Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

Tisk

kniha nehod200V únoru vyšla u nakladatelství Laser kniha u nás poměrně neznámého autora Chucka Wendiga – Kniha nehod. Kingovská atmosféra i témata, silné postavy, co pro svou rodinu udělají možné i nemožné, napjatá atmosféra a co víc – magie. Chcete se bát? Tak do toho, s Knihou nehod.

 


Nadějný spisovatel

Chuck Wendig (* 1976) je americký spisovatel, komiksový a filmový scénárista, herní designer, nadšený hráč RPG her i bloger. Vystudoval anglický jazyk a náboženství a než se stal spisovatelem na plný úvazek, tak si prošel pěknou řádku zaměstnání. V českém jazyce byly zatím vydány vydány knihy Nuly (2017), Psanci (2021), komiks ze světa Star Wars - Star Wars: Moře v plamenech - Pevnost Vader (2021) a hororová Kniha nehod (2023).

Jaké je číslo našeho světa?

Kdysi dávno žil Nathan ve velkém domě na venkově se svým násilnickým otcem – a nikdy své rodině neřekl, co se mu tam stalo. Kdysi dávno byla Maddie malá holčička, která vyráběla panenky ve své ložnici, když uviděla něco, co neměla – a dodnes se snaží vypořádat se se svým traumatem vytvářením strašidelných soch. Kdysi dávno se něco zlověstného a hladového procházelo tunely pod horami a uhelnými doly jejich rodného města na venkově v Pensylvánii. Nyní jsou Nate a Maddie Gravesovi manželé a se svým synem Oliverem se do svého rodného města vrátili. Jenže to, co se dělo kdysi, se nyní opakuje. Oliver potkává podivného chlapce, který se stane jeho nejlepším přítelem, chlapcem s vlastními tajemstvími a zálibou v temné magii. Tato temná magie je postaví do středu bitvy dobra se zlem a boje o duši rodiny – a možná i o celý svět. Ale rodina Gravesových má v této bitvě tajnou zbraň: vzájemnou lásku.

Síla rodiny hory přenáší

Kniha nehod se vyznačuje silnými postavami, kde v popředí stojí rodina Gravesových, naši hrdinové. Nate je správňák od kosti, bývalý policista, co by pro rodinu udělal první poslední. Maddie je sochařka a žena, která ví, co chce. Jejich syn Olly je v patnácti empatický tak, až mu to škodí. Společně tvoří nerozdělitelný celek, který se postaví zlu, které číhá v blízkém parku Bludné kameny a tunelu u něj. Poznáme i sériového vraha Edmunda Reese, který je posedlý čísly. A další větší a menší postavy a charaktery, které v knize mají své neopomenutelné místo a odůvodnění.

Proč se začíst?

Kniha nehod disponuje mimořádně propracovaným příběhem, kde se střídá vypravování mnoha osob. Někteří z toho mohou být zpočátku zmateni, ale díky tomuto přepínání mezi různými úhly pohledu tu máme spád a atmosféru nepředvídatelnosti; nikdy totiž netušíme, kam autor zabrousí dál.

Příběh se nám rozpíná na pět set stran, ale odsýpá rychle, nemá žádné zbytečné vsuvky a každá kapitola dané postavy, každé hledisko rozmlouvající osoby nebo novinový výstřižek, má důvod a k tak rozvrstvenému vypravování patří.

Navíc, příznivci Stephena Kinga by si tuto knihu měli přečíst snad povinně, dát šanci někomu v našich končinách poměrně neznámému. Rozhodně nebudou litovat!

kniha nehod

Název: Kniha nehod
Autor: Chuck Wendig
Žánr: horor
Originální název: The Book Of Accidents (2021)
Nakladatelství: Laser
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 504
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/kniha-nehod/kniha/15481/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GR...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mezi námi lháři – kdo ví, co se odehrává v mysli druhého

lhari perexJsou přátelé už od dětství a ví o sobě všechno. Aspoň tak to před ostatními vypadá. Ale je tomu opravdu tak? Co když nevíte vše ani o tom, kdo vám je nejblíže. Co když vám vaši blízcí lžou? A co když si nechcete připustit celou pravdu ani sami o ...


Literatura

Nechali byste za sebe rozhodovat vaše vozidlo?

Pasazeri200V nakladatelství XYZ vyšla kniha Pasažéři oblíbeného britského spisovatele Johna Marrse.

 

...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

Dokument Portrét královny přiblíží 70 let vlády Alžběty II. skrze její ikonické fotografie

portret kralovny200Patří k nejznámějším tvářím moderní historie. Její podobizna zdobí známky, mince a trička, byla vyvedena ve vápenci i železu a existuje dokonce i její vlastní panenka Barbie. Britská královna Alžběta II. přitahovala zájem fotografů po...