Smrtící bílá – jak zjistit pravdu, když vám každý lže?

Smrtící bílá – jak zjistit pravdu, když vám každý lže?

Tisk

smrtici Cormoran Strike má jednoho dne ve své detektivní kanceláři velmi zajímavou návštěvu – mladíka jménem Billy, který k němu přišel, aby mu oznámil, že viděl, jak před léty přímo předním zabili dítě. Ačkoliv působí zmateným dojmem, má tiky a je zanedbaný, přesto Cormorana na jeho příběhu něco zaujme a zdá se mu věrohodný.

 

Navíc sám Billy ví, že mu díky jeho nemoci a stavu nikdo nevěří, než však z něj detektiv dostane něco bližšího, mladík se dá na útěk. Touto událostí začíná pro Cormorana a jeho společnici Robin složité vyšetřování, které je zavede do zákulisí britského parlamentu i do světa temných rodinných tajemství.

Cormoran se snaží zjistit více o Billym a to ho přivede k jeho bratrovi Jimmymu Knightovi, který je politický aktivista zaměřený na dělnické a sociální hnutí, a momentálně brojí proti olympiádě v Londýně. Vede Stranu skutečných socialistů a hnutí odporu proti olympiádě a Cormoran se přes něj marně snaží zjistit více podrobností ohledně Billyho historky. Shodou okolností ho ve stejnou dobu kontaktuje ministr kultury Jasper Chiswell a chce si jej najmout, aby pro něj vyřešil případ vydírání. Vydírán je právě ministr, a ačkoliv jim nesdělí pravý důvod, ten kdo jej vydírá není nikdo jiný než Jimmy - Billyho bratr. Cormoran přes počáteční nechuť případ přijímá, hlavně z důvodu, že je velmi dobře placený a vidí v něm dlouhodobou práci.

Agentura sice po jejich posledním případu nemá o práci nouzi, avšak jsou to jen jednodušší případy na krátkou dobu. Robin nastoupí v přestrojení za ministrovu neteř Venetiu na ministerstvo kultury jako posila při kampani organizování olympijských her, jejím hlavním cílem je ale sledovat Gerainta Winna, který nejspíše s Billym spolupracuje a najal si ho ve věci vydírání. Navíc se dozví, se bratři Knightovi se s ministrem Chiswellem dobře znají, protože jejich otec pro rodinu ministra pracoval a bydleli dokonce jako malí kluci v domku pro služebnictvo u nich na usedlosti. Jelikož Cormoran s Robin zjišťují, že svět vlivných a bohatým je neskutečně propletený, každý ví něco na druhého a hají si své vlastní zájmy je, je jim jasné, že případ nebude jednoduchý. Jakýkoliv skandál se v těchto kruzích totiž snaží co nejrychleji ututlat a zamést pod koberec a tvářit se, že se nic takového nikdy nestalo.

Zároveň s případem sledujeme i osobní vztah Cormorana s Robin, který značně ochladnul po tom, co se Robin vdala za svého dlouholetého přítele. Jak případ postupuje, nacházejí zase k sobě cestu a jejich už téměř ztracené přátelství se opět obnovuje. Sice za cenu toho, že vztah Robin a jejího manžela Matthewa začíná uvadat, což Robin vadí méně, než je ochotná si připustit. Případ jako takový se čím dál tím více zamotává, na světlo vycházejí další a další skutečnosti a každý podezřelý si navíc pravdu upravuje podle sebe. Cormorana ovšem mimo to stále neopouští touha najít Billyho a vyřešit případ údajné vraždy dítěte, o které všichni ostatní včetně jeho bratra tak vehementně tvrdí, že se vlastně nestala. Jelikož ovšem málokdo je k němu upřímný, není to jednoduché a vypadá to, že po Billym jakoby se zem slehla. Dokážou nakonec rozmotat všechny lži a polopravdy a přijít na to, co se tehdy před lety skutečně stalo?

O autorovi:

Roberth Galbraith je pseudonym známe britské spisovatelky J. K. Rowling, která se proslavila sérii knih o Harrym Potterovi a románem Prázdné místo. Tato spisovatelka se rozhodla splnit si svůj sen a napsat krimi román ze současného prostředí, aby byly tyto knihy posuzovány nezávisle, pouze na základě jejich kvalit, rozhodla se pro pseudonym, pod kterým měly vycházet. A tím byl právě Roberth Galbraith. První román s hlavním hrdinou celé série Cormoranem Strikem Volání Kukačky vyšel v roce 2013 (česky 2014) a následovaly další díly, Hedvábník (2014; česky 2015), Ve službách zla (2015; česky 2016) a poslední Smrtící bílá (2018; česky 2019).

Cormoran Strike je soukromý detektiv, který se vrátil z války v Afghánistánu s jizvami nejen na duši, ale i na těle – z důvodu zranění mu byla amputovaná část nohy. Vede kancelář se svou sympatickou pomocnicí Robina je známý tím, že si nevybírá zrovna jednoduché případy. Už první román s tímto hrdinou, přitáhl pozornost kritiků i veřejnosti a následně se všechny tři romány ocitly na žebříčcích nejprodávanějších knih. Podle prvního dílu Volání kukačky byla natočena třídílná minisérie v koprodukci BBC a Brontë Film s Tomem Burkem v hlavní roli Cormorana Strikera a Holliday Grainger v roli Robin.

Ukázka z knihy:

Stát se nejznámějším soukromým detektivem v Londýně mělo pochopitelně i své světlé stránky. Po proběhlém soudu se ke Strikeovi hrnuli noví klienti, takže nemohli s Robin v žádném případě zvládnout všechnu práci sami dva. Vzhledem k tomu, že bylo vhodné, aby se Strike držel nějakou dobu stranou, zůstával po několik měsíců hlavně v kanceláři, zatímco většinu práce v terénu zastávali smluvně najímaní zaměstnanci – většinou bývalí policisti a vojáci, mnozí z oblasti soukromých bezpečnostních služeb. Strike vycházel většinou jen v noci a jinak vyřizoval administrativu. Po roce práce na tolika případech, kolik jich jen mohla rozšířená agentura zvládnout, si Strike mohl dovolit konečně Robin zvednout plat, srovnat poslední z nesplacených dluhů a koupit si třináct let staré BMW 3. Lucy i jeho přátelé se domnívali, že auto a další zaměstnanci znamenají, že Strike konečně dosáhl stavu zajištěné prosperity. Ve skutečnosti po zaplacení přemrštěného nájmu za garážové stání v centrálním Londýně a výplat nezbývalo Strikovi pro vlastní útratu skoro nic, takže dál bydlel v jednopokojovém bytě nad kanceláří a vařil si na elektrické plotýnce.

Název: Smrtící bílá
Autor: Robert Galbraith
Překlad: Ladislav Šenkýřík
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 700
Vydalo nakladatelství: Albatros media a.s.
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/

smrtici

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Signal festival je povinnost!

200signalPraha se chystá na festival světla – Signal. Půjde o půvabné videomappingové projekce, které přiveze dohromady 30 domácích i zahraničních umělců světového formátu. Praha bude zářit a svítit! Více nám o tom prozradili členové skupiny Telenoika a Caitl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dokonalá kniha? Dokonalé stopy!

dokonale stopy 200V květnu vyšla v nakladatelství Plus neobyčejná kniha Dokonalé stopy od autorky Helen Fieldsové. Máme štěstí, že se jedná o první díl série Inspektor Luc Callanach, která nám představí dvojici vyšetřovatelů - krasavce Luca Callan...


Literatura

Velmi zajímavé svědectví ze života patchworkové rodiny

z ceho je den 200Z čeho je den je román Dominiky Prajdové, který vyšel v Knižním klubu a získal také Literární cenu Knižního klubu.

 

...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...