Komiks ze světa Hry o trůny: Tajemný rytíř

Komiks ze světa Hry o trůny: Tajemný rytíř

Tisk

tajemny rytir 200Dlouhé tři roky jsme si museli počkat na pokračování grafického románu z univerza Písně ledu a ohně od G. R. R. Martina. Prequel k událostem známým z knih a seriálu vyšel v říjnu pod taktovkou nakladatelství Omega a nese název Tajemný rytíř. Necháte se nalákat do tajemného Západozemí?

 

Za celosvětově oblíbenou Písní ledu a ohně stojí americký spisovatel scifi a fantasy George R. R. Martin (* 1948). Námětu se chopil kreslíř Ben Avery, který stojí i za dalšími Martinovými fantasy příběhy. Perfektní kresbu má na svědomí Mike S. Millers, který pracoval na příbězích o superhrdinech od Supermana až po Wolverina.

V roce 2015 vyšly první dvě knihy z této série, Potulný rytíř a Přísežný meč a já už si říkala, že dalšího příběhu se ani nedočkáme. Dlouhá pomlka a změna nakladatele však příběh nijak neovlivnila – třetí díl začíná víceméně tam, kde předešlý skončil. Ale pro zapomnětlivé tu máme i pár odboček do minulosti a znovu si připomeneme nejen Dunkovu minulost, ale osvěžíme si i dějiny Západozemí, kde už dvě stě let vládnou potomci Aegona Dobyvatele. Od věci nebude ani připomenutí boje rudého draka proti černému, protože historie mívá tendenci se opakovat…

Dunk a Egg mají v plánu zamířit z kamenného septa na sever na Zimohrad, ale místo toho je osud zavane na svatbu do Bělostěn, kde se má konat velký turnaj a hlavní cenou není nic jiného, než vzácné dračí vejce! Není nouze o překvapení a zápletka houstne, když se do intrik zapojí vícero stran. Člověk má akorát problém orientovat se i v základních rodech a rodových liniích, natož pak v těch vedlejších nebo v potulných rytířích. Stejně tak tomu je u Krvevrana, kterého zmiňují už na začátku, ale jeho přítomnosti se dočkáme až ke konci. O to víc je ale jeho nástup na scénu mocnější.

V závěru se autorům povedlo vybudovat slušné napětí, které je umocněno parádní kresbou a to se týká jak panelů v pohybu při turnajích nebo v boji, tak při statičtějších vyobrazeních, kdy má prim výraz tváří. Jediné, co je pro čtenáře náročnější, je orientace „kdo je kdo“ a kdo je jak s kým příbuzný. Taky bych uvítala, aby vlastní jména a místní názvy měly ucelenou podobu - a to buď v češtině nebo v angličtině (např. na obálce knihy se mluví o Westeros, v knize pak o Západozemí).

Fanouškům Hry o trůny, jak v knižní či seriálové podobě, tento grafický román vřele doporučuji! Události v této knize se odehrávají sto let před událostmi popisovanými v knihách a seriálu, ale jsou zpracovány tak mistrně, že si zaslouží přečtení. Čtenáři možná budou mít problém s orientací v postavách, rodech a možná i některých událostech, ale i přes to stojí Tajemný rytíř za to!

tajemny rytir

Název: Tajemný rytíř
Autor námětu a scénáře: George R. R. Martin, Ben Avery
Kresba: Mike S. Miller
Překlad: Zdeněk Gazur
Název originálu: The Mystery Knight: A Graphic Novel (2017)
Žánr: grafický román
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 168
Hodnocení: 90 %

http://www.knihyomega.cz/eshop-tajemny-rytir-komiks.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pro nejmenší jsou tady nová okénková leporela

jedeme-na-vylet 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella a Max se objevila nová edice čítající zatím dvě leporela Jedeme na farmu a Jedeme na výlet.

...

Literatura

Angeles Arrien: Druhá polovina života

druhapol200Možná ani nemusíte být v druhé polovině života, abyste ocenili moudrost této jemně tyrkysové knížky. Je to kniha, která čistí, vede dál a zbavuje strachu ze změn, které jsou přirozené a které můžeme cítit třeba tak, jak autorka popisuje, jako před...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se b...