Když je někdo svatej, nemá to lehký

Když je někdo svatej, nemá to lehký

Tisk

Svatozar perexTak se to stalo, opravdu. I kdy to bude znít neuvěřitelně. Jednoho dne se nad hlavou Felixe Nováčka objevila svatozář. Udělal totiž významný dobrý skutek, a tak se mu za to Pán Bůh odměnil. Právě tímto nadělením začíná děj útlé knihy pohádkáře Petera Stoličného, humorného příběhu pro dospělé s názvem Svatozář.

 

Zářící a nehmotný kroužek nad hlavou není zrovna výhra. Když se vám nelíbí, dá se schovat leda tak pod klobouk. Ale ze své pozice těsně nad temenem se ani nehne. Svému nositeli působí takový úkaz spíš problémy, než aby mu nějak významně pomáhal. Ledaže by tento dar dokázal smysluplně či dokonce lukrativně využít…

Podobné téma se objevilo i v českém povídkovém filmu „O věcech nadpřirozených“. V povídce Glorie starý účetní Knotek (Ladislav Pešek) podrží mladého kolegu Šemberu před nadřízeným a sám za to dostane vynadáno. Doma si stěžuje svému jedinému příteli - psovi. Rozhodne se napsat prokuristovi vysvětlující dopis. Navštíví ho však Šembera s velikými díky a buchtami. Knotek se rozhodne vinu mladého muže neprozradit. Od té chvíle má nad hlavou svatozář. Jasně svítící gloriola mu však působí samé potíže. Na ulici vzbudí Knotek rozruch, takže je zatčen. Pak je vyhozen z kostela. Lékaři na psychiatrii jej svými testy málem umučí. Teprve starý doktor Vaňásek mu poradí, aby zkusil trochu hřešit. Zde se záměr podaří a svatozář nad Knotkovou hlavou se rozplyne. (zdroj ČSFD)

Autor knihy Svatozář téma uchopil pěkně ze široka a hlavní hrdina Felix Nováček má se svou gloriolou trable ještě větší. Zůstává mu natrvalo, i když jako oficiálně svatý není zrovna svatoušek. Díky přítelkyni Majce se Felix postupně sžívá s novou realitou a společně nacházejí způsob, jak s takovým darem naložit. V celém příběhu je spousta humorných situací a hlášek, nechybí však ani dramatické události, k nimž dochází v souvislosti s nepřehlédnutelnou výjimečností hlavního hrdiny. Senzacechtivost, závist a hrabivost totiž neznají mezí. Do problémů jsou zataženi i jeho přátelé a často jim jde i o život.

Sto deset stránek téhle útlé knížky se dá přečíst na jeden zátah, třeba ve vlaku při cestě na dovolenou. Příběh v ní přiměřeně odsýpá a jeho hlavní ambicí je čtenáře pobavit. Myslím, že právě to se autorovi podařilo.

doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD (1945) je slovenský spisovatel, scenárista a publicista žijící v ČR. Původně působil v Bratislavě jako televizní a divadelní dramaturg. Píše zejména pro děti a mládež, oblíbené jsou jeho vtipné pohádky o dopravních značkách, nebo série o opici Skořici. V současnosti se jako vysokoškolský pedagog specializuje na oblast mediální komunikace.

Svatozar

Svatozář
Autor: Peter Stoličný
Žánr: pohádka pro dospělé
Nakladatelství: Monument
Rok vydání: 2021 (1. vydání)
Počet stran: 110

Hodnocení: 76 %

www.nakladatelstvi-monument.cz/produkt/svatozar/

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Druhá světová válka, žena a dítě, které dokázalo všechno změnit

musime-byt-statecne perexProsinec 1940. Ellen Parrová nikdy nechtěla děti. Když však během evakuace Southamptonu narazila na osamocené dítě spící v opuštěném autobusu, byla nucena své původní rozhodnutí přehodnotit. Malá Pamela, tvrdohlavá, v...


Literatura

Maurizio de Giovanni: Bolest - detektivka po italsku

bolest200Nakladatelství Epocha vydalo v listopadu 2016 první díl úspěšné detektivní série Maurizia de Giovanniho, Bolest, který v originále vyšel už v roce 2006.

 

 

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Od nového Spider-Mana nečekejte nic moc převratného

altJaksi jsme si již zvykli, že se, čas od času, dostane do kin snímek, jenž byl natočen v letech minulých technologií, která již nevyhovuje požadavkům náročného diváka. Tak se vesele do kin vrací remaky úspěšných snímků ve 3D. Je to i případ...