Vařila jsem pro Picassa - pohádka z jihu Francie

Vařila jsem pro Picassa - pohádka z jihu Francie

Tisk

picasso200Snad se nenajde nikdo, kdo by neznal věhlasného mistra kubismu Pabla Picassa. Muž ověnčený slávou a velkou přízní žen. I přesto, že je příběh knihy Vařila jsem pro Picassa smyšlený, můžeme doopravdy vědět, zda k něčemu podobnému nedošlo?

 

 

Ondine žije v malém městečku Juan-les-Pins v Provence, pomáhá svým rodičům v rodinné restauraci, která je vyhlášená výbornými pokrmy. V roce 1936 do městečka přijíždí tajemný pan Ruiz, o kterého se má Ondine starat osobně v jeho domě. Ukáže se, že pan Ruiz je ve skutečnosti Pablo Picasso, který utíká před rozhádanými ženami z Paříže a chce si dopřát trochu klidu. To by ovšem nesměla do jeho domu chodit mladinká Ondine.

Ve druhé linii příběhu se dostáváme do současnosti, kdy vnučka Ondine, umělecká maskérka Céline, řeší problémy v rodině. Při těchto událostech objeví přihlášku na kurz vaření s vyhlášeným šéfkuchařem, a kde jinde by se měl konat, než v rodném kraji Ondine.

Kniha může být životní historií dívky jménem Ondine - o tom, jak se z děvčete z kuchyně, stala samostatná žena s vlastními názory, která se o sebe umí postarat. Příběh může být připomínkou událostí dvacátého století, ať už ve francouzské a americké společnosti. Krásná fabulace o tom, čemu a komu se věnoval Picasso na konci třicátých let minulého století a jak to s jeho životem a dílem vypadalo až do jeho smrti. A možná je celý příběh o Céline, vnučce Ondine, se kterou se potkáváme na začátku příběhu?

Přesto, že se jedná o románovou prvotinu autorky, je příběh zajímavý a velmi čtivý, do poslední chvilky velmi napínavý. Camille Aubray při psaní výborně využila své znalosti z tvorby scénářů. Kniha se čte skoro sama. Autorka popisuje francouzská místa tak barvitě, že máte pocit, že tam musíte ihned vyrazit. Jediná výtka snad směřuje k událostem, kdy Julie, dcera Ondine, pobývá krátkodobě u pěstounů - tak kruté scény snad pro tento příběh nebyly nutné. Jinak lze nad knihou pět chválu, protože věřím, že i další čtenáři budou čtením pohlceni. Budete se všemi ženami prožívat jejich životy, vrcholy a pády, soucítit a věřit, že vše dopadne, jak nejlépe to půjde.

Je to detektivka, je to milostný příběh, je to pohádka pro nás starší, je to historie tří žen, které se se svým osudem popraly každá po svém. Kdo si půjde po přečtení knihy vyhledat díla a životopis slavného kubistického mága Picassa?

picasso

 


Vařila jsem pro Picassa/Cooking for Picasso
Autor: Camille Aubray
Přeložila: Hana Sichingerová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 416
Hodnocení: 95 %
Foto: www.metafora.cz
http://www.metafora.cz/cz/produkt/varila-jsem-pro-picassa.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Přesvědčit klienta, že moje práce je nejlepší, je pro mne důležité“, říká japonská stylistka Kumie Holý

Kumie & Petr HolyPod pojmem kimono si většina z nás vybaví tradiční japonský oděv se složitým vázáním, nošený při speciálních příležitostech. Japonská stylistka Kumie Holý však boří zaběhnuté st...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mrazivý příběh o pomstě a zradě

Minulosti neuteces perex
Pro malou Zanu je den, kdy slaví své páté narozeniny, výjimečný. Dostane dort, na němž hoří pět červených svíček, a až je sfoukne, bude z ní oficiálně velká holka. Něco se však strašlivě zvrtlo a když do bytu ...


Literatura

O stvoření světa

stvor 200O stvoření světa je leporelo určené pro děti od 3 let. Vypráví příběh o stvoření světa Bohem den po dni, kdy vznikla Země, nebe i život na naší planetě. Knížka se kromě pevných desek jako stran může pochlubit pohyblivými obrázky. Jemným tahem do stran ...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Kafarnaum – strhující výpověď o životě těch nejchudších v libanonském slumu

kafarnaum perexU soudu proti sobě stanou dvanáctiletý Zain a jeho rodiče. Je to netypická situace – chlapec totiž žaluje své rodiče za to, že ho zplodili. Za to, že mu dali život – život v bídě a nedostatku, plný utrpení.

...