V životě není tak snadné se přesadit

V životě není tak snadné se přesadit

Tisk

presazena 200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Přesazená s podtitulem Jak nechat život znovu bujet, která potěší nejednoho pěstitele pokojových rostlin.

 

 

 

Hrdinkou knihy je novinářka Alice Vincentová, která se najednou octne bez partnera a musí se s tím nějak vyrovnat. Kromě vztahových problémů řeší také bydlení, protože se s bývalým partnerem střídají o byt. Zpočátku má pocit, že musí všechno dohnat, užívá si nezávaznosti a nejrůznějších sedánků s přáteli, poté se sbližuje s Mattem a především se zamilovává do rostlin. Často vzpomíná na dědečkovu zahradu a na balkoně si buduje svou vlastní. Má zde pokojové rostliny i bylinky, které jsou jí velkou útěchou.

Čtenáři sledují Alici od června do května. Na jednu stranu se může jednat o generační výpověď (dost často je zde zmiňováno, jak to mileniálové nemají lehké, s čím se musí potýkat a podobně), nebo klasický román, na druhou na stránkách najdete také hodně zajímavostí o rostlinách, a to mnohdy až z historického hlediska.

„Rostliny, které Clusius pojmenoval Auricula ursi a Auricula uris II, tam rostly divoce. Vlámský botanik Carolus se sice více proslavil svou prací s tulipány, podařilo se mu nicméně přimět k růstu i tyto prvosenky. Podle toho, ke které verzi příběhu se kloníte, si je buď vzal domů na univerzitu v Leidenu, nebo je rozdal svým akademickým přátelům z celé Evropy, stejně jako o staletí později předávala Pilea pepermiodes. Ve skutečnosti byl Clusius takovým fanouškem zahrádkářských výměn, že aktivně brojil proti přehnané spotřebě rostlin. „K čertu s tím vším prodáváním,“ poznamenal v roce 1594 rozčíleně.“ (str. 195)

S Alicí jsem se během čtení nedokázala ztotožnit, a to i přesto, že jsme podobně staré. Často mi přišla jen neuhovená a věčně nespokojená. Ačkoliv sama zbožňuji pokojovky a zahradničení, tak mě pasáže o rostlinách nebavily a občas jsem je přeskakovala. Více mě zajímaly dějové linky týkající se začínajícího vztahu, ale ani těch nebylo mnoho a mě tak kniha vůbec neubíhala. Možná mě zastihla jen ve špatném rozpoložení a knižní konkurenci thrillerů, ale nějak jsem ji zkrátka nedokázala docenit a měla dojem, že je toho v ní až moc na úkor čtivosti.

Alice Vincentová je novinářka, redaktorka a spisovatelka. V současné době působí v nakladatelství Penguin Books. Dříve pracovala v kulturní redakci britského deníku The Telegraph, kam také od roku 2014 pravidelně píše sloupky o městském zahradničení. Debutovala v roce 2017 knihou How to Grow Stuff (Jak pěstovat věci).

presazena

Přesazená
Jak nechat život znovu bujet
Autor: Alice Vincentová
Překlad: Tereza Rotterová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2020
Počet stran: 368
Hodnocení: 60 %

https://www.hostbrno.cz/presazena/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Balet a Twerk? V dnešní turbulentní době je třeba upoutat vždy netradičně

balet twerk 200Dva natáčecí dny, 15 lidí na place, 3 kamery, 1 jeřáb a 1 smeták, to je bilance tvorby kontroverzního propagačního videa baletu Národního divadla Brno s názvem Balet a Twerk. Jeho cílem bylo přiblížit ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vidíš-li vosu, nehýbej se!

vidis-vosu-nehybej-se 200Eva Houserová, autorka s mnohaletými zkušenostmi jako redaktorka a editorka ženských časopisů, má skutečný dar zaujmout. Jako žena se dokáže vcítit do toho, co žena pr...


Literatura

Fikční světy mezi námi

heteorologika poetika ligvistika fikcni svetyI literárněvědné knihy, kterým se běžný čtenář obloukem vyhýbá, protože se bojí, že by nerozuměl, o čem vlastně pojednávají, mohou přinést nejedno překvapení. Třeba úvahy o tom, že hravou, jen mírně zlomyslno...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Velká jízda za tornády

torn 200Film V oku tornáda (2014) je o městě Silverton, kde se během pár dní objeví spousta tornád. Akční snímek je o jízdě v autech, lítání v autech a odfukování lidí i s budovami.

...