Svatoján tentokrát láká mlsné jazýčky

Svatoján tentokrát láká mlsné jazýčky

Tisk

sladkosti ze svatojanu 200V listopadu vydalo nakladatelství Motto další kuchařku Evy Francové, tentokráte s titulem Sladkosti ze Svatojánu. Zdravé sladké dobroty přímo vybízejí k upečení a už jen při listování se vám budou sbíhat sliny, to vám garantuji!



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Sladkosti ze Svatojánu jsou dalším zářezem paní Francové, její repertoár je opravdu pestrý, jelikož se nevěnuje pouze kuchařkám, ale občas zabrousí i do jiné tématiky: Kuchařka ze Svatojánu, Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně, Kuchařka ze Svatojánu 2 – Zahrada na talíři, Rok ve Svatojánu, Svatojánský lunární kalendář, Svatojanský tarot.
Pro mě byly Sladkosti ze Svatojánu prvním setkáním s prací paní Francové a musím říct, že jsem byla velmi mile překvapena jak zpracováním, tak vybranými recepty. Co mi ale chybělo, byl nějaký osobnější úvodník, nejen popsání faktu, že cukr je bílý jed a proto nám předkládá recepty, kde se sladí jen minimálně a to ještě ve většině případů zdravou formou.

Kniha obsahuje úvod, dále je rozdělena dle čtyř ročních období na tematické recepty a nechybí ani obsah. Rozdělení na roční období se mi líbí, je to dobrý nápad, přehledné a má to něco do sebe i kvůli sezónním potravinám. Staromilské ilustrace mi ke knize a jejímu vyznění sedí parádně. A krásné barevné fotografie vybízejí k experimentům v kuchyni.

A když bych měla vypíchnout nějaké recepty, tak podle ročních období mě na jaře nejvíce překvapil Mučenkový koláč a taky mě potěšila inspirace na zdravější formy velikonočního beránka. Létu dominují maliny, meruňky a dobroty z borůvek, mě nejvíce zaujaly nepečené řezy – a zrovna z posledně jmenovaného ovoce. Podzimu vévodí vedle řady receptů na perník laskominy ze švestek, mě nejvíce učarovala Chalva z máku a pak taky tip na Řepánky (sladká dobrota z řepy a jablek). Zima přináší kombinaci rozličných chutí, dobroty z ořechů, ale i nápady na vánoční cukroví (Kokosové kuličky, Vánoční cukroví, Marokánky ze Svatojánu).

Podtrženo sečteno, musím říci, že Sladkosti ze Svatojánu jsou kuchařkou nejen pro vegany, vegetariány a všechny ty, kteří mají nějaká dietní omezení a stejně by si rádi pochutnali na něčem sladkém, ale taky inspirace a návod pro zbytek, jak zdravěji připravovat sladké dobrůtky. Vřele doporučuji jak zkušeným matadorům v kuchyni, tak začátečníkům!

sladkosti-ze-svatojanu

Název: Sladkosti ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/sladkosti-ze-svatojanu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zdeněk Svěrák exkluzivně pro K21 o své nové knize vzpomínek uhnětených ve vláčné a voňavé těsto

zdenek sverak 200Nová kniha českého herce a spisovatele Zdeňka Svěráka ponese název Po strništi bos a bude se týkat především vzpomínek na dětství. Vyjde u Nakladatelství Fragment v říjnu tohoto roku ...


Literatura

Leden – měsíc oslavence Umberta Eca
ImageJeden z klíčových autorů nakladatelství Argo Umberto Eco slaví 5. ledna význačné životní jubileum - osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti v češtině vychází i jeho nejnovější kniha Od...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...