Meg Masonová: Trýzeň a touha

Meg Masonová: Trýzeň a touha

Tisk

Trýzeň a touhaGillian Andersonová této knize propadla. Vtipný román o hledání vlastní diagnózy ženou, která píše do online magazínu a krutě vyštvala svého muže, nakonec i sebe samu ze svého života. Co s tím? Ten emoční tobogán může znát spousta přetížených žen. Marta vám prostě bude sympatická, protože odhaluje nejtemnější zákruty rodinného života, přesto však dokáže vše popsat s povznášející podivuhodností. Tak takhle nějak se můžeme na knihu naladit.

Ale jaká je ve skutečnosti?

Zprvu rozhodně vtipná ala Betty McDonaldová. To snad musí být dcera té slavné drůbežářky. Trochu jsem u čtení uvažovala, jestli se někdy tento nadhledový vtip opravdu nepojí s těžkým osudem a depresivním naladěním někde uvnitř. Kdoví, možná ano: Možná nejvíc srandy má navrch sebe člověk právě ve chvíli, kdy si právě tou slupkou na povrchu potřebuje sám dobít baterky.

Martě je čerstvě čtyřicet. Tak trochu s ní oslavíme narozeniny a projdeme se rokem jejího života, ve kterém se toho docela dost změní.

Láska, rodina, duševní nemoc, to je dobrá kombinace, kterou slibuje anotace, a dá se říci, že jsem příběhu věřila. Někdy více, někdy méně, ale autorka se naprosto přesně trefila do noty těm, kteří jen náznakem zažili kousíček z těch trablů, které potkaly Martu. Ten veletoč v hlavě je už opravdu jen něco navíc a tady je klidně možné, že se čtenáři rozdělí na dvě poloviny.

  • Na ty, kterým vadí rozvláčnost příběhu a jeho konec jim přijde moc podivný…
  • Na ty, kteří milují čtení o všedním dnu, myšlenky, úvahy a nevadí jim, že v konci se noříme kdovíkam. Komu to celé trefí do noty, tak si naopak myslím, že konec příběhu chápe naprosto přesně.

Nebo kdoví, co tím autorka zamýšlela...

Ale já si dokážu představit, že knihu dočtu do poloviny, dvou třetin a jdu spát. A v noci se mi zdá právě ta poslední třetina.

Rozhodně je to vtipná kniha s hlubšími částmi, dává zamyslet se nad tím, co je v životě důležité. Jak moc nám psychiku umí rozhodit něco, co… co možná za rok už nebude mít vůbec žádný význam: Ti lidé, ty události, ty myšlenky. Proč se jimi zabývat… jsme jim totiž ve skutečnosti úplně jedno.

Meg Masonová je skvělá a rozhodně bych si od ní ráda přečetla ještě něco jiného: Snad pro to, abych zjistila, jak to umí s dějovými linkami a jestli tato prazvláštnost byla jedinečností, nebo něčím pro ni charakteristickým.

Veletoč… na jedné straně z knihy dýchá klid a všední den, na druhé straně až hyperaktivní nálož událostí, emocí, myšlenek a veletočů. Možná to takhle umí někdy jen sám život.

Trýzeň a touha

Argo, 2023

Meg Masonová

Peložila Michaela Ritter Konárková

Hodnocení: 85 %

https://argo.cz/knihy/tryzen-a-touha/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Otta: „Detektivní linka se do knihy dostala až postupně s tím, jak se příběh vyvíjel.“

marek otta 200Marek Otta (1993) prožil dětství v Kroměříži, kde navštěvoval Arcibiskupské gymnázium. Vystudoval angličtinu a mediální studia na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2019 debutoval románem ze studentského prostředí Příliš mladej pro život a le...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příliš vysoká očekávání jsou retro deníkem s velkou porcí humoru

Příliš vysoká 200Příliš vysoká očekávání Karoliny Hošek jsou zábavným deníkem, který se věnuje životu obyčejného člověka na pozadí událostí posledních desetiletí. Už úvodní obrázky jednoznačně dokazují, že lidé s mládím v devadesátkách se mají na c...


Literatura

Feel good thriller Bretaňská idyla

Bretanska idyla perexJe srpen a vlna veder sužuje i nejzápadnější region Francie. Komisař Dupin je mrzutý nejen kvůli horku. Jeho podřízení si nenechali vymluvit velkou oslavu u příležitosti desátého výročí jeho služby v Concarneau.

Divadlo

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí...

Film

Naomi Watts vdechla život Lady Di

200dianaAngličané se poprvé odvážili zfilmovat příběh Lady Di. Snímek zachycuje Dianu především jako obyčejnou ženu, jako oběť paparazzi a nešťastného sňatku s princem Charlesem. Nejoblíbenější osobnost své doby se tady ukazuje ve skutečném světle.

...