Nahlédněte do života Vincenta

Nahlédněte do života Vincenta

Tisk

vincent 200Nizozemská autorka Barbara Stok se prostřednictvím komiksu pokusila seznámit dnešní čtenáře se životem malíře Vincenta van Gogha. Na český trh se tato malovaná a půvabná kniha dostala díky nakladatelství Mladá fronta.

 

 

 

Komiksová forma je obecně v dnešní době oblíbená – obrázky přitahují čtenářovu pozornost a textu není mnoho. Nejčastěji ji najdeme u různých dobrodružných akčních vyprávění, a proto je obdivuhodné její použití právě u životopisných knih.  Autorka však vytvořila dílo, které není nudné a ještě se díky němu dozvíte plno zajímavostí, a to velmi nenásilnou formou.

Vincent van Gogh se narodil 30. března 1853 a je považován za jednu z největších osobností světového výtvarného umění. Vytvořil přibližně 900 maleb a přes 1000 kreseb, ale docenění se dočkal až po své smrti. Velkou oporou mu v životě byl mladší bratr Theo van Gogh, který jej finančně i psychicky podporoval a přiměl jej věnovat se malování naplno.

Kniha začíná Vincentovým odjezdem do francouzské Provence, do města Arles, kde se chce věnovat umění a také založit dům umělců. Je ohromen přírodou, stále maluje a vyžaduje od sebe to nejlepší. Vše však není takové, jaké by si přál, a on tak bojuje s financemi, ostatními umělci i sám se sebou. Díky obrázkům a také výňatkům z dopisů tak máte možnost udělat si sami obrázek o tom, jaký byl Vincent člověk a jak jej sužovala psychická porucha.

„Jenom před stojanem, když stojím a maluju, cítím trochu života. Snažím se dělat něco, co by mě utěšilo, něco pro vlastní potěchu. Když pomyslím na všechny ty věci, jejichž důvod nechápu, podívám se na obilná pole. Jejich příběh je naším příběhem. Cožpak nejsme z velké části také obilím? Tedy, musíme se smířit s tím, že rosteme jako rostlina, nejsme s to se hýbat, jak naše představivost někdy chce, a že jsme posečeni, když jsme zralí. Tak moc cítím, že dějiny lidstva jsou jako dějiny obilí: Když vás nezasejí do země, abyste vyklíčili, co na tom záleží, stejně vás semelou a upečou z vás chléb. Rozdíl mezi štěstím a neštěstím, dobrem a zlem, krásou a ošklivostí, je tak relativní.“ (str. 107 - 109)

vincent

 

Co se týče obrázků, nejde o nejvyšší kvalitu ani žádné vysoké umění, ale ničemu to nevadí, právě naopak. Kresby působí jednodušším dojmem, ale jsou propracované a hlavně plné emocí. A to ať už jde o znázornění různých psychedelických stavů, nebo o výjevy z běžného života. Co jsem ocenila, byla koherence celé knihy utvořená především používanými barvami. Nejčastěji tak v knize najdete modrou a zelenou a především chromovou žluť. Ta nejen ve slunečnicích působí optimistickým a uklidňujícím dojmem.

Pokud máte rádi umění nebo se chcete jen dozvědět něco zajímavého o Vincentu van Goghovi, sáhnutím po této knize rozhodně neprohloupíte! Příběh pohltí a budete jen rychle otáčet stránku za stránkou!

Barbara Stok se narodila v roce 1970 v nizozemském Groningenu a proslavila se svými komiksovými příběhy, v nichž sama vystupuje v hlavní roli. Její kniha Je geld of je leven (2003, Peníze nebo život) byla jedním z prvních grafických románů v Nizozemsku. Několik let měla autorka svůj vlastní punkrockový rozhlasový pořad a také hraje na bicí v popovém duu De Straaljagers (The Jets).

Název: Vincent
Autor: Barbara Stok
Překlad: Veronika ter Harmsel Havlíková
Žánr: komiks
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 144
Hodnocení: 80 %

http://neoluxor.cz/beletrie/vincent--223436/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jan Němec v rozhovoru s Drtikolem. Dějiny světla

Dejiny svetla 200Fotograf se zvláštním příjmením Drtikol jako by byl předurčen prožít život, který ho občas nutil drtit kola, co jej svírala. Světlo, díky kterému tvořil a za nímž kráčel v touze po osvícení, pomohlo možná Janu Němcovi nahlédnout do osu...


Literatura

Štvaná zvěř: román z oddělení young adult

stvana zver200Devět studentů. Tři krvavé dny. Jedna zvrácená tradice. Už jste dostatečně navnazeni? V říjnu 2022 vydalo nakladatelství Cosmopolis knihu M. A. Bennettové Štvaná zvěř, nejen pro mladé čtenáře, ale pro všechny, co holdují netradičním prostře...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Vykutálená parta z Madagaskaru je zpět

altČtveřice zvířecích uprchlíků z newyorské ZOO se k nám vrací ve svém třetím dobrodružství. Tentokrát je osud zavede do kasina v Monte Carlu, stanou se součástí bankrotujícího cirkusu doufajíce, že s jeho pomocí se dostanou nazpět do své milované domoviny, broo...