Čech na palubě sovětské plachetnice

Čech na palubě sovětské plachetnice

Tisk

Posledni plavba perexV roce 1987 byl Jiří přijat na vysněnou Oděskou státní námořní Akademii ke studiu námořní navigace. Během těchto studií se zúčastnil dálkových plavebních praxí na pěti námořních lodích. O jedné z nich, která začala v listopadu 1990 v oděském přístavu a skončila v lednu 1991 v aténských docích, vypráví ve své knize „Poslední plavba sovětské plachetnice byla s Čechem na palubě“. 

„Uteklo už více jak čtvrt století od symbolické plavby sovětské plachetnice Družba na cestě z Oděsy do Bombaje a zpět. A já byl tehdy členem její posádky. Nicméně, teprve až nyní jsem se rozhodl o této dobrodružné plavbě zveřejnit svoje vzpomínky, podepřené záznamy z mého námořního deníku, poznámkových sešitů a útržků, které se mnou tehdy cestovaly v kajutě a po kapsách.“ Jiří Filipovský– autor knihy.

Unikátní zkušenost z jedinečného pobytu na palubě sovětské plachetnice

Jako jediný Čech se tehdy stal členem posádky trojstěžníku Družba, aby zde absolvoval nezbytný námořnický výcvik. Strávil zde skoro sto dní v kolektivu sovětských kadetů, důstojníků a dalších profesionálů. Díky jeho pečlivě vedeným poznámkám, autentickým zážitkům, 112 fotografiím a nákresům dostává čtenář šanci lépe si představit běžný život na palubě plachetnice a upravit si tak zkreslené, často romanticky laděné iluze.

Jiří Filipovský je dobrým vypravěčem, který umí barvitě popsat vše, co se děje v rámci výcviku a při obsluze lodi. Vysvětluje palubní hierarchii, lehce rozkrývá vztahy panující mezi posádkou. S čtenářem se dělí o myšlenkové pochody v průběhu náročného cvičení a zkoušek, o pocity střídající se podle právě nastalé, často i dramatické, situace. Nevynechá ani pikantní perličky z námořnického života a upřímně zavzpomíná i na momenty, na něž třeba sám není tak úplně pyšný. Unikátní zkušenost ze svého jedinečného pobytu na palubě sovětské plachetnice, zdá se, zúročil beze zbytku.

Tento dobrodružný příběh vycházející z reality má velký potenciál oslovit nejen fanoušky námořnické tématiky, ale také všechny čtenáře, kteří se rádi nechají inspirovat a motivovat osudy lidí nezdolně kráčejících za svými sny. 

Posledni plavba

Poslední plavba sovětské plachetnice byla s Čechem na palubě
Autor: Jiří Filipovský
Nakladatelství: Mare-Czech
Rok Vydání: 2021
Vazba: brožovaná
Počet stránek: 144

Hodnocení: 92 %

www.mare-czech.cz

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Taťána Kročkováá (1)Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

nejtem200Vítejte v Nejtemnější části lesa. Právě tak se jmenuje zatím poslední u nás vyšlý román od Holly Blackové. Autorka velice populární Kroniky rodu Spiderwicků přichází se zajímavým fantasy pro mladé.

...

Literatura

Ovládáte umění vyjednat cokoliv? Kniha Radima Paříka vás to naučí

umeni vyjednat cokolivKaždý z nás používá svůj vlastní způsob komunikace a snaží se dennodenně komunikovat s lidmi a řešit nejrůznější situace. Ať už potřebujete něco někomu sdělit, o něčem jednat, na něčem se domluvit, někoho...

Divadlo

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...

Film

Miloš Forman slaví osmdesátiny
ImageMiloš Forman jako jediný z českých režisérů, kteří kdy emigrovali (připomeňme uměleckou rezignaci Gustava Machatého, Františka Čápa, Ivana Passera, Vojtěcha Jasného, nemluvě o Janu Němcovi atd.), plně souzněl s cizím prostředím a pro...