano.

Pod zamkem

Hodnocení: 95 %
Název: Pod zámkem
Autor: Maude Julien
Rok vydání: 2018
Počet stran: 240
Nakladatelství: Jota
ISBN: 978-80-7565-277-5
Překlad: Jitka Řihánková
Odpovědný redaktor: Marie Vlková
Technický redaktor: Petr Kovář
Vytiskl: Tiskcentrum, s. r. o.
Obálka: Veronika Cágová
Zdroj foto: Jota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GR...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Britská erotika na pultech knihkupectví. Čtrnáct povídek o milostných touhách

200 14podobDomnívali jste se, že jsou Angličané bez milostné fantazie a celkově tak nějak „suchý“? Tato kniha vás pravděpodobně vyvede z omylu.

...

Literatura

Její život se zvlhl ve volný pád: Komu může věřit?

 

volny padZ trosek letadla vylézá zraněná mladá žena, loučí se pohledem na pilota bez obličeje, který byl ještě donedávna jejím milencem, a vydává se vstříc cestě za vlastním přežitím v džungli tohoto světa i problémů, do nichž vplula svou vlastní neopat...

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...