Cestovatel, věž a červ

Cestovatel, věž a červ

Tisk


cestovatel vez cert200Jedna z kvalitných kníh odbornej literatúry, ďalší zo skvostov Alberta Manguela, v ktorom (žiaľ či našťastie) nájdeme sami seba.

 

 



Cestovateľ, veža a červ – trojica jednoduchých pomenovaní pre jednu postavu – čitateľa. Čitateľ je zaujímavejšia osoba než by ste sa predtým, ako túto knihu vezmete do ruky, nazdávali. A to, že ním môže byť ktokoľvek z nás je jedno z najkrajších dobrodružstiev, ktoré nám kniha môže priniesť.

Čitateľ už od dávnych stáročí predstavoval múdrosť, istotu vedenia, hĺbavosť. Neskôr sa jeho podstata v spoločnosti začala pretvárať na osobnosť viac zahĺbenú do seba, ponorenú do knihy, až filozofa odpútaného od reálneho sveta. V súčasnosti je pohľad na čitateľa radikálnejší – stráca čas. Manguel už predstavil plne svoje teórie v knihách Dějiny čtení, či Knihovna v noci. Jeho absolútna fascinácia slovom a jeho použitím v dejinách a súčasnosti je však pochopiteľná.

Písané slovo ako mocný nástroj náboženstva, hybná sila propagandy, Amorov šíp do srdca romantikov, či vzrušujúce dobrodružstvo v ceste poznávania. Všetky obrazy knihy sú ikonograficky silnými znázorneniami, kniha nikdy neznačila niečo potupné, avšak vždy reprezentovala múdrosť, stabilitu, hodnoty, morálku.

Alberto Manguel sa v knihe zameriava na postoj čitateľa ku knihe. Začína prirovnaním k cestovateľovi, človeku, ktorý knihu využíva ako prostriedok na zažitie dobrodružnej výpravy, berie knihu do ruky ako kompas. Z historického hľadiska upozorňuje na to, že písané slovo bolo ekvivalentom návštevy, kedy slová podobne ako objatia nadobúdali ešte v 17. storočí fyzické kontúry. Cestovať knihou ale môžeme rôznymi smermi, k človeku i k Bohu. Podľa sv. Augustína, sv. Bonaventury i Dante Aliegieriho, mierime „Knihou kníh“ k pravému poznaniu Boha. Tento druh cestovania nás nabáda k istej forme samoty, čo pre postmoderného človeka už dnes nie je veľmi trendy. Dnes chceme spájať, cestovať internetom, čo najrýchlejšie, čo najefektívnejšie. Čas trávený posamote už nie je kvalitne stráveným časom a nepredstavuje pre nás niečo, z čoho môžeme čerpať silu.

„Kniha je svět, jímž můžeme cestovat, protože svět je kniha, kterou můžeme číst.“ (s.39)

Druhý typ čitateľa je vežou, vežou zo slonoviny, ktorá predstavuje metaforu tichého a pokojného miesta, do ktorého sa môžeme uzatvoriť a premýšľať. Slonovinová veža je vnímaná s negatívnym podtónom ako miesto stránenia sa od ľudí, zatvárania očí pred reálnym svetom, ale i pozitívne, ako miesto čerpania múdrosti, nerušeného učenia sa. Manguel upozorňuje na fakt, že v stredoveku bolo takéto čítanie bezprostredne spájané s lenivosťou – jedným zo siedmich smrteľných hriechov – a kladie ju do spojitosti s melanchóliou.

Prejdime však k „najzhubnejšiemu“ vstrebávaniu literatúry. Slovo červ už samo o sebe vzbudzuje negatívne konotácie a nie je tomu inak u Manguela. Červom je ten čitateľ, ktorý číta a plní sa slovami, tie mu však nič nedávajú. Bežnejšie je preňho označenie knihomol – kniha je jeho svetom a svetom je jeho kniha. Prebíja ňou racionálny svet a žije zo slov.

Jedna z najbystrejšie napísaných kníh tohto roku prináša nie nový pohľad na čítanie a čitateľa, ale zdôrazňuje pre nás doteraz nevnímané fakty a kladie ich do historických súvislostí. Manguel hľadá, číta a nachádza. Pre mňa je vzdelaným čitateľom pochádzajúcim zo slonovinovej veže.

Alberto Manguel

(nar. 1948) je spisovatel, překladatel a editor. Je autorem řady knih z oblasti literatury faktu, filmové kritiky a esejistiky. Coby editor připravil množství literárních antologií na různá témata. Za svou autorskou i editorskou činnost získal řadu ocenění mezinárodního významu. Česky už v nakladatelství Host vyšly jeho knihy Dějiny čtení (1996; česky 2007, 2012), Čtení obrazu (2000; česky 2008), Knihovna v noci (2006; česky 2009) a Cestovatel, věž a červ (2013; česky 2016).

www.alberto.manguel.com

Cestovatel, věž a červ. Čtenář jako metafora

Autor: Alberto Manguel

Překlad: Lucie Chlumská a Ondřej Hanus

Počet stran 152, brož.

ISBN 978-80-7491-568-0

Rok vydání: 2016

Cena: 212 Kč

Hodnocení: 100 %

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/literarni-veda-a-historie/ostatni/cestovatel-vez-a-cerv-ctenar-jako-metafora-1153

cestovatel vez a cerv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Víte, že jste pravděpodobně také Idioti 21. století?

200litPsychologická novela Idioti 21. století je druhou samostatnou knihou Vesny Tvrtković. Tato autorka se narodila v Sarajevu, z kterého v roce 1992 s rodinou uprchla kvůli válce do Prahy, kde žije a pracuje. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Lit...


Literatura

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

Červená propiska (perex)Ať už češtinu milujete, nebo nesnášíte, tahle knížka může být váš skvělý parťák na každý den. Procvičíte si v ní ty největší přešlapy českého jazyka a jednou pro vždy si uděláte jasno, jaký...

Divadlo

Záhada Jablůňkov witch

altČarodějnici, která stojí za ztrácením dětí, nemají jen v Blair. Jedna jí podobná řádí i ve vesnici Jablůňkov. Tu z Blair “jen” mapovali studenti s kamerou v ruce, proti čarodějnici od Jablůňkova byl nasazen detektiv Lupa. Její záhadu rozpl...

Film

Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

duchnadzlato 200Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby v televizi neběželo velké množství pohádek. Vedle každoročně hojně reprízovaných a všemi generacemi milovaných pohádek, přichází Česká televize vždy s alespoň jednou novou pohádkou. Tentokrát se ...