Nechali byste za sebe rozhodovat vaše vozidlo?

Nechali byste za sebe rozhodovat vaše vozidlo?

Tisk

Pasazeri200V nakladatelství XYZ vyšla kniha Pasažéři oblíbeného britského spisovatele Johna Marrse.

 

 

 

Na Johna Marrse jsem narazila náhodou, když mě zaujala anotace jeho Spřízněných duší. Ty dodnes řadím k jedněm z nejlepších knih, které jsem četla, takže jej mám takzvaně v merku. Jeho minulá kniiha Kdžy jsi odešel mě až tak nezaujala, ale rozhodně jsem na něj nezanevřela. Když jsem navíc zjistila, že jeho nová kniha pojednává o samonaváděcích vozech, moc jsem se na ni těšila.

Samonaváděcí nebo samoříditelná, chcete-li autonomní vozidla jsou velmi zajímavá. Na jednu stranu představují velký pokrok a blízkou budoucnost, na druhou se k nim váže spousta etických problémů. Je velmi těžké říct, zda mají v případě nebezpečí zachránit řidiče, nebo jednat tak, aby bylo poškozeno co nejméně lidí. Sama jsem o nich v rámci předmětu etiky měla referát a nedokázala jsem se rozhodnout, na jakou stranu se dát. A právě na takových rozhodnutích je postavena kniha Pasažéři.

Kniha začíná tím, že nad samonaváděcím automobilu převezme někdo kontrolu a oznámí pasažérovi, že trasu nyní určuje on a že za 2,5 hodiny pravděpodobně zemře. Celkem se jedná o osm pasažérů, mezi kterými je televizní celebrita, těhotná mladá žena, hendikepovaný válečný hrdina, týraná žena na útěku před manželem, nelegální přistěhovalec, rodiče dvou dětí – jedoucí v oddělených vozech – a sebevrah. S nimi je čtenář poměrně podrobně seznámen v první části. V těch dalších však zjišťuje, že je mnoho věcí jinak, než si myslel…

Na druhé straně oproti pasažérům je komise, která má za úkol posuzovat minulé nehody, ve kterých figurovala samonaváděcí vozidla. Jejich verdikty mají do etiky daleko, na což často naráží i pachatel „útoku“. Členkou komise je Libby, vybraná náhodně z lidu. Ta je velmi důležitým článkem, protože jí něco váže k jednomu z pasažérů.

Autor v knize představuje nejen téma takových vozů a problémů s nimi spojenými, ale ukazuje také sílu a dopady sociálních sítí. Vše je jak děsivé, tak také uvěřitelné a reálné.

Pasažéři jsou skvělou knihou, která čtenáře opravdu pohltí. John Marrs psát umí a ví, jak na čtenáře. Zvraty servíruje postupně a nejčastěji na koncích kapitol, takže je těžké knihu odložit. A i když jsem zrovna nečetla, tak jsem nad ní často přemýšlela a myslela na její vyústění. A musím uznat, že i ten závěr stál opravdu za to.

John Marrs pracuje v Londýně jako novinář na volné noze. Posledních dvacet let dělá rozhovory s celebritami ze světa televize, filmu a hudby pro noviny, časopisy a internetové magazíny včetně Guardian Guide a Guardian Online, Total Film, Huffington Post, Emipre, Q, GT, The Independent, S Magazine a Company. Marrsův třetí román Spřízněné duše následuje po dvou úspěšných knihách – Nesprávní synové a Vítejte, ať už jste kdekoli.

Pasazeri

Pasažéři
Autor: John Marrs
Překlad: Markéta Polochová
Žánr: thriller
Nakladatelství: XYZ, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 432
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53939335/pasazeri/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlaďka Dobiášová: „Každý by se měl pomocí módních trendů snažit najít svůj styl a ne je pouze bezhlavě kopírovat“

vladka dobiasova perexPozvání k rozhovoru přijala paní Vlaďka Dobiášová, sběratelka historického a dobového oblečení, jeho doplňků, bižuterie, knoflíků, šicích potřeb a ozdob. Věci z její sbírky můžete vidět napříkl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Divoké labutě – síla a odvaha tří generací žen

labuteNa pozadí novodobých čínských dějin se odehrávají osudy jedné rodiny, vyprávěné pohledy tří žen – babičkou, matkou a její dcerou, což je autorka knihy Jung Chang. Knihu Divoké labutě vydalo nakladatelství Euromedia Group. 

...

Literatura

Linda Kohanov: S koněm mezi světy

S konem mezi svety 200Nejen nejkrásnější, ale také nejmoudřejší úhel pohledu na svět je ze hřbetu či z oka koně…Možná to, co se jen těžko chápe z různých knih, dobře a jasně pochopíte po boku právě tohoto obrovského zvířete. Jako by v něm byla ...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Expendables: Postradatelní 2: sólo pro akční hrdiny

postradatelni 2Pokračování úspěšného akčního trháku nabytého filmovými hvězdami je tady. Kdyby mi někdo před natočením Expendables řekl, že se v jednom filmu sejde taková herecká sestava, asi bych mu opravdu nevěřil a označil ho za blá...