Horor po česku: Čtyři strany mince

Horor po česku: Čtyři strany mince

Tisk

ctyri strany mince 200V červnu vyšla u nakladatelství Grada debutová kniha troufám si říct nadějného českého autora Lukáše Záleského Čtyři strany mince. Jedná se o sbírku čtyř povídek, která vzdává poctu Stephenu Kingovi a ne nadarmo nese podtitul Nebojte se bát.



Vyfabulovaný životopis autora

Lukáš Záleský (* 1993) už v sedmi letech absolvoval svůj první bojový seskok, při kterém si holýma rukama probojoval cestu přes 420 ozbrojených vojáků. V deseti měl už přes 1 000 potvrzených zabití včetně pěti žraloků, sedmi divokých lvů, padesáti krokodýlů a jedné velmi zlé velryby, která podváděla na daních. Ve svých dvaceti se pak pravidelně umisťoval v seznamu nejnebezpečnějších mužů světa, zároveň byl také osobností roku časopisu LIFE, třikrát nejkrásnějším mužem světa a nejžádanějším mládencem a rovněž pro svůj multi miliardový majetek osobnost roku časopisu FORBES. V šestadvaceti pak nezištně daroval ledvinu, plíci a část jater umírajícímu, pětiletému, velmi roztomilému sirotkovi a dostal ocenění prezidenta republiky, které ale pokorně odmítl.

Šedé sako, Vítejte v Brownville, Doktor, Děvčátko

... tak to jsou názvy oněch povídek. A o čem vyprávějí? Šedé sako vám dá tip na to, jak si najít šikovného finančního poradce. Ale bude to mít nějaký ten háček… Vítejte v Brownville představuje americké maloměsto, které se připravuje na Halloween. Ten ale letos nebude ve znamení dětského smíchu, koledování a sladkostí. Titulní postava povídky Doktor zapadl do nudných kolejí dnů, kdy všechno jede podle zajeté rutiny. To se ale změní ve chvíli, kdy zachrání člověka ze spárů jisté smrti. Co když ale chce být za hrdinu už napořád? Děvčátko je příběhem sedmileté holčičky a její maminky pohledem šmíráka.

Čtyři strany mince

Už efektní obálka knihy od Ondřeje Mikuleckého vás nenechá na pochybách, že tady půjde do tuhého. Knížečka je to sice útlá, obsahuje pouze čtyři povídky, ale ty působí svěžě, logicky a mají takové peckovní pointy, za které by se nemusel stydět ani adorovaný král hororu King. A je více než jasné, kde autor čerpal inspiraci – sám se k tomu přiznává ve věnování. Ale ono to funguje, není to žádná vykrádačka, ale velmi příjemné mrazivé čtení. Doporučuji všem příznivcům hororově laděné literatury i těm, kteří při brouzdání literaturou rádi narazí na českého autora, jenž umí psát.

ctyri strany mince

Název: Čtyři strany mince
Autor: Lukáš Záleský
Žánr: hororové povídky
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.grada.cz/ctyri-strany-mince-11828/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Muž, který nevrhá stín

muz stin 200Knihu Vadima Petrova, Muž, který nevrhá stíny, můžeme označit politickým románem na pozadí doby československé revoluce v roce 1989.

...


Literatura

Svět podle Vacátka: nejen nostalgie

zlociny a vasne pana vacatka kovarikovaVstupte do lepší společnosti! Kokainistka, penězokazec, kasaři, kapsáři, prostitutky, podvodníci… Potkáte je v knize Zločin a vášně za rady Vacátka. Autoři Blanka Kovaříková a

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Čtyřicátá první ochutnávka filmových lahůdek

LFS 200Letní filmová škola pořádá už nějaký ten pátek ochutnávku toho nejlepšího, co filmoví tvůrci vytvořili. Letošní degustační ročník byl už čtyřicátý první a od 24. července do 1. srpna nabídl filmovým fanouškům 237 filmů na 8 promítacích místech.