Pěvci pod drobnohledem

Pěvci pod drobnohledem

Tisk

pevci 200Milovníci přírody a ornitologové by měli zbystřit, neboť v červenci vyšla úžasná publikace Axela Gutjahra Pěvci. Přiblíží nám téměř devadesát nejběžnějších zpěvných ptáků střední Evropy a rozhodně stojí za to!

 


Axel Gutjahr (* 1959) je německý autor, který píše knihy z oblasti akvaristiky a ornitologie. Česky mu vyšly knihy: Akvárium – Barevný svět za sklem – jak na to, Ptáci v zahradě. Příští rok vyjde kniha Ptáci na zahradě.

Kniha Pěvci zaujme už svým obalem a obsah knihy potěší ještě víc. Nabízí i zajímavou vychytávku – poslechy ptačího zpěvu pomocí QR kódu. Seznam zvukových záznamů najdeme hned na začátku knihy, spolu s dalšími relevantními informacemi (pořadí, stránka, čas zpěvu, ptačí druh).

Obsah publikace je přehledně rozřazen na tyto větší či menší kapitoly: Pěvci v nebezpečí, Cílená pomoc pro maličké, Stolečku, prostři se, Pomoc při budování hnízda, Zahrady přitažlivé pro ptáky, Usedlíci a cestovatelé, Od země vysoko do korun, Probuzení přírodou. Dále tělo knihy s názvem portréty pěvců, kde je dělení dle čeledí (např. skřivanovití, sýkorovití atd) a nechybí i užitečné informace o výrobě budek pro dané druhy ptáků. Vše uzavírá nezbytný Rejstřík.

Ke každému ptáčkovi zde máme bohatou dvojstránku, kde najdeme název pěvce, tabulku s QR kódem, latinským názvem, čeledí, rozšířením, životním prostředí, délkou, potravou, hnízděním a snůškou. Nechybí ani další popis a najdeme tu i odstaveček buď o tipech na pozorování nebo ve zkratce něco o ochraně daného pěvce.

Nejvíce oceňuji fakt, že kniha nabízí opravdu nádherné barevné fotografie, často i většího formátu. Není psána odborně, takže se začte i laik a hlavně nabízí praktické informace třeba o výrobě budek, nebo o ochraně zahrady, výrobě hmyzího domečku atd. Pokud máte rádi přírodu a rádi pozorujete dovádění ptáčků na zahradě či v parku, rozhodně vám tuto knihu doporučuji!

pevci

Název: Pěvci – Na zahradě a v parku
Autor: Axel Gutjahr
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 208
Hodnocení: 95 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/364637-pevci-na-zahrade-a-v-parku.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... polská klavíristka Milena Antoniewicz

milena-antoniewicz 200Tento rozhovor vám můžeme předložit díky laskavému svolení pana Františka Brikcia – děkujeme! Červnový koncert VIOLONCELLO A KLAVÍR I., polské klavíristky Mileny Antoniewicz a českého violo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Všeho schopní: švédský krimi debut roku

vseho schopni 200Napínavý psychologický thriller Všeho schopní od švédského autora Klase Ekmana nám v srpnu přineslo nakladatelství Kalibr. A že jde teda o pořádnou peckou, která zamává morálním kompasem a dokazuje, že v určitých chvílích si i zdánliv...


Literatura

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...

Divadlo

Národní divadlo uvádí: Čarodějův učeň

carodejuv-ucen200Dne 28. února Národní divadlo uvedlo světovou premiéru celovečerního baletního představení s názvem Čarodějův učeň. Ambice tohoto baletu jsou veliké. Oslovit co nejvíce generací, včetně té náctileté. ...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...