Pavlína Brzáková: Hlas a dech čínské zpěvačky Feng-yün Song

Pavlína Brzáková: Hlas a dech čínské zpěvačky Feng-yün Song

Tisk

hlas a dech200„Čínští studenti se snaží v učitelově sdělení zachytit záměr a směřování, kdežto západní se snaží pochopit každé konkrétní slovo…“ píše v jedné citaci čínská hlasová terapeutka a zpěvačka. I ona se v této knize snaží přesměrovat naše příliš logické a tělesně zaměřené uvažování na něco více vyrovnaného.

 

 

Dotýká se tu témat, která jsou blízká komukoliv z nás. Vysvětluje tu práci s technikou hlasu a dechu a energií čchi a mezi hlavní témata patří mystika ženského a mužského principu, lidská sexualita a to vše v díle, které vznikalo za velmi souznící atmosféry mezi autorkou Pavlínou Brzákovou a ženou, o které kniha je, Feng-yün Song. Ona moudrost a klidná vyrovnanost, která ze známé čínské zpěvačky vyzařuje z každého slova, se ani nemohla postarat o nic jiného. Kniha, jejíž obsah je nesmírně cenný pro každého, kdo se cítí v dnešním hmotném, konzumním a zvířecky sexuálním životě uvězněn.

Najednou si uvědomíme i jiné věci, než ty, ke kterým jsme neustále nuceni. Nacházíme skrze písmenka sami sebe. Už předmluva mě velmi zaujala a pohladila. Věděla jsem, že za knihou, která se tváří velmi nenápadně (jako nějaký běžný životopis osobnosti), se skrývá neskutečné bohatství. Těšila jsem se na čtení…

Tak krásně Pavlína Brzáková psala o Feng-yün Song a tak krásně naopak ona psala o Pavlíně Brzákové.

Dokonalé profesionální dílo

Dá se říci, že tato kniha je dokonalým propojením precizní novinářské práce a zároveň nesmírně zajímavé, hluboké a moudré osobnosti, o které je tu psáno. Klobouk dolů před oběma dámami.

Čtivost je tu od prvního do posledního písmenka, dozvídáme se mnohé ze života Feng-yün Song, z dětství, které prožila v Číně – potud jsou zcela naplněny touhy těch, kteří touží po životopisech, cestopisech a nahlížení pod pokličku jiných zemí a kultur. Její část směřovaná k České republice, kde nyní čínská zpěvačka žije a působí, je již prošpikována duchovní moudrostí. Snaží se nám, západním lidem, srozumitelně přiblížit čínskou kulturu, snaží se nás přivést k tomu, abychom ji pochopili logikou, protože prostě takoví jsme, a také abychom ji procítili. To přináší zcela jinou úroveň poznání.

Četla jsem tuto knihu několikrát a stále, stále v ní nacházím nové. Nové úhly pohledu, nová pochopení.

Je to klenot do knihovničky

Podělím se s vámi o východiska, která autorka vypracovala pro své účastníky jejích seminářů. Vždy začínáme od nuly, máme více vnímat své okolí a přestat se brát vážně, protože nás takové uvažování svazuje.

Čtvrtým východiskem je tzv. „investice do ztrát“:
„Čtvrté východisko je nejoblíbenější. Často stojíme před životní situací a bojíme se do ní „skočit“. Možná nemáme žádnou záruku, že všechno dobře dopadne, ale přitom srdcem cítíme, že bychom do rizika jít měli. V té chvíli přestaňme váhat a začněme si věřit! Soustřeďme se do dolního centra tan-tchien, aby si tělo uvěřilo. Pak jděme a prožívejme…“

hlas a dech

Feng-yün Song

Zpěvačka a hlasová pedagožka, která se narodila v Číně. Od dětství se učila pekingské opeře rodové školy Šang. Vystudovala bohemistiku na FF UK v Praze, absolvovala s doktorátem (PhDr., CSc.). Od roku 1994 aktivně působí na české kulturní scéně. Vydala několik hudebních alb. Podílela se na řadě hudebních a divadelních projektů. Je zakladatelkou hudebního festivalu Songfest.cz.

Studuje evropský klasický zpěv, zkoumá a porovnává různou hlasovou kulturu a techniky. Cvičení tchaj-ťi a čchi-kung se věnuje přes třicet let. Zabývá se přírodní prevencí a kultivací těla: dechovou rehabilitací a tonální terapií čchi-kung číselnou akupunkturou a diagnostikou I-ťing.

Pavlína Brzáková

Vystudovala obor etnologie na FF UK, kde získala doktorát. Zabývá se studiem kultur sibiřských pastevců. Vydala dvě knihy sibiřských pohádek a příběhů – Goromomo goroló - vyprávění sibiřských Evenků (1996) a Jamtana – vyprávění sibiřských Něnců (1997). V roce 2000 vyšla její novela Stíny na kupecké stezce a kniha Goromomo goroló – Davnym davno na území Evenského autonomního okruhu, již napsala v ruštině spolu s ruským lovcem Vitalijem Voronovem. Poté následovala mytologie Cesta medvěda (2002), román Dědeček Oge – Učení sibiřského šamana (2004), obnovené vydání prvních sběrů Až odejdu za horu (2004) a sibiřský cestopis Modřínová duše (2005). V roce 2006 vyšly její příběhy pěti světadílů Co přináší vítr a v roce 2008 volné pokračování románu Dědeček Oge s názvem Dva světy. Je spoluautorkou knih Květa Fialová – Štěstí tady a teď (2009) a Květa Fialová – Zákony štěstí (2010). Pro děti napsala pohádkový příběh Helinda a Klekánice (2009). Je spoluautorkou knihy Ze mě – Cesta blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška (2011). Působí jako šéfredaktorka měsíčníku Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2013, www.eminent.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lubomír Müller: Obrázky času

Obrazky casu 200Ti, kdož se s tvorbou Lubomíra Müllera již setkali, otevírají jeho novou knížku (Obrázky času, JaS nakladatelství, 2022) se zvědavostí, co pokládá nyní, ve zralém věku, za důležité, a vězte, nejsou zklamáni. Už jej nezajímají citové zmatk...


Literatura

Štěstí v neštěstí

stesti v nestesti200Nakladatelství Ikar vydalo v červnu knihu Danielle Steel Štěstí v neštěstí, kde se podíváme na jednu zamotanou rodinnou ságu. Některé věci prostě dokáže vymyslet jen život!

...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Jak spolu prchali princezna a budoucí písař

princ 200Z trojice nových pohádek, které přichystala Česká televize, spatříme jako první Princeznu a písaře, a to ve stědrovečerním čase. O den později následuje Kdyby byly ryby a na druhý svátek vánoční se můžeme těšit na slovenský příspěvek Láska na vlásk...