Tři sestry, které zasáhly do novodobé politiky Číny

Tři sestry, které zasáhly do novodobé politiky Číny

Tisk

velkamalaruda sestra perexTři sestry z rodiny Sung se nesmazatelně zapsaly do dějin novodobé Číny. Nejstarší Aj-Ling (1888–1973) se provdala za muže, který byl ministrem průmyslu, krátce i předsedou vlády Čínské republiky a rovněž guvernérem Čínské centrální banky. Po komunistickém převratu se ona i její manžel odstěhovali do Ameriky.

 

Prostřední sestra Čching-ling (1893–1981) se provdala za Sunjatsena, zakladatele Kuomintangu, našla zalíbení v komunistické ideologii a za vlády Mao-ce tunga se zařadila k pŕedním funkcionářům strany. Nejmladší sestra Mej-ling (1898–2003) se provdala za generála Čankajška. Během druhé světové války pomáhala Spojencům v boji proti Japoncům a v čínské občanské válce stála po boku svého manžela v čele protikomunistické opozice. Když vznikla Čínská lidová republika, přestěhovala se na Thaj-wan a stala se první dámou svobodné Číny. Když její manžel zemřel, přesídlila do New Yorku, kde zemřela ve věku 105 let.


Nová kniha od autorky Divokých labutí
Knihu Velká sestra, malá sestra, rudá sestra napsala Jung Chang, která pochází z Číny, avšak již od roku 1978 žije ve Velké Británií. Ve svých knihách se věnuje převážně čínské historii. V České republice zatím vyšly její knihy Mao: Příběh, který možná neznáte a Divoké labutě.


Čínská politika i osobní příběhy tří sester
Hlavním tématem knihy jsou životní cesty tří sester. Autorka sleduje jejich osudy od narození a pokračuje jejich rodinným zázemím a pobytem v Americe, manželstvím a vlivem na věci veřejné. Vykresluje také dramatické zvraty v jejich vztazích i v pozdějším životě a doprovází je na jejich životní cestě až do samotného konce. Na to, kým se tyto dívky staly, však měly velký vliv i události, které se odehrály před jejich narozením, a tak se první kapitoly věnují revolucionáři Sunjatsenovi, lidem kolem něj a otci dívek, který byl Sunjatsenovým podporovatelem. Na pozadí toho všeho probíhá dramatická proměna tradiční monarchie na zemi, kterou známe dnes.


Protože se dívky pohybovaly v blízkosti významných lidí a samy se významnými staly, najdete v knize spoustu překvapivých informací nejen o těchto lidech, ale i historii a politice Číny. Autorka má téma dokonale nastudované, o čem svědčí i dlouhý seznam zdrojů, ze kterých čerpala. Autenticitu knize dodala nejen citacemi dopisů, ale i množstvím černobílých fotografií. Nechybí ani historická mapa. Knihu tak lze směle zařadit mezi kvalitní literaturu faktu, po které mohou bez obav sáhnout nejen čtenáři, kteří mají zájem o novodobé čínské dějiny, ale i milovníci netradičních a dramatických životních příběhů.

velkamalaruda sestra

VELKÁ SESTRA, MALÁ SESTRA, RUDÁ SESTRA
Autorka: Jung Chang
Originální název: Big Sister, Little Sister, Red Sister
Překlad: Kateřina Brabcová
Žánr: literatura faktu
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 400

Hodnocení: 100 %

https://www.ikar.cz/
www.knizniklub.cz/knihy/444464-velka-sestra-mala-sestra-ruda-sestra


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vlčí štěstí: minimalistický příběh a nádherná příroda

big vlci-stesti-3mk-478032 (2)Knížka Vlčí štěstí italského prozaika Paola Cognettiho se vám vejde do batohu či kabelky a může vám zpříjemnit den. Je to vcelku jednoduchý příběh popsaný na 150 stranách, ale vtáhne vás do prostředí nádherné...


Literatura

„Kreativitu vyčerpat nemůžete. Čím více jí vyčerpáte, tím více jí máte.“

inspir200Tak znie citát americkej spisovateľky Mayi Angelou, ktorý nájdeme v tejto knižnej novinke, ďalšej zo série omaľovánky pre dospelých. Protistresové omaľovánky pre dospelých sú dnes veľmi populárne. Každé väčšie kníhkupectvo má špeciálne miesto vyhraden...

Divadlo

Již za týden představí Balet Národního divadla v online premiéře pohádkový příběh Marcii Haydée Spící krasavice

BaletND 200Výpravný balet Spící krasavice hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského a choreografa Mariuse Petipy měl původně premiéru na konci devatenáctého století v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v choreografii legend...

Film

Blíží se Dny evropského filmu

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených...