Biografie Já jsem Zlatan Ibrahimović odzbrojí čtenáře svou upřímností a otevřeností

Biografie Já jsem Zlatan Ibrahimović odzbrojí čtenáře svou upřímností a otevřeností

Tisk

ibra 200Zlatana Ibrahimoviće jistě zná každý fotbalový fanoušek, protože v současnosti patří k nejpopulárnějším a hlavně nejlepším útočníkům světa. Ačkoli tak jeho jméno nezní, reprezentuje Švédsko, kde se stal takřka národním hrdinou a uctívanou ikonou. Nebylo to tak ale vždy a jeho život nebyl jednoduchý.

 

O něm vám ostatně více povypráví ve své biografii s prostým názvem Já jsem Zlatan Ibrahimović, kterou napsal novinář a spisovatel David Lagercrantz (který mimochodem pracuje na novém svazku bestsellerové série Milénium Stiega Larssona, takže se je nač těšit). Ve své domovině se kniha stala prakticky okamžitě bestsellerem a dokonce zaznamenala i vlnu pozitivních kritických ohlasů. Pokud k ní budete přistupovat se skepsí a s tím, že jde přece jen o další biografii fotbalisty, budete nejspíš mile překvapeni. Recenze zahraničních kolegů dost často uvádí, že kniha přesahuje rámec klasické sportovní biografie a do značné míry je to pravda. To je poznat prakticky od úvodních stran, které naprosto strhnou otevřeným popisem toho, jaké je soužití rodilých Švédů s přistěhovalci (Zlatanův otec je Bosňan, matka Chorvatka a do Švédska utekli při válce o Jugoslávii) a jak se žije ve švédském ghettu, které je vlastně takovým malým státem ve státě. Největší silou románu je však až odzbrojující upřímnost, s níž se dozvídáme i někdy nepříjemné detaily z hrdinova života. Ibrahimović je místy až brutálně sebekritický a přizná, že nebyl a není žádný svatoušek, v mládí neměl problém s krádežemi aut a v obchodech, že díky své balkánské povaze rychleji jedná, než myslí, což často přináší nepříjemnosti, jeho rodinné zázemí nebylo idylické (otec často pil, měl několik nevlastních sourozenců, s nimiž ale není moc v kontaktu) a těm, kteří ho znají jako hráče, který občas tzv. vybouchne a udělá naprostou klukovinu, objasní, proč tomu tak je. K nejlepším pasážím rozhodně patří ty, v nichž se zabývá tím, jak jeho výbušná povaha působí naprosto kontrastně oproti chladným a rezervovaným Švédům, s čímž měl logicky často problémy. Je moc dobře, že román je psán chronologicky, takže jeho životní eskapády se prolínají s fotbalovými úspěchy, tudíž nikdy nezačne nudit zdlouhavými popisy různých zápasů. V úvodu je navíc předložen seznam důležitých jmen, takže si je můžete kdykoli vyhledat a tzv. osvěžit. Závěr pro změnu přidává i několik fotografií.

ibra 1


Po přečtení knihy také pochopíte, že některé hvězdné manýry jsou bohužel nutností, protože bez nich by podobně slavní lidé nemohli fungovat a odvádět stoprocentní výkony (příkladem budiž to, že Ibrahimović musí vždy létat soukromým letadlem, protože v tom normálním by neměl klid), takže nejspíš na některé věci změníte náhled. Potěšeni ale budete, i pokud patříte mezi fotbalové fanoušky, protože máte možnost nahlédnout do zákulisí různých velkoklubů, které provázely hráčovu kariéru (Juventus Turín, Inter a AC Milán, Barcelona..), s tím souvisejícím chováním slavných trenérů (Mourinho, van Gaal, Capello, Manicini a další) a také tím, jaké jsou vlastně na podobné úrovni vztahy mezi spoluhráči a zda zde vůbec může fungovat skutečné přátelství.

Při četbě je samozřejmě nutné mít stále na paměti, že jde o autorský a ryze subjektivní počin, což tedy znamená, že Ibra, jak si rád nechává říkat, mluví o některých situacích tak, jak je viděl on a druhá strana by je určitě podala trochu jinak (zářnou ukázkou budiž náhled na konflikt s Pepem Guardiolou v Barceloně), to ale v zásadě nevadí, protože v kontextu celého díla se nedá předpokládat, že by si autor v tomto ohledu příliš vymýšlel.

Malinko zklamaní tak budou maximálně ti, kteří by rádi nahlédli do psychologie špičkového hráče v důležitém zápase. Chvíle před některými góly tu sice popsány jsou, ale že by vám hráč umožnil vhled do „hlavy“ těsně předtím, než vystřelí, to se tu bohužel často nestává. Ani o přípravách na utkání se toho příliš nedočtete, což sice je škoda, na druhou stranu to bohatě vyvažují jiná atraktivní dění, kterým se někdy ani nechce věřit.

Ocenit se také musí jednak úroveň českého překladu z dílny Prokopa Vantucha, který je plynulý a výborný a jednak také péče redaktora, protože je v knize minimum (pokud vůbec nějaké) překlepů a pravopisných chyb. Díky vydavatelství Host, které zvolilo atraktivní a stylově zlatý obal, na jehož zadní straně upoutají Zlatanova tetovaná záda, tak máme možnost seznámit se s vynikající biografií, která vskutku přesahuje rámec klasického „suchého životopisu“ a výrazně rozšíří obzory i těm, kteří fotbalu jinak vůbec nefandí.

ibra 2

 

Název: Já jsem Zlatan Ibrahimovič (originální: I am Zlatan Ibrahimović)
Autor: David Lagercrantz
Přeložil Prokop Vantuch
Redaktor: Aleš Antošík
Počet stran: 416
Vydal Host – vydavatelství, s.r.o.

Hodnocení: 90%

( 6 hlasů )

Zdroje k fotkám:
www.shockmansion.com
www.playhugelottos.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MerelyWild: „Naše hudba je inspirovaná životem a velkými sny“

merely wild200Na festivalu Sunday Music Jam 14. září v pražské Stromovce, se mimo jiné představí skupina MerelyWild. Vévodí jí Veronika Wildová, která nám spolu s kytaristou Martinem odpověděla na několik zvídavých otázek.  

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Drsňák s ochranitelským komplexem

altPřesně takový se jeví hlavní hrdina irského spisovatele Eoina Colfera Daniel McEvoy. Někdejšího příslušníka mírových sborů, současného vyhazovače v ošuntělém kasinu v New Jersey, potkal pěkně Hlubokej průser. A přitom ...


Literatura

Proč? Všechny odpovědi najdete v Silu

silo-200Sci-fi román Hugha Howeye „Silo“ před námi leží jako nezodpovězená otázka, a je také tak celý koncipován. Autor před čtenáře klade neustálá Proč, a když jej pořádně rozparádí, stejně logicky na ně odpovídá. Je to bichle, ale stojí za to ji číst.

<...

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

Film Indián zverejňuje oficiálny trailer! Hviezda komédie Karel Roden tvrdí, že hlavnými kritikmi filmu sú diváci!

Indian 200„Jediní, ktorí majú právo súdiť film, sú diváci!“ vyhlásil herec Karel Roden, ktorý je hviezdou filmu Indián. Tvorcovia pripravovaného projektu producenti Patrizio Gente, Vladimír Kriško a režisér Tomáš Svoboda dnes zverejnili oficiálny trailer! Na...