Rushdieho eseje poprvé v češtině

Rushdieho eseje poprvé v češtině

Tisk

Jazyky pravdyV českém překladu nyní vychází Jazyky pravdy (Languages of Truth), v nichž jsou shromážděny eseje z let 2003–2020, přepracované a doplněné pro knižní vydání. V této kolekci brilantně napsaných textů se Rushdie profiluje nejen jako oddaný obhájce svobody slova a umělecké výpovědi, ale především jako znalec světového písemnictví a kultury.

Salman Rushdie je indicko-britský spisovatel, narozený v indické Bombaji do sekulární muslimské rodiny, z otcovy strany původem z paňdžábského Dillí a z matčiny z Kašmíru. Rushdie je jediným synem obchodníka Aníse Ahmeda Rushdieho, který si své rodné příjmení Chálikí si změnil podle Ibn Rušda (významného středověkého polyhistora, česky také známého jako Averroes). Vzdělání (které reflektuje i v této knize) získal na Cathedral and John Connon School v Bombaji, na britské Rugby School a následně na King's College v Cambridgi, kde studoval historii. Předtím, než se z něj stal spisovatel na plný úvazek, pracoval pro dvě reklamní agentury.

Velká část jeho rané prózy se odehrává právě na jeho rodném indickém subkontinentu. Rushdieho styl psaní bývá často označován jako magický realismus s historickou fikcí a mezi hlavní témata jeho díla patří především propojení, rozkoly a přesuny mezi východním a západním světem.

Jeho cesta ke slávě ale nebyla jednoduchá. Po prvotním neúspěchu s románem Grimus (který pohříchu nikdy nevyšel v českém překladu), se proslavil až svým druhým románem Děti půlnoci, za který v roce 1981 získal Bookerovu cenu. Román také výrazně ovlivnil vývoj anglicky psané indické literatury v následujících deseti letech a mnozí jej považují za jednu z nejlepších knih posledních 100 let. Děti půlnoci byly zařazeny i do seznamu 100 nejdůležitějších knih 20. století podle Le Monde.

Nejvíce je ale znám patrně pro svůj čtvrtý román Satanské verše, který se setkal s kontroverzním přijetím kvůli údajnému znevažování islámu a osoby proroka Mohameda. Kniha byla nejprve zakázána v Indii a v některých jiných zemích vyvolala protesty muslimů, někdy i násilné. Rushdiemu bylo vyhrožováno zabitím a v únoru 1989 ajatolláh Rúholláh Chomejní, nejvyšší vůdce Íránu, vydal fatvu, kterou Rushdieho odsoudil k smrti. V souvislosti s fatvou byl zavražděn japonský překladatel Satanských veršů. Také proto jejich první české vydání neuvádí překladatele a v druhém překladatel použil pseudonym. V roce 2022 byl napaden i sám Rushdie, kdy na něj při vystoupení v New Yorku zaútočil nožem maskovaný muž.

Mimo románovou tvorbu se autor ale zabývá také esejistikou. Své eseje shromáždil do několika knižních svazků. V českém překladu nyní vychází nejnovější z nich, Jazyky pravdy (Languages of Truth), ve kterém jsou shromážděny eseje z let 2003–2020, přepracované a doplněné pro knižní vydání. V této kolekci brilantně napsaných textů se Rushdie profiluje nejen jako oddaný obhájce svobody slova a umělecké výpovědi, ale především jako znalec světového písemnictví a kultury.

Kniha je rozdělena na čtyři části, mohli bychom je nazvat tematickými bloky. První část přináší čtyři delší texty o psaní, literatuře a vyprávění příběhů i o tom, jak a proč sám Rushdie píše a co ho na literatuře zajímá nejen jako spisovatele, ale i jako čtenáře, přičemž se obrací jak k indické, tak k západní literatuře. V druhé části předkládá své úvahy o spisovatelích, jako jsou Philip Roth, Kurt Vonnegut, Samuel Beckett, Cervantes, William Shakespeare, Hans Christian Andersen či Gabriel García Marquez. Také se zde zmiňuje o současném trendu autobiografií a o filmových adaptacích, kde rozebírá například filmy Milionář z chatrče (2008, r. Danny Boyle) či Vzpomínky na Indii (1984, r. David Lean), přičemž ani na jedné z nich nenechá nit suchou. Třetí část obsahuje eseje a úvahy na témata společenská, politická či náboženská; autor se zabývá tématy jako pravda, odvaha a svoboda a přináší texty psané pro PEN klub – týkající se především cenzury (vizte ukázka níže). V poslední části převažuje výtvarné umění, například i na dvoře Akbara Velikého, najdeme zde také vzpomínku na herečku Carrie Fisher, reflexi osobní zkušenosti s pandemií covidu a na závěr vtipné odpovědi v proustovském dotazníku.

Čtení jednotlivých kapitol dává čtenáři větší představu o pozadí autorovy tvorby, jeho vzorech, jeho nahlížení na význam fikce a umění obecně a jeho pohled na důležitost hledání pravdy, tak, jak ji hledá ve svých románech.

Ukázka z knihy:
Jsem tu, mám ten pocit, abych promluvil o cenzuře, ale na to téma žádný spisovatel doopravdy mluvit nechce. Spisovatelé chtějí mluvit o tvůrčím procesu a cenzura je netvůrčí, je to negativní energie, netvorba, zplození neplodnosti, nebo mám-li použít popis smrti z pera Toma Stopparda, „absence přítomnosti“. Cenzura je něco, co vám brání dělat, co dělat chcete, a spisovatelé chtějí mluvit o tom, co dělají, ne o tom, co jim jejich práci znemožňuje. Spisovatelé chtějí mluvit o tom, kolik si vydělají, propírat jiné spisovatele a to, kolik si vydělají oni, chtějí si stěžovat na kritiky a nakladatele a nadávat na politiky, chtějí mluvit o tom, co milují, o autorech, které milují, o příbězích, či dokonce jednotlivých větách, které pro ně něco znamenají, a konečně chtějí mluvit o svých myšlenkách a svých vlastních příbězích. O svých věcech. Britský humorista Paul Jennings v brilantní eseji o „rezistencialismu“, parodii na existencialismus, předložil tezi, že svět je rozdělen do dvou kategorií: „Věc“ a „Nevěc“ a že mezi nimi probíhá nikdy nekončící válka. Jestliže je psaní Věc, pak cenzura je Nevěc, a jak pravil král Lear Cordelii: „Z ničeho vzejde zase jenom nic,“ neboli jak by Shakespeara upravil pan Jennings: „Z Nevěci vzejde zase jenom Nevěc. Zamysli se nad tím.“

Jazyky pravdy

Název: Jazyky pravdy
Autor: Salman Rushdie
Počet stran: 400
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2023

https://www.paseka.cz/autor/salman-rushdie/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Linková, někdejší Televizní dívka Líza, se dnes věnuje i klasické hudbě

linkova200Populární zpěvačkou se stala Michaela Linková v osmdesátých letech. Tehdy zaujala původními písničkami, ale i zvláštním zabarvením hlasu a přirozeným vokálním a jevištním projevem. Zabodovala ve Zlatém slavíkovi, vystupovala v televizi i na koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Usvit temna perexPrastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové jsou mrtví, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Je jen jedna skupina, která si pamatuje na minulost – Správcové, kteří přísahali, že budou chránit ...


Literatura

Intimní historie od antiky po baroko

intimni historie vondruska 200Intimní historie od antiky po baroko je velmi zajímavá kniha. Týká se věcí, o kterých se ve společnosti dříve příliš nemluvilo, ale přesto se o ně lidstvo svým způsobem neustále zajímá. Důkaz...

Divadlo

Labutí jezero – baletní klenot v ústeckém divadle

200divSeveročeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem má na svém repertoáru klasické zpracování Čajkovského baletu Labutí jezero. Baletní klasika „na špičkách“ vyprávějící severskou legendu o dívce Odettě proměněné v labuť si získala svou nesmrtelnost díky...

Film

V Maroku vzniká nový film a videoklip s českou koprodukcí

maroko 200Režisér David Stejskal se opět spojil s Milanem Matyášem Deutschem, hercem, producentem a zpěvákem, v novém projektu Magician. Snímek se stejnojmenným názvem připravují v česko-marocko-španělské koprodukci. Vzniká také videoklip s hlavním soundtracke...