Odhalte chybějící kousek životního příběhu Jima Hoppera

Odhalte chybějící kousek životního příběhu Jima Hoppera

Tisk

stranger things200Sledování seriálu Stranger Things jsem dlouze odkládala, i když se na něj pěla velká chvála. Odrazovalo mě, že se odehrává v osmdesátých letech - a vycpávky na ramenou, modré oční stíny a trvalá, na to se obvykle odmítám dívat. Nicméně dlouhodobý nátlak mě nakonec přiměl tomuto fenoménu dát šanci.

 

 

A jsem za to ráda. Příběh z Hawkinsu mě naprosto uhranul. Jim Hopper a Eleven jsou moje dvě nejoblíbenější postavy - obě si mě postupně podmanily, i když u Eleven to bylo asi rychleji. A jim je nová kniha věnovaná především.

Fanoušci už podruhé mají možnost zatím knižně nahlédnout do událostí, které seriálovému příběhu předcházely. První kniha vypráví o životě Terry Ives, která je biologickou matkou Eleven. Bohužel tuto knihu jsem zatím nečetla a nemůžu ji tedy srovnat s novějším kouskem od Adama Christophera.

Z Hopperovy chaty, kterou dobře známe ze seriálu, se o Vánocích 1984 díky vyprávění dostáváme do New Yorku v roce 1977. Hopper se po návratu války ve Vietnamu nespokojil se životem v malém městečku a chtěl změnu. A tak se s rodinou, se svou manželkou Diane a dcerou Sarou, odstěhovali do velkoměsta, kde přijal práci policisty.

Velmi rychle se Hopper dostal na oddělení vražd jako detektiv, kde během roku 1977 řeší nejeden případ a vypadá to, že ve městě řádi dva sérioví vrazi. Kromě nového případu dostává Hopper i novou parťačku Delgadovou - první ženu na newyorském oddělení vražd. Jenže jejich spolupráce na tomto případu skončí dříve než začne, protože si pro materiály přijdou federální agenti.

To by ale asi nebyl Hopper, kdyby tuhle nespravedlnost nechal jen tak. Díky tomu se roztáčí kolo nebezpečných situací a pavučina se pomalu ale jistě začíná rozplétat. Hopper je na stopě novému gangu, jehož členové jsou absolutně zaslepeni svým vůdcem.

Obecný pocit z knihy je, že se čte velmi dobře a s lehkostí. Velmi oceňuji vtipné dialogy a už si je představuji na plátně. I když jsem u detektivních případů zvyklá na daleko větší děs, přesto v této knize není o napětí nouze. Ráda jsem díky tomuto příběhu také nahlédla do vztahu Jimma a jeho Diane a to, že Hopper byl jistě velmi srdečným otcem malé Sáře.

Osobně bych byla velmi ráda, kdyby se i tento příběh dostal na televizní obrazovky a do budoucna bych chtěla vědět o Hopperovi a jeho osudech před Stranger Things, jak je známe ze seriálu, daleko více. Rozhodně must-read pro fanoušky!

stranger things

Stranger Things: Temnota na okraji města
Autor: Adam Christopher
Překlad: Darek Šmíd
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Fobos
Rok vydání: 2020
Počet stran: 400
Hodnocení: 90 %                                    
Zdroj foto: www.knihydobrovsky.cz
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/stranger-things-temnota-na-okraji-mesta-219212587


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dokumentarista Petr Horký: Příběh je to nejcennější, co můžete zachytit

horky perexPokud chcete svou prací odvyprávět příběhy i z těch nejtěžších cest, je zapotřebí špičkové vybavení. Své o tom ví dokumentarista Petr Horký, který projel svět křížem krážem. Nejen o tom, co hraje největší roli během pořizování těch nejlepších zábě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vlast, či morfium, to je oč tu běží

morfiumObdivuhodně temný psychothriller z nacisty obléhaného Polska z pohledu morfiem zhýralého hlavního hrdiny Konstantina, jehož hlavním posláním je vlastenectví. Nebo se k tomu alespoň snaží neustále nutit a přesvědčovat sám sebe. Ono si ho vždy najde. Vždy, ...


Literatura

Všechno dopadne jinak: Mechanismy evoluce se nezastaví, budoucnost ale nepředpovíme

Koukolik‘Chtít od vás, abyste tu takhle u čaje konverzačně shrnul svých vlastních padesát let zkušenosti s vývojem poznání lidského mozku je nejspíš drzost povrchní novinářky. Přesto to zkouším,’ říká tazatelka, novinářka Libuše Koubská. Zkusila to a povedlo se.

Divadlo

Petr a Lucie: Štěstí je tu a všechno ostatní je tam

petr a lucie 200Městské divadlo Zlín převedlo na velkou scénu novelu Romaina Rollanda, a to v muzikálové podobě. Za jejím vznikem stojí zajímavý příběh, protože toto dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce slovenského muzikanta Deža Ursinyho a na je...

Film

Horyzonty, festival dobrodružných filmov

200filmFestival dobrodružných filmov sa konal od 14. do 16. novembra v priestoroch Kultúrneho a Metodického centra v Trenčíne. Bohatý program pre návštevníkov pripravili manželia Dutkoví, ktorí ho organizovali spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kr...