Patří měšťanská morálka minulosti?

Patří měšťanská morálka minulosti?

Tisk

altDusnými předsudky ovládajícími měšťanskou třídu, hamižným lpěním na majetku a bezcitností, pokrytectvím, které prosáklo veškerým chováním i jednáním - tím se zabývali jak vědci všeho možného zaměření, tak umělci. Spisovatelé zanechali početná svědectví, nalezneme i množství působivých filmů. Z těch českých připomenu aspoň Vlčí jámu s vynikajícími Šejbalovou a Brejchovou. Nyní se čtenářům dostává do ruky kniha polské socioložky Marie Ossowské Měšťanská morálka.

 

Maria Ossowska (1896-1974), ačkoli tato publikace je od ní první, která v češtině vychází, patří v Polsku mezi uznávané osobnosti. Dosáhla špičkového vzdělání již v meziválečném období a záhy se ve svém oboru, především v sociologii morálky, prosadila. Přitom se jím nezabývala jen teoreticky, celý život se hlásanými etickými zásadami řídila, vždy připravena čelit nepravostem, ať již je podněcovalo jakékoli společenské uspořádání. Odmítala přizpůsobovat se právě vládnoucím poměrům, v doslovu se o ní dočteme, že snad nenapsala ani jedinou větu, za kterou by se musela později stydět.

Ačkoli za nejtužšího stalinismu nesměla přednášet na univerzitě, bádání se mohla věnovat dál - Měšťanskou morálku poprvé představila v roce 1952. Vyšla, jakmile to dovolily politické poměry, v bouřlivém roce 1956. A byť v ní čteme početné odkazy na Marxe, Engelse (i Lenina), nejsou to povinné úlitby, s jejich názory pracuje stejně kriticky jako se stanovisky dalších, vesměs západních myslitelů, mezi nimiž ji přitahují zejména názory Maxe Webera. Měšťanskou třídu totiž obhlíží v širokém časovém vějíři, od renesance (a s výpravou dokonce do starověkých Atén) téměř po svou současnost, všímá si instituce manželství a postavení ženy v něm, dotýká se role náboženství, rozebírá vztah k bohatství a bohatnutí, neboť - jak je známo od pradávna - peníze nesmrdí.

alt

Shrnuje sice výhrady, jaké vůči měšťanstvu vznesli zejména levicoví či přímo komunističtí myslitelé, ale souběžně ozřejmuje často přehlíživé postoje šlechty. Napříč Evropou a s přihlédnutím k národním zvláštnostem zkoumá příznačné jevy (šetrnost jako příkladnou ctnost, puritánské mravy, původ závistivosti, sňatková politika mezi zbohatlým měšťanstvem a chudnoucí aristokracií v 19. století), vypomáhajíc si jak odkazy na historické osobnosti (Benjamin Franklin, Daniel Defoe), tak příklady z literatury.

alt

Podrobně probírá početné (často poučné) spisy anglické, německé, italské i francouzské, ať již měšťanstvo líčily jako něco žádoucího nebo naopak sporného, mnohdy hledá propojení do polského prostředí. A dovolává se rovněž románového ztvárnění či dramat, kde se akcentují dilemata spojená s měšťanským stavem. Vedle autorů méně známých nalezneme i ty, jejichž díla jsou čtena podnes - třeba Galsworthyho a jeho Ságu rodu Forsythů nebo Mannovy Buddenbrookovy.

Zvolené téma Ossowska probírá z nejrůznějších úhlů, zkoumá společenské i duchovní podmínky na utváření měšťanské třídy a vyslovuje stále (a zvláště dnes) platný postřeh: "Za jednu z oblíbených ideologií těch, kteří jsou u moci a chtějí se u ní také udržet, je - jak známo - považována teorie pořádku. Ti, kdož jsou u kormidla, ztotožňují pořádek s tím, co se děje pod jejich vládou, a za buřiče mají všechny, kdo se staví proti ní."

alt

Knihu přeložila Svata Navrátilová se smyslem pro přesnost i přehlednost, pečlivě ověřila veškeré citáty - pokud pocházejí z knížek vytištěných i česky, odkazuje právě na ně. Zasvěcený doslov přibližující autorčiny osudy sepsal Miloslav Petrusek.

Měšťanská morálka
Autor: Maria Ossowska
Vydala Academia, Praha 2012, 434 stran
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: Academia, www.moda.cz, www.svet-bydleni.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vesec

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak na vysoký tlak

tlak perexTak jsem se těšila, že jsem konečně našla návod na to, jak pomoci například tatínkovi od vysokého krevního tlaku, aniž by musel denně užívat bobule, o kterých ani sám neví, jestli mu pomáhají, a nemusel žít stále v obavě, že si je zapomene zobnou...


Literatura

Město v oblacích když svět je v troskách

snegonovaVysoko v oblacích, drženo mohutnými pilíři, několik kilometrů nad zemí je město. Je rozděleno na tři části – vnitřní, vnější a palácovou. Městu vládne císař, strach a chudoba. Čím více se vzdalujete od palác...

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana