Svatoján tentokrát láká mlsné jazýčky

Svatoján tentokrát láká mlsné jazýčky

Tisk

sladkosti ze svatojanu 200V listopadu vydalo nakladatelství Motto další kuchařku Evy Francové, tentokráte s titulem Sladkosti ze Svatojánu. Zdravé sladké dobroty přímo vybízejí k upečení a už jen při listování se vám budou sbíhat sliny, to vám garantuji!



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Sladkosti ze Svatojánu jsou dalším zářezem paní Francové, její repertoár je opravdu pestrý, jelikož se nevěnuje pouze kuchařkám, ale občas zabrousí i do jiné tématiky: Kuchařka ze Svatojánu, Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně, Kuchařka ze Svatojánu 2 – Zahrada na talíři, Rok ve Svatojánu, Svatojánský lunární kalendář, Svatojanský tarot.
Pro mě byly Sladkosti ze Svatojánu prvním setkáním s prací paní Francové a musím říct, že jsem byla velmi mile překvapena jak zpracováním, tak vybranými recepty. Co mi ale chybělo, byl nějaký osobnější úvodník, nejen popsání faktu, že cukr je bílý jed a proto nám předkládá recepty, kde se sladí jen minimálně a to ještě ve většině případů zdravou formou.

Kniha obsahuje úvod, dále je rozdělena dle čtyř ročních období na tematické recepty a nechybí ani obsah. Rozdělení na roční období se mi líbí, je to dobrý nápad, přehledné a má to něco do sebe i kvůli sezónním potravinám. Staromilské ilustrace mi ke knize a jejímu vyznění sedí parádně. A krásné barevné fotografie vybízejí k experimentům v kuchyni.

A když bych měla vypíchnout nějaké recepty, tak podle ročních období mě na jaře nejvíce překvapil Mučenkový koláč a taky mě potěšila inspirace na zdravější formy velikonočního beránka. Létu dominují maliny, meruňky a dobroty z borůvek, mě nejvíce zaujaly nepečené řezy – a zrovna z posledně jmenovaného ovoce. Podzimu vévodí vedle řady receptů na perník laskominy ze švestek, mě nejvíce učarovala Chalva z máku a pak taky tip na Řepánky (sladká dobrota z řepy a jablek). Zima přináší kombinaci rozličných chutí, dobroty z ořechů, ale i nápady na vánoční cukroví (Kokosové kuličky, Vánoční cukroví, Marokánky ze Svatojánu).

Podtrženo sečteno, musím říci, že Sladkosti ze Svatojánu jsou kuchařkou nejen pro vegany, vegetariány a všechny ty, kteří mají nějaká dietní omezení a stejně by si rádi pochutnali na něčem sladkém, ale taky inspirace a návod pro zbytek, jak zdravěji připravovat sladké dobrůtky. Vřele doporučuji jak zkušeným matadorům v kuchyni, tak začátečníkům!

sladkosti-ze-svatojanu

Název: Sladkosti ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/sladkosti-ze-svatojanu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Brzáková: Jaké to je být „zapisovatelkou“ Jaroslava Duška

Pavlina Brzakova 200Pavlína Brzáková je velmi zkušená, zcestovalá a nezvykle vystudovaná etnoložka. Šéfredaktorka časopisu Regenerace a dáma s hlubokou znalostí kultur sibiřských kočovných pastevců.  Osud tomu chtěl, že jí redaktorsky a spisovatelsk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se nenechat napálit

Nove zbrane vlivu perexSociálně-psychologické vědecké práce Roberta B. Cialdiniho, psané popularizujícím stylem, a tedy všeobecně srozumitelné, jsou nám známy už delší čas jako zaručená kvalita. Po původních Zbraních vlivu po letech přichází...


Literatura

Cena Waltera Sernera pro studenty

altLiterární cena se uděluje za nejlepší dosud nepublikovanou povídku roku, a to studentům středních škol.

 

...

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.