Tři v jednom

Tři v jednom

Tisk

200lit22Když jsem uviděla trojromán Eda McBaina v zajímavém přebalu, první, co mne napadlo, bylo, že to bude vhodný vánoční dárek. Ale doporučujte v parném létě vánoční dárek, proto jsem si ho schovala na tuto aktuálnější dobu. Navíc právě na začátek je zařazen příběh, který se odehrává v době vánoční, i když ve slunné Kalifornii.

 

 

Autora pro dříve narozené není nutno dlouho představovat. Svůj věhlas si již dávno získal svou knižní řadou o práci policie v 87. revíru i u nás. Jeho více než 130 vydaných knih s miliony prodaných výtisků po celém světě mluví samo za sebe. Za skoro padesátiletou (1956) literární činnost až do své smrti v roce 2005 dokázal neustále zajímat a napínat čtenáře s každou svou knihou. Některá svá díla vydával pod svým skutečným jménem Evan Hunter, ale používal i další pseudonymy.

Českému a slovenskému čtenáři od 90. let minulého století je umožněno si přečíst i jeho další díla, která dříve u nás nevyšla. V roce 1998 ve vydavatelství BB Art vyšla „Zlatovláska“, a čtenáři se tak setkali poprvé s postavou obhájce Matthewa Hopa. Obhájce, který bere jen obhajobu lidí, o kterých musí být vnitřně přesvědčen, že čin nespáchali, jako v případě staré učitelky Mary.

lit222

„Mary, Mary vypadlas ze hry“ i tak posměšně na ni děti volaly. Ale její jedinou vášní byla zahrádka, kterou neustále zdokonalovala, až si získala obdiv širokého okolí. A právě v této její milované zahrádce se najdou tři zavražděná děvčátka a Mary se stává hlavní podezřelou. Veškeré důkazy mluví proti ní, jen ona nechápe, jak může být obviněná z něčeho, co neudělala, a o svou obhajobu nemá zájem. Obhájce Hopa pro ni najímá její bývalá žačka. Ten musí pomalu rozmotávat za pomoci svých spolupracovníků nejen nitky jejího bývalého života, ale i vést v soudní síni souboj proti více jak zdatnému žalobci, který je vždy o krok napřed nežli on. Úkolem žalobce a obhájce je přesvědčit porotu o vině či nevině. Dvanáctičlenná porota vyslovuje jednohlasně „je vinna“. Matthew se rozhodl podat odvolání.

Autor dává nahlédnout čtenáři do americké justice, pomocí dialogů je přítomen u výpovědí svědků jak u obhájce, tak i v soudní síni. Jeho hlavní postavy jsou vykresleny jako živí lidé s osobními problémy i emocemi a nechává čtenáře nahlédnout do jejich duše i příprav na blížící se vánoční svátky.

Počet stran: 238
Překlad: Křišťan Bém

Druhý příběh „Byla jedna holčička“ je zasazen do doby velikonočních svátků. Přítelkyně Hopeho Patricie má již pro něho objednán dárek, ale on jej nedostane. Byl vážně postřelen a leží v komatu v nemocnici, a o jeho další žití mají všichni vážné obavy. Hope od případu s Mary nechtěl jít do soudní síně a zabývá se rutinní činností právníka při prodeji nemovitostí. Policie, jeho partner Frank s detektivem Warrenem se snaží vypátrat, kdo a proč na něho střílel a také co dělal v té pochybné čtvrti. Původně jednoduchá právnická záležitost při zprostředkování koupě pozemku pro cirkus odkrývá mnoho záhad z minulosti. A protože Hope byl právník s detektivními sklony, hledá v té záhadné minulosti odpovědi. A dostává se až sebevraždě cirkusové hvězdy a zároveň spolumajitelky cirkusu, k její dceři, která se živí prodejem paruk a k spoustě dalších lidí, mezi kterými je i jeho vrah, který si uvědomil, jak daleko se s vyšetřováním minulosti dostal a jak je tím ohrožen. O svém vyšetřování ale Hope s nikým nemluví, což způsobuje spolu s hledáním důvodu, proč se to stalo a kdo byl jeho vrah, jeho přátelům problém. Jediná možnost, jak se toho dopátrat, bylo vydat se v Hopových nepříliš znatelných stopách. A všichni také netrpělivě čekali na slova doktora, zda se k nim ještě z komatu vrátí. Ale doktor jim mohl jen říci „prostě nevím“.

V tomto příběhu se čtenář seznámí i s cirkusovým prostředím a životem kolem něho. A také s jednou zkušeností „nabídni někomu dohodu a okamžitě potopí svého komplice. Neznám na světě nikoho, kdo by dal přednost deseti vteřinám v elektrickém křesle před doživotním pobytem ve vězení“

Počet stran: 217
Překlad: Miroslav Košťál

Šilhavý medvídek
Matthew Hope se mezi své přátele vrátil a začíná opět pracovat. Vadí mu, že oni i jeho partnerka neustále sledují jeho zdravotní stav. Nový případ se týká zneužití obchodní značky a tak opět vstupuje do soudní síně. Měl to být jen spor o obchodní značku návrhářky hraček Lainiou s jejím bývalým zaměstnavatelem Brettem a Ettou Tolandových. Ale po zastřelení Bretta byla Lainie obviněna z jeho vraždy a trvá na tom, aby ji Hope obhajoval, což se mu vůbec nechce. Není o její bezúhonnosti přesvědčen a navíc se mu neustále vrací vzpomínky z probouzení z komatu, které intenzivně znovu prožívá. Ani z rozhovoru s Lainií nenachází uspokojivé odpovědi na své otázky. Nedržela se ani jeho rady, aby jednání s eventuelním mimosoudním vyrovnáním nechala na něm. Veškeré důkazy svědčily proti ní a jen malou nadějnou stopou bylo najít člověka v černém. Soud o zneužití obchodní značky byl uzavřen ve prospěch společnosti Toyland.

I když to přímo s dějem nesouvisí, čtenář se dozví i o svérázné odvykací kůře narkomanky.

Počet stran: 202 
Překlad: Miroslav Košťál
Hodnocení : 95 %

Voltaire kdysi řekl „ Jestliže nemůžete s potěšením číst knihu zas a znovu, není třeba ji číst vůbec“.
Věřím, že po přečtení tohoto trojrománu , tak nápaditě spojeného v jeden, se budete k němu vracet.

Název: Omnibus 
Z anglických originálů Mary, Mary – There Was a Little Girl – Gladly the Cross-eyed Bear
Autor: Ed McBain
Žánr: detektivní
Nakladatelství: BB Art
Rok vydání: 2013
Počet stran: 663
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: BB Art


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Obecné dějiny ničení knih

obecne dejiny niceni knih 200Nejsem zdaleka první, kdo se vyjadřuje ke knize Fernanda Báeze Obecné dějiny ničení knih. Přečetla jsem si ji s velkým zájmem. Knihy čtu velmi ráda a ztrátu kterékoliv ze svých oblíbených (vě...


Literatura

Jaké byly manželky nacistů?

Manzelky nacistu perexGöring, Goebbels, Himmler, Heydrich, Heß, Bormann – tato jména zná každý, kdo se alespoň trochu zajímá o druhou světovou válku. Jména jako Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Ilse a Gerda však už tak známá nejsou.

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny...